DOCUMENT. Raport dur al Curții de Conturi: Statul, incapabil să ajute victimele drogurilor. Reacția ANA

drogat
Shutterstock

În 41 din cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) nu există echipă terapeutică completă care să asigure evaluările solicitate și serviciile minime de asistență integrată pentru consumatorii de droguri.

„Agenţia Naţională Antidrog (ANA) este entitatea abilitată să asigure servicii integrate de asistenţă medicală, psihologică şi socială consumatorilor de droguri, însă actuala formă de organizare şi funcţionare a acestei structuri aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne nu permite asigurarea uniformă şi constantă, la nivelul cererii, a serviciilor minime de asistenţă integrată pentru consumatorii de stupefiante”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

„Capacitatea Agenţiei de a oferi servicii de asistenţă integrată este afectată semnificativ atât de lipsa resurselor umane specializate la nivelul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog judeţene, cât şi de resursele materiale avute la dispoziţie. În consecinţă, Agenţia Naţională Antidrog trebuie să-şi regândească reţeaua proprie pentru a putea să asigure servicii integrate eficiente, eficace şi accesibile", se menţionează într-un comunicat al Curţii de Conturi, după un audit efectuat la ANA, scrie Agerpres.

În prezent, majoritatea beneficiarilor de servicii acordate de ANA sunt consumatori de droguri implicaţi în dosare penale, peste 90% dintre solicitările de evaluare adresate Agenţiei provenind din partea justiţiei.

În 41 din cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) aflate în componenţa ANA nu există echipă terapeutică completă care să asigure evaluările solicitate şi serviciile minime de asistenţă integrată pentru consumatorii de droguri, potrivit auditului.

Citește și
droguri ecuador
Poliţia din Ecuador a confiscat aproape 14 tone de droguri destinate Americii Centrale, SUA şi Europei
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Datele ANA nu reflectă cu acurateţe, în timp real, numărul beneficiarilor de asistenţă integrată şi serviciile oferite acestora. Din analiza comparativă a datelor privind numărul beneficiarilor de asistenţă integrată transmise atât de fiecare CPECA, cât şi de serviciul Observatorul Român de Droguri şi Toxicomanie, pe baza informaţiilor din Sistemul Informatic pentru implementarea indicatorilor de monitorizare a consumului de droguri (SIDES), rezultă diferenţe în ceea ce priveşte numărul total de beneficiari noi admişi”, spun reprezentanții Curții de Conturi.

Raportul integral poate fi consultat mai jos:Raport al Curții de Conturi despre Agenția Națională Antidrog (ANA) [pdf]

„Din analiza bilanţurilor de activitate anuale ale fiecărui CPECA aferente anului 2021 a rezultat că datele raportate nu corespund în toate cazurile nici cu cele existente în SIDES, nici cu cele transmise Curţii de Conturi. Netransmiterea informaţiilor cu privire la toate persoanele care au beneficiat de servicii de asistenţă integrată, sau transmiterea incompletă a acestora generează riscul ca datele raportate către Observatorul European al Drogurilor şi Dependenţei de Droguri şi către instituţiile naţionale cu atribuţii în domeniu să nu reflecte cu exactitate numărul beneficiarilor de asistenţă integrată şi serviciile oferite acestora", se mai arată în comunicat.

Recomandări pentru ANA

Astfel, în baza auditului efectuat, Curtea de Conturi recomandă Agenţiei Naţionale Antidrog să reproiecteze, cu sprijinul conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), întregul sistem de acordare a asistenţei integrate consumatorilor de droguri. În acelaşi timp, ANA va realiza o analiză de management a modului în care se asigură serviciile de asistenţă integrată prin reţeaua proprie actuală, ţinând cont de echipa multidisciplinară necesară adaptată nevoii zonale identificate.

De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog, cu sprijinul conducerii MAI şi al altor factori decidenţi, trebuie să ia măsurile necesare pentru a fi colectate corect şi complet datele de la toate centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA) şi alţi furnizori de servicii, astfel încât să poată fi reflectată situaţia reală a fenomenului consumului de droguri la nivel naţional, mai menţionează sursa citată.

Auditul performanţei la Agenţia Naţională Antidrog a fost efectuat în cadrul unei misiuni pilot, cu prilejul căreia a fost testată noua metodologie de audit al performanţei. Perioada supusă auditării a fost 2018-2022, iar acţiunea de audit s-a desfăşurat în intervalul noiembrie 2022 - mai 2023.

ANA: Nu este luat în calcul numărul angajaților de la momentul respectiv

Constatările şi recomandările formulate de Curtea de Conturi privind agenția reflectă situaţia prezentată în documentele de politică publică în vigoare pentru perioada de referinţă supusă auditului de performanţă, fără a lua în considerare resursele umane şi financiare şi nici eforturile întreprinse de echipa de management în vederea dimensionării adecvate a acestora, arată un comunicat al Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

În 2022 au fost 240 de angajaţi (75% procent de încadrare), dintre care 25 de psihologi, 16 medici, 26 asistenţi sociali şi 99 în domeniul prevenirii consumului de droguri.

