Criza apei calde in Bucuresti s-a terminat. ELCEN si Distrigaz au ajuns la un acord
Distrigaz va ridica poprirea instituita asupra conturilor ELCEN, in conditiile in care vor fi respectati termenii unui protocol semnat intre cele doua societati.
Acordul prevede ca suma datorata si penalitatile, in valoare de 11,7 milioane de lei, sa fie platite de catre producatorul de energie, esalonat, pana la sfarsitul anului, primul ordin de plata urmand sa fie intocmit luni, a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, Ministerul Energiei, potrivit Agerpres.
"Reprezentantii ELCEN si Distrigaz au ajuns la o intelegere de principiu privind esalonarea, pana la sfarsitul acestui an, a sumei de 11,7 milioane de lei, reprezentand penalitati de intarziere aferente unor facturi din anii precedenti, conform titlului executoriu obtinut de Distrigaz impotriva ELCEN. Ca urmare a acestei intelegeri, Distrigaz va ridica poprirea instituita asupra conturilor Elcen, cu conditia respectarii de catre ELCEN a obligatiilor asumate in protocolul semnat de cele doua societati. In masura in care RADET isi va respecta obligatia de a intocmi, luni, ordinul de plata pentru achitarea subventiei scadente, se va putea vira catre Romgaz contravaloarea gazelor livrate si astfel, cel putin pentru moment, nu vor fi probleme in alimentarea cu apa calda", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, in ultimele 24 de ore, ELCEN a continuat sa caute solutii reale si responsabile pentru a asigura continuitatea aprovizionarii cu apa calda in Bucuresti, in pofida situatiilor dificile create de neplata datoriilor pe care le are de incasat.
Ministerul Energiei precizeaza ca va continua sa-si foloseasca toata credibilitatea pentru a media de o maniera eficienta solutionarea disputelor comerciale intre diversele societati implicate in aprovizionarea cu energie termica a Capitalei.
In acelasi timp, reprezentantii ELCEN noteaza, intr-un comunicat de presa, ca solutia esalonarii datoriilor este una la care s-a ajuns in urma unor negocieri, dar nu este o solutie pe termen lung.
"Este, in continuare, nevoie de o discutie permanenta intre RADET si ELCEN pentru ca stabilitatea sa fie asigurata pe tot parcursul sezonului rece 2016 - 2017. Reiteram nevoia de colaborare si bune practici comerciale cu partenerii nostri, RADET, si ne dorim ca, de la inceputul saptamanii viitoare, solutiile pe care le vom gasi sa fie pe termen mediu si lung, in beneficiul locuitorilor Capitalei, dar si al societatilor implicate in asigurarea apei calde si caldurii in Capitala", sustine Elcen.
Marti, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea anunta ca ELCEN a trimis o notificare PMB din care reiese ca, in aceasta luna, nu va mai ridica poprirea nici macar pentru procentul de 30% din contul RADET care asigura plata salariilor si reparatiile necesare.
Ulterior, ELCEN a anuntat ca aproape jumatate din locuitorii Capitalei vor ramane fara apa calda in perioada urmatoare, dupa ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei.
Joi, Distrigaz Sud Retele a informat ca a instituit poprire pe toate conturile bancare ale societatii ELCEN, pentru suma de 11,67 milioane de lei, iar potrivit unui comunicat transmis de ELCEN exista riscul major ca, incepand din data de 10 septembrie, productia de energie electrica si termica sa fie sistata.
Mai tarziu, in aceeasi zi, reprezentantii Distrigaz Sud Retele au declarat, pentru Agerpres, ca accepta ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucuresti S.A. cu conditia de a fi achitata de indata o prima transa de 5,8 milioane de lei, reprezentand 50% din valoarea popririi.
Sursa: Agerpres
Etichete: datorii, plata, ministerul energiei, elcen, Distrigaz,
Dată publicare:
09-09-2016 22:01