Distribuția vaccinului anti-COVID, vizată de hackeri. Ce informații sensibile au căutat
Distribuirea dozelor de vaccin anti-COVID a fost ţinta spionajului cibernetic. Conform IBM, hackerii ar fi căutat informaţii îndeosebi despre containerele de temperatură foarte joasă, folosite pentru păstrarea serurilor