DNA al Bisericii pentru preoții care iau șpagă. Pentru cununie, botez sau înmormântare trebuie tăiată chitanță
Cazul Arhiepiscopului Tomisului, Înalt Preasfințitul Teodosie, a dus la discutarea unor măsuri speciale anticorpuție în Biserica Ortodoxă.
Astfel, Cancelaria Sfântului Sinod propune să fie înființate corpuri canonice de control, din care să facă parte inclusiv juriști și economiști, astfel încât toate tranzacțiile care se fac în biserici și mănăstiri să fie controlate mai atent.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române propune ca în regulamentul disciplinar să fie incluse atât luarea și darea de mită, cât și traficul de influență, iar preoții găsiți vinovați, să fie sancționați.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Până acum regulamentul avea în vizor în special donațiile și sponsorizările care, potrivit documentului, „se acceptă numai dacă sunt de un real folos unităților bisericești" și în niciun caz nu sunt cerute de preoți.
Toți banii primiți pe această cale, indiferent de cât de mică este suma, trebuie înregistrați. Pentru orice sumă oferită preotului la botez, cununie sau înmormântare, de pildă, credincioșii trebuie să primească chitanțe oficiale.
Cei gășiți vinovați pot ajunge să fie destituiți din funcție, dar nu scapă nici de legile statului. Detaliile vor fi stabilite în următoarea ședință a Sinodului planificată pe 29 februarie.
Înființarea acestui Corp de Control a pornit de la cazul arhiepiscopului Tomisului, Înalt Preasfințitul Teodosie, inculpat recent de DNA.