Agenţia Naţională Antidrog precizează că a sprijinit specialiştii Curţii de Conturi, care au desfăşurat misiunea de audit al performanţei, în perioada 9 ianuarie - 7 august, punând la dispoziţia acestora datele solicitate privind un segment din activitatea de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri oferită de ANA, prin reţeaua proprie de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog.

Activităţile derulate de ANA cuprind un domeniu mult mai diversificat, dar care nu a fost vizat în cadrul acestui proiect-pilot, au mai transmis reprezentanţii Agenţiei, potrivit Agerpres.

Ce acțiuni a făcut ANA

În 2022 Agenţia Naţională Antidrog a derulat 13.830 de activităţi de prevenire în mediul şcolar, 219 în mediul universitar, 833 în familie, 2.929 în comunitate. În 2022 ANA a furnizat 50.237 de servicii integrate de asistenţă unui număr de aproape 3.000 de beneficiari.

„În cadrul acestui proiect pilot nu s-a avut în vedere colaborarea interinstituţională cu alte instituţii cu atribuţii în domeniu şi/sau organizaţii neguvernamentale specializate, astfel că datele prezentate reflectă doar o situaţie 'ipotetică', reflectând încă o dată faptul că reţeaua de asistenţă integrată a consumatorilor de droguri trebuie să fie rezultatul unui efort comun al autorităţilor publice centrale, al altor instituţii cu atribuţii în domeniu şi/sau al organizaţiilor neguvernamentale specializate, care pot contribui la înlăturarea dependenţei, reabilitării şi reinserţiei sociale", arată comunicatul agenției.

Reprezentanţii ANA au reamintit că instituţia colaborează cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Colegiul Psihologilor din România şi organizaţii neguvernamentale cu atribuţii în domeniu în vederea oferirii tuturor serviciilor specializate atât consumatorilor, cât şi familiilor lor.

 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru consumul de droguri, considerat risc major pentru securitatea națională. Ședința va avea loc joi, 12 octombrie 2023, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, potrivit Administrației Prezidențiale.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Vlad Pascu și părinții lui, trimiși în judecată pentru trafic de droguri, influențarea martorilor și muniție deținută ilegal
Vlad Pascu și părinții lui, trimiși în judecată pentru trafic de droguri, influențarea martorilor și muniție deținută ilegal

Vlad Pascu, șoferul de 19 ani care a provocat accidentul din stațiunea 2 Mai, și părinții săi, miruna și Mihai Pascu, au fost trimiși în judecată pentru trafic de droguri, influențarea martorilor și muniție deținută ilegal.

Poliţia din Ecuador a confiscat aproape 14 tone de droguri destinate Americii Centrale, SUA şi Europei
Poliţia din Ecuador a confiscat aproape 14 tone de droguri destinate Americii Centrale, SUA şi Europei

Poliţia din Ecuador, ţară devenită o platformă logistică pentru traficul de cocaină, a confiscat joi aproape 14 tone de droguri destinate Americii Centrale, Statelor Unite şi Europei, au anunţat autorităţile de la Quito, transmite AFP.

 

MAI: Traficul de droguri în România a cunoscut o creştere, iar vârsta consumatorilor a scăzut până la 10-11 ani
MAI: Traficul de droguri în România a cunoscut o creştere, iar vârsta consumatorilor a scăzut până la 10-11 ani

Traficul de droguri în România a cunoscut o creştere, în timp ce traficanţii dezvoltă noi metode de distribuire, iar vârsta consumatorilor a scăzut până la 10-11 ani.

„Furtul de bani din casă.” La ce trebuie să fie atenți părinții pentru a-și da seama dacă copilul lor consumă droguri
„Furtul de bani din casă.” La ce trebuie să fie atenți părinții pentru a-și da seama dacă copilul lor consumă droguri

Consumul de droguri este un fenomen în creștere de ani de zile, dar abia acum iese la suprafață amploarea acestui subiect, cred specialiștii.

„Adicția e o boală”. Primii specialiști în tratarea dependențelor de alcool, droguri sau jocuri de noroc, pregătiți la Iași
„Adicția e o boală”. Primii specialiști în tratarea dependențelor de alcool, droguri sau jocuri de noroc, pregătiți la Iași

Dependenți de alcool, droguri, jocuri de noroc, ori mâncare, oamenii cu aceste probleme au nevoie de îngrijire specializată. Adicția, termenul medical pentru dependență, este o problemă de sănătate căreia abia acum i se acordă atenție și în România.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.