Schema prin care Apa Nova ar fi obtinut contracte cu primaria Capitalei. Cum era majorat tariful la apa si canal prin spaga

Dată publicare: 25-09-2015 10:24
Dată actualizare: 28-09-2015 07:06


Costin Berevoianu, consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, Vlad Moisescu - membru PNL, omul de afaceri Ovidiu Semenescu si doi cetateni francezi, administratori ai companiei APANOVA, au fost pusi sub acuzare, intr-un dosar scandalos de coruptie.

Procurorii DNA sustin ca, in ultimii 7 ani, compania de apa si canalizare a obtinut contracte cu primaria Bucurestiului, platind aprobarea cu bani. Acestia erau achitati sub forma de contracte fictive cu firmele celor care intermediau totul. Retinuti pentru fapte de coruptie, cei trei romani au fost lasati in libertate de instanta prahoveana.

De cate ori crestea tariful pentru apa si canalizare, de tot atatea ori oamenii de afaceri care controlau din umbra un adevarat sistem de coruptie si-ar fi primit partea. Este acuzatia grava pe care procurorii anticoruptie o fac in dosarul numit Apa Nova.

Compania care distribuie apa in Capitala a negat acuzatiile: "Apa Nova Bucuresti considera ca a respectat reglementarile in domeniul specific de activitate referitoare la calitatea si continuitatea serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare."

Insa anchetatorii vorbesc despre un sistem corupt in care erau implicati oameni cu putere de decizie.

Ovidiu Semenescu ar fi, spun procurorii, reprezentantul intereselor grupului Veolia, neoficial insa.

El era cel care contacta primaria sau alte institutii ale statului si obtinea contracte pentru grupul Veolia. In schimb, primea bani sub forma unor contracte pe care firmele lui sau cele controlate de el le incheiau cu aceeasi companie franceza.

Ca sa puna mana pe contracte, Semenescu ar fi intervenit la consilierul lui Sorin Oprescu de la primaria capitalei, Costin Berevoianu. Cel din urma sustinea cererile apanova in sedintele de consiliu, iar dupa aprobare, Veolia platea contracte de consultanta cu firmele lui Semenescu.

Si fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, fara vreo functie oficiala in primarii, era cel care dicta ce contracte se semnau cu primaria sectorului 1 si cu cea generala. In schimb, firmele lui primeau bani.

Acelasi personaj, a fost pus sub acuzare si in dosarul in care Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 este cercetat pentru fapte de coruptie. Si atunci, anchetatorii au vorbit despre comisioane de 10 la suta care ajungeau la el si la edil in schimbul avizarii unor contracte. Acum, procurorii sustin ca Moisescu avea relatii si in primaria Capitalei.

"Primarul General Oprescu Sorin purta toate discutiile referitoare la activitatea institutiei cu Moisescu Vlad Octavian. Practic, Moisescu Vlad Octavian controla voturile si la nivelul Consiliului General al municipiului Bucuresti", se arata in referatul DNA.

Fiind sponsorul principal al PNL, "el stabilea si persoanele care candidau pentru o functie de consilier local sau general", mai afirma DNA. Mai mult, procurorul sustine ca: "La nivelul Consiliului General al municipiului Bucuresti, toti consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat in cadrul sedintelor unde se aproba proiecte cu miza patrimoniala sau aflate in afara cadrului legal. Aceasta este o practica notorie in mediu."

Ancheta in cazul Apa Nova a dus si la alte descoperiri surprinzatoare.

Anchetatorii sustin ca in Apa Nova functiona chiar si un seviciu de securitate unde erau angajati fosti ofiteri de informatii. Aveau drept misiune interceptarea si urmarirea permanenta a angajatilor. Scopul departamentului special era unul singur: nicio informatie legata de faptele de coruptie din interior sa nu devina publica.

Investigatia i-a facut pe anchetatorii sa considere ca inclusiv parteneriatul strategic romano-francez la nivel economic a fost afectat.

Tags: dna, apa canal,


VIDEO PROTVPLUS.RO