Doar 16 dintre cei 88 de elevi cu rezultatul pozitiv la testul cu salivă sunt confirmați și în urma testului PCR
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că noul val de îmbolnăviri afectează tot mai mulți copii, testarea pe bază de salivă din școlile românești se face haotic.
Multe unități au pasat responsabilitatea părinților și, cum testarea nu are o bază legală pentru a fi obligatorie, fiecare decide ce face. În prima zi, 88 de elevi au fost confirmați pozitiv în urma testelor de salivă, însă unele rezultate au fost infirmate prin testarea PCR.
Doar la 16 dintre cei 88 de elevi a fost confirmat rezultatul pozitiv după testarea PCR. Unele rezultate sunt încă așteptate, la 22 de cazuri rezultatul pozitiv la testul cu salivă a fost infirmat. Este și cazul unei eleve de la Colegiul I.L. Caragiale din Capitală.
„Ea a rămas acasă, părinții ne-au spus că se vor duce imediat și au făcut un test PCR. În ziua aceea clasa a fost la școală, așa este pocedura. A făcut un test PCR cu rezultat rapid care a ieșit negativ”, a declarat directorul colegiului.
Sunt însă și părinți care au refuzat să facă testul PCR, cu toate că, potrivit ministerului educației, DSP-urile îi testează gratuit pe elevii care au rezultat pozitiv la testul din salivă. O astfel de situație este și într-o familie din București, unde doi frați au avut rezultat pozitiv la testul din salivă, însă părinții au preferat să îi țină acasă fără să îi mai testeze suplimentar. Cum testarea nu e obligatorie, ei nu pot fi constrânși.
„Cei care vor să facă altceva cu testele primite...sunt 1 la 100 de mii... Dar marea parte a părinților au folosit aceste teste. Cei mai mulți dintre cei care au fost depistați pozitiv deja au refăcut testul PCR pentru confirmare sau infirmare”, a transmis ministrul Educației.
În contextul în care noul val de îmbolnăviri îi pune tot mai mult în pericol pe copiii cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani, medicii spun că acest tip de testare ajută, chiar dacă are un rol mai mult orientativ.
„Deocamdată este un număr mic de teste, nu se poate trage o concluzie. Când ai un rezultat fals pozitiv, vii și îl confirmi prin PCR, acel elev este izolat și practic, din punct de vedere epidemiologic nu există riscul să transmită mai departe. În continuare rezultatele fals negative reprezintă o problemă reală pentru că dacă rezultatul este negativ și cel mic nu face și un PCR că nu are de ce, există riscul ca el să transmită”, a explicat medicul primar de boli infecțioase Adrian Marinescu.
În lipsa unor proceduri clare, doar 216 unități de învățământ din toată țara s-au înhămat să îi testeze în școli pe elevi. 467 de școli au ales să combine testarea la domiciliu și cea la școală. Restul, au pasat responsabilitatea părinților care, în funcție de decizia fiecărei școli, vor trimite poze cu rezultatul testului, semnează pe propria răspundere că au făcut testarea ori anunță profesorii doar atunci când testul este pozitiv.