Senatori ai Romaniei sau retinuti in arestul Politiei? Miercuri se decide soarta fostilor ministri PSD, Sova si Valcov

Ultima actualizare: 26-03-2015 06:54

Conducerea Senatului tergiverseaza luarea unei decizii in cazul fostului ministru Dan Sova, acuzat de procurorii DNA de fapte de coruptie.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Alesii au profitat de o chichita de procedura ca sa traga de timp si sa nu puna pe ordinea de zi votul privind incuviintarea arestarii senatorului PSD.

Teoretic, votul in cazul Sova ar putrea avea loc miercuri, tot atunci cand senatorii vor decide si soarta lui Darius Valcov, a carui arestare preventiva este ceruta de DNA, tot pentru fapte de coruptie.

Fostul ministru al Marilor Proiecte ar fi trebuit sa se apere in fata colegilor sai, luni, in sedinta de plen a Senatului. Venise pregatit, numai ca alesii au invocat o problema de procedura si au amanat subiectul. Concret, raportul comisiei juridice a Senatului, care este favorabil arestarii lui Sova, nu a fost semnat tocmai de secretarul comisiei, Doina Fedorovici. Motiv tocmai bun pentru conducerea Senatului sa amane pentru doua zile votul.

"E pentru prima data cand se intampla si pare a fi o tergiversare", a spus Catalin Boboc, presedintele Comisiei Juridice.

Potrivit unor surse parlamentare, sunt sanse ca Sova sa scape de solicitarea procurorilor, urmand sa fie aparat de colegii din PSD. De altfel, senatorii social-democrati nu au primit din partea conducerii partidului nicio recomandare cu privire la felul in care sa voteze.

Asadar, miercuri se va da votul in cazul lui Sova si tot atunci ar putea fi decisa si soarta fostului ministru de Finante Darius Valcov, acuzat si el de fapte de coruptie. Procurorii cer aviz pentru retinerea si arestarea lui preventiva. De altfel, Valcov a fost audiat si luni dimineata la DNA.

Problemele penale ale alesilor nu ii tin ocupati doar pe senatori. Si la Camera Deputatilor, miercuri, parlamentarii vor vota daca sunt de acord sau nu cu retinerea si arestarea preventiva a colegului lor, liberalul Teodor Nicolescu. Luni, comisia juridica a avizat solicitarea de ridicarea a imunitatii, insa decizia finala apartine plenului.

CITITI SI:

-► Liviu Dragnea a explicat cum vor vota membrii PSD in cazul Dan Sova
-► PNL anunta ca va vota cu bilele la vedere si ca va filma voturile in cazurile Valcov, Sova, Nicolescu

Presedintele PNL ii scrie lui Ponta: Cereti parlamentarilor PSD sa voteze la vedere in cazurile Sova si Valcov

Copresedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut, luni, presedintelui PSD Victor Ponta, prin intermediul unei scrisori deschise, sa le ceara public parlamentarilor PSD sa voteze la vedere in privinta cererilor DNA pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive, in cazurile Sova si Valcov. Alina Gorghiu mai cere ca PSD sa nu blocheze adoptarea proiectului legislativ al PNL privind simplificarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor, in cursul urmaririi penale.

Gorghiu arata in scrisoare ca, desi parlamentarii PNL vor vota ”la vedere” in cazurilor celor doi senatori social-democrati, ”se vor lovi de opozitia parlamentarilor PSD, care, camuflati in spatele votului secret, vor bloca din nou bunul mers al Justitiei”.

”Va atrag atentia ca un astfel de deznodamant va avea ca efect adancirea faliei dintre Parlament si cetateni, putand determina o criza politica majora. De asemenea, credibilitatea Romaniei in fata partenerilor sai din UE si NATo va avea din nou de suferit, alimentand discursul celor care se opun accederii tarii noastre in spatiul Schengen”, a mai afirmat Alina Gorghiu.

Plenul Senatului va discuta in sedinta de miercuri "la pachet" solicitarile de arestare preventiva in cazurile senatorului PSD Dan Sova si al senatorului Darius Valcov, a anuntat presedintele Comisiei juridice, senatorul Catalin Boboc.

"Raportul (in cazul senatorului Dan Sova - nr) este intocmit de saptamana trecuta, a fost si semnat de mine, a fost o singura problema. Doamna secretar al comisiei nu a venit la timp, probabil, ca sa il semneze. Intre timp, el este semnat si a si hotarat Biroul Permanent sa le introduca pe amandoua, pentru a nu strica o zi de plen, miercuri. Inteleg ca o sa le introduca pe amandoua, si pe cel in cazul senatorului Valcov pe ordinea de zi a sedintei de plen al Senatului, de miercuri", a afirmat presedintele Comisiei juridice a Senatului.

El a adaugat ca, marti, Comisia juidica se va pronunta in cazul senatorului PSD Darius Valcov.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO