Telefonul mobil i-a facut pe romani sa uite scrisul de mana. Ce avem de pierdut din cauza lipsei acestui obicei

Ultima actualizare: 02-10-2015 07:16

Romanii nu mai scriu de mana. Aceasta indeletnicire este din ce in ce mai absenta din vietile noastre, pentru ca a fost inlocuita de telefonul mobil.

Problema este ca odata cu avansul tehnologiei si, aparent, simplificarea comunicarii, ne pierdem de fapt o parte din creativitate si capacitatea de gandire si memorare, sustin psihologii.

Reporter: Cat de repede tastati?
Tineri: Foarte repede uite"

In cinci secunde acest elev scrie doua fraze. Se lauda ca poate tasta chiar si cu ochii inchisi. Recunoaste ca mai scrie de mana doar pentru scoala.

Reporter: Mai stiti sa scrieti de mana?
Barbat: Chiar am vrut sa vand un stilou si m-a rugat omul sa ii scriu ceva ca sa vada daca functioneaza si m-am chinuit. N-am reusit sa-l vand!"

“Scrisul de mana e pentru cei care vor sa puna suflet, sa isi imprime personalitatea"

Doi din cinci romani au probleme cu scrierea si citirea, arata un studiu al Comisiei Europene. Citit rar si scriem din ce in ce mai rar, de cele mai multe ori indescifrabil. Caligrafia a fost scoasa ca materie din scoala de 17 ani, iar din pacate in prezent acestea ne sunt si hartia si stiloul si calimara cu cerneala.

Psihologii spun ca scrisul de mana sustine anumite circuite cognitive din creier. Fara ele devenim simpli "uilizatori" - mai putin creativi, cu gandirea si memoria afectate.

Magdalena Ciuca, psihoterapeut: "Creierul nostru nu-si mai foloseste acea parte care ne-ar face sa fim niste indivizi mai valorosi. La universitatea din Washington s-a observat ca elevii care folosesc scrisul scriu, incredibil, mult mai repede, mult mai mult si folosesc fraze mult mai complexe decat cei care folosesc tastatura."

Ca sa incurajeze scrisul de mana, doua tinere au creat: "Cutia postala calatoare": duc ele scrisorile la destinatie, doar doar ca oamenii sa-si trimita epistole.

Barbat: "Cred ca ultima scrisoare am scris-o acum 25 de ani si cumva hartia asta ma pune pe ganduri si trebuie sa fiu atent la diacritice. E ciudat si imi dau seama ca am uitat sa scriu frumos."

Cristina Dobrescu, coordonator proiect: "Un mail poate fi sters dar o scrisoare nu poate fi pierduta. Cand te uiti la ea o mirosi, te bucuri de ea iti amintesti de momentul in care ai primit-o."

Culmea e ca tot mai multi oameni sunt atrasi de caligrafie, sustine Georgian care preda chiar cursuri.

Georgian Constantin, artist visual: "Peste 100 stiu doar eu, nu-ti mai vine sa te lasi. Sunt atat de multe instrumente, culori si stiluri ca te trezesti doi ani mai tarziu ca inca faci chestia asta si mai ai multe de invatat.
Reporter: Ce are caligrafia si nu poate sa fie preluat de tehnologie?
Georgian Constantin: Personalitatea ta imprimata in scris"

Scrisul de mana se stinge poate si pentru ca hartia de scris a fost inlocuita de cea pentru copiator, stilourile, de pixuri de unica folosinta, iar papetariile din orase, de farmacii, banci si magazine de telefonie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO