Distrugatorul american Donald Cook, "provocat" in apele Marii Negre de un avion de vanatoare rusesc. Reactia Pentagonului
Chiar inainte sa soseasca la Constanta, distrugatorul american Donald Cook a avut parte, pe Marea Neagra, de o intalnire "provocatoare si neprofesionista", dupa cum denunta Pentagonul.
Un avion rusesc de vanatoare-bombardament, fara munitie la bord, insa, a efectuat mai multe zboruri, la joasa altitudine, prin apropierea navei americane. Donald Cook ramane la Constanta patru zile, timp in care va participa la manevre navale comune cu militarii romani.
Zburand la joasa inaltime, un avion rusesc de vanatoare-bombardament, de tip SU-24, a trecut de 12 ori, in 90 de minute, prin apropierea distrugatorului american USS Donald Cook, sambata, cand acesta se afla in largul coastei romanesti, in apele internationale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Jay Carney, secretarul de presa al Casei Albe: "Pentagonul a calificat deja aceasta actiune, pe care a numit-o provocatoare si neprofesionista".
Si care contravine "tuturor acordurilor si protocoalelor internationale".
Potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, avionul rusesc nu a raspuns la numeroasele apeluri si avertismente venite de la bordul navei americane. Totusi, Suhoi-ul nu pare sa fi fost inarmat si, in orice caz, nu avea rachete atasate sub aripi.
Echipat cu sisteme antibalistice Aegis, distrugatorul Donald Cook face parte din sistemul anti racheta al NATO. Are, insa, si o extraordinara putere ofensiva, inclusiv zeci de rachete SM-3.
Ralph Hook, ofiter: "Toata lumea este mereu interesata unde este butonul care lanseaza racheta. Insa nu exista un buton, ci o cheie pe care o intoarcem".
Dupa manevre comune cu marinarii romani, Donald Cook va ramane in continuare Marea Neagra, unde se mai afla un distrugator american.
Aceste nave au fost trimise pentru a demonstra solidaritatea Satelor Unite fata de aliatii est-europeni si fata de NATO, intr-un moment in care exista temeri, din ce in ce mai accentuate, in privinta unei invazii ruse in Ucraina.
Scott A. Jones, comandantul distrugatorului USS Donald Cook: "Prin prezenta distugatorului Donald Cook aici, in Marea Neagra, vrem sa intarim parteneriatului cu Romania, care este un aliat cheie si sa crestem interoperabilitatea intre flotele noastre, pentru a promova pacea si stabilitatea aici, in regiune".
Distrugatorul a fost vizitat luni si de presedintele Traian Basescu, in semn de multumire pentru prezenta miliatara a "aliatilor" americani in Marea Neagra.