Seiful lui Valcov si averea pe care fostul sef al Finantelor i-ar fi lasat-o unui prieten. Ce au descoperit procurorii DNA
S-au inmultit acuzatiile la adresa fostului ministru al finantelor, Darius Valcov, care ar fi luat spaga in cimitire ca sa nu fie interceptat.
Procurorii sustin ca au gasit un seif in care demnitarul avea trei lingouri de aur, picturi extrem de valoroase, una semnata de Renoir, si sume importante de bani. Anchetatorii sustin ca banii ar proveni din traficul de influenta si din afacerile ilegale pe care Valcov le-ar fi facut in ultimii ani. Din aceasta cauza, DNA a cerut avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale, dar si pentru retinerea si arestarea lui preventiva.
Darius Bogdan Valcov, fost primar si actual senator si ministru demisionar al finantelor, avea o viata dubla, spun anchetatorii. Pe de o parte, functionar public de rang inalt, atent sa respecte regulile. Pe de alta parte, dezvaluie procurorii anticoruptie, Valcov detinea firme prin intermediari si isi construia incet averea ascunsa intr-un seif, pe care nu-l tinea acasa.
Bogdan Valcov avea un prieten si pe numele lui a infiintat nu mai putin de trei societati comerciale. Una de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Prietenul a primit 1 milion si jumatate de lei de la Valcov ca sa porneasca cele trei afaceri.
Exista si o dovada, spun aceeasi procurori, mai multe coli de hartie pe care Valcov a creionat planul de afaceri cu venituri si cheltuieli si procentele ce reveneau fiecaruia.
Anchetatorii mai spun ca firmele au produs bani insa acestia nu au ajuns la Valcov.
Firma de cadastru a intrat in asociere cu alte doua societati in administrarea Hotelului City din Slatina, deschis in 2013. Valcov ar fi platit 800 de mii de lei urmand sa primeasca 30 la suta din eventualul profit, sustin procurorii.
Prietenul lui Valcov l-a ajutat nu numai in afaceri ci si in protejarea averii personale. Acesta a primit de la ministrul demisionar al finantelor un seif de care sa abia grija, seif la care aveau acces Bogdan Valcov si un partener de afaceri, Lucian Susala.
Seiful ar fi fost mutat la un moment dat de pe proprietatea prietenului aflata se pare in Slatina, la o alta locuinta situata in comuna Osita de Sus, in judetul Olt. Transferul s-a facut la inceputul acestui an.
In seiful lui Valcov se aflau 90.000 dolari, un milion si trei sute de mii de lei, 3 lingouri de aur care cantareau impreuna 3 kilograme si trei tablouri, unul care pare sa poarte semnatura impresionistului francez Renoir, un altul cu numele poetului si pictorului Jean Cocteau, si un al treilea realizat de Aurel Acasandrei, o pictura modernista numita Roboti.
Averea gasita in seif, arata cum evalueaza piata ministrul finantelor. O investitie in dolari, a caror valoare creste de la o zi la alta, o alta in aur, care este considerat o investitie sigura si una in opere de arta al caror pret creste pe masura ce cota artistului creste.
De exemplu, tabloul de Renoir ar putea fi cel vandut de o casa de licitatii franceza, in martie 2013, cu 114 mii de euro, si anume femeie goala culcata.
In ceea ce priveste cele trei lingouri, acestea ar valora acum aproximativ 100 de mii de euro.
Pentru ca isi gestiona pe ascuns afacerile, procurorii il acuza pe Bogdan Valcov de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu funcţia ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei si cer arestarea lui. Din nou. Asta pentru ca pe masa senatorilor a ajuns deja prima cerere de retinere si arest a ministrului finantelor, solicitare in care Valcov este acuzat de trafic de influenta.
Suspectul l-a spus colegilor ca nu sunt probe impotriva lui. Pe senatori i-a impresionat situatia fostului ministru.
Dintre cei 11 membri ai comisiei, cinci au votat pentru ridicarea imunitatii, cinci s-au opus si unul s-a abtinut, astfel incat cererea de arestare a fost in final respinsa. Dar avizul comisiei este consultativ.
"Nu putem transmite plenului un raport favorabil. Din pacate nu reusim sa avem o practica unitara pe acest subiect si tratam lucrurile mai subiectiv decat trebuie”, spune Catalin Boboc, presedintele Comsiei Juridice din Senat.
S-ar parea, sustin voci din parlament, ca miercuri in plen voturile pentru ridicarea imunitatii vor fi mai putine decat cele impotriva. Indiferent de rezultat, senatorii vor avea saptamana viitoare o a doua cerere de retinere pe numele lui Valcov.