Raspunsul Occidentului la situatia din Ucraina. O nava militara americana si una franceza se afla in Marea Neagra
Distrugatorul USS Donald Cook si nava militara franceza Dupuy de Lome au ajuns in Marea Neagra, in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene.
"Este vorba de o misiune pentru oferirea de garantii de securitate aliatilor din cadrul NATO si partenerilor de la Marea Neagra", a comunicat Departamentul american al Apararii, potrivit Mediafax.
"Prezenta navei USS Donald Cook demonstreaza angajamentul nostru pentru intensificarea securitatii, capacitatii de reactie si dispozitivelor logistice", a declarat colonelul american Steven Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului. Oficiali militari rusi au denuntat prezenta navelor NATO in Marea Beagra, afirmand ca este vorba de o consolidare a dispozitivului naval.
Echipat cu sisteme antibalistice Aegis si cu zeci de rachete SM-3, distrugatorul Donald Cook era stationat de doua luni la baza spaniola Rota, in cadrul sistemului antiracheta al NATO. Nava USS Donald Cook a parasit pe 31 ianuarie portul Norfolk din Statele Unite si a ajuns in februarie la baza navala Rota, situata in sudul Spaniei, in apropierea Stramtorii Gibraltar. In Portul Rota urmeaza sa fie aduse alte trei distrugatoare americane.
Dupuy de Lôme (A759) este o nava militara franceza dotata cu echipamente de interceptare a comunicatiilor fortelor inamice. Nava a intrat in uz in aprilie 2006.
Nave militare americane si franceze in Marea Neagra
Nava de razboi USS Donald Cook era programata sa intre in Marea Neagra joi, in cadrul eforturilor militare americane de sustinere a aliatilor est-europeni ingrijorati de masarea unor trupe ruse la frontiera cu Ucraina.
Deplasarea distrugatorului dotat cu rachete ghidate a fost confirmata pentru CNN de doi oficiali americani care au refuzat sa fie identificati, din cauza lipsei unui anunt oficial in acest sens.
Nava urmeaza sa efectueze exercitii si vizite in porturi de la Marea Neagra.
Distrugatorul USS Truxtun, dotat cu rachete ghidate, a efectuat exercitii planificate in Marea Neagra luna trecuta si a parasit regiunea pe 21 martie.
Membrii NATO Romania, Bulgaria si Turcia au iesire la Marea Neagra, la fel ca Ucraina si Georgia, care nu sunt membri ai Aliantei Nord-Atalntice, dar si Rusia.
Prezenta navei de razboi americane in Marea Neagra este prevazuta inaintea reuniunii reprezentantilor politici NATO pe 15 aprilie, care vor discuta si eventual vor aproba o serie de recomandari cu privire la masuri militare suplimentare, inclusiv o scurtare a "timpului de raspuns" din partea fortelor NATO in cazul unei crize.
Si alte optiuni sunt pe masa, intre care exercitii militare suplimentare cu state membre, inclusiv Statele Unite, si o eventuala furnizare a unor consilieri militari Ucrainei, mai precizeaza corespondenta CNN la Pentagon.
Pe baza unor imagini clasificate captate de sateliti comerciali, Statele Unite estimeaza ca pana la 40.000 de militari rusi sunt stationati la frontiera de est a Ucrainei. Aceste trupe raman pozitionate atat de aproape de frontiera si sunt atat de puternic inarmate, incat Statele Unite si NATO estimeaza ca acestea ar putea "trece" in estul Ucrainei in trei-cinci zile, potrivit unui oficial.
Aceasta este si estimarea generalului Philip Breedlove, comandantul militar al NATO.
Fortele ruse nu s-au retras, poate cu exceptii considerate nesemnificative, astfel incat estimarile cu privire la trupele rusesti raman valabile, a adaugat acest oficial.
Washingtonul apreciaza ca tulburarile care au avut loc recent in estul Ucrainei, in zona orasului Donetk, reprezinta rezultatul activitatii "unor persoane platite sau obligate, puternic influentate de catre Rusia", a declarat oficialul.
Statele Unite sunt de parere ca rusii cauta o provocare pentru a intra in Ucraina. Insa raspunsul militar ucrainean, constand in deplasari metodice, si arestarea unor persoane care au provocat tulburari au dat rezultate in acest caz, este de parere oficialul citat.