Doi la suta din PIB pentru Aparare in urmatorii 10 ani. Pe ce isi propune Armata sa cheltuiasca banii pe care ii va primi
Armata romana a cheltuit anul trecut pe programe de inzestrare aproximativ 2 miliarde de lei, iar de la anul - bugetul Ministerului Apararii va insuma 2 la suta din Produsul Intern Brut al Romanie, pe o perioada de 10 ani.
Anuntul a fost facut astazi la bilantul Ministerului, la care invitat special a fost presedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Avem azi un acord politic incepand cu 2017 care corespunde cerintelor NATO astfel incat Armata romana sa primeasca in urmatorii 10 ani 2 la suta din PIB. Avem totodata si un plan de aplicare si un ghid pentru strategia nationala de aparare a tarii."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihnea Motoc, ministrul Apararii: "Nu vizam suplimentari doar de dragul de a suplimenta sau ca asa a zis NATO, dar avem nevoie pentru cresterea reala a capacitatii de aparare a tarii."
Cea mai mare realizare a MApN este infiintarea celor doua centre de comanda, control si integrare a trupelor NATO pe teritoriul Romaniei. Baza militara de la Deveselu, ce a costat aproape 11 milioane de dolari, este la standarde internationale.
Cu banii cheltuiti Armata a achizitionat mai multe avioane si transportoare blindate. A modernizat elicopterul Puma IAR 330 si alte aeronave.
Pe vitor, Armata romana vrea sa acceseze programe de inzestrare privind sisteme de racheta antitanc. Un alt obiectiv este sa propuna la Summitul de la Varsovia infiintarea unei flote NATO in Marea Neagra.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, mapn, armata, pib, aparare, 2%,
Dată publicare:
03-03-2016 13:41