Doi români nevăzători au reușit să escaladeze cel mai înalt vârf din America de Sud. Cine sunt cei doi sportivi
Doi români nevăzători au reușit să escaladeze cel mai înalt vârf din America de Sud. Alex și Răzvan sunt membri ai Lotului Național de Paraclimbing, iar cel din urmă este și vicecampion mondial.
Frigul extrem și presiunea scăzută le-au dat de furcă, însă cei doi temerari au dus la bun sfârșit expediția.
Ochii lui Răzvan Nedu percep mediul înconjurător în porție de 1%, iar Alex Benchea este complet nevăzător. Însă împreună au reușit să escaladeze cei 6.962 de metri ai vârful Aconcagua din Argentina, cel mai înalt din America de Sud. În premieră, steagul României flutură deasupra continentului sud-amercian.
Răzvan Nedu: „Am intrat pe 5 decemrbie în parc și am ieșit abia pe 19 decembrie, în perioada asta dormind în cort sau în tabăra de bază. În ziua vârfului, exista o porțiune numită Canaleta mai greu de parcurs, pentru că terenul e mai tehnic, dar și din cauza altitudinii și că tu nu ești la fel de lucid și nu-ți mai este la fel de simplu să faci lucruri având în vedere că ești la altitudine mare. Diferența ar fi că noi ținem mâna pe rucsacul din față pentru a ne da seama de direcție”.
Cei doi sportivi ai Lotului Național de Paraclimbing au fost însoțiți de alpiniștii Teofil Vlad, Anca Mihuțescu și de un ghid argentinian.
Teofil Vlad, ghid montan: „Când am ajuns în vârf, atât eu și Răzvan, cât și înaintea noastră, Alex și colegul din Argentina, toată lumea a aplaudat, majoritate oamenilor înțelegând, mai ales prin prisma experienței personale, chiar dacă nu e dificil din punct de vedere tehnic, e dificil din cauza frigului, a condițiilor atmosferice”.
Răzvan și Alex au urcat și pe Kilimanjaro, în 2019, și pe Elbrus, în 2021. Și-au propus escaladarea celor mai înalte șapte vârfuri de pe cele șapte continente ale lumii. În București, amândoi sunt instructori de escaladă pentru copiii cu dizabilități, la un centru specializat.
Claudiu Miu, fondator Climb Again: „În activitatea noastră de zi cu zi, Alex și Răzvan au un rol important. Pe lângă faptul că se ocupă de antrenamentele lor țin și diverse ateliere de dezvoltare. Pe lângă dezvoltarea motricității, musculară, pe nevăzători îi ajută foarte mult că ei descoperă o nouă lume un traseu cu aceste mânere pe care le identifică și își fac o hartă, memorează traseul și sunt în măsură să cațere acest traseu singur după ce au memorat”.
Centrul de escaladă e deschis pentru toată lumea. Persoanele fără dizabilități pot merge acolo contra cost, iar cu banii strânși sunt ajutate și cele cu nevoi speciale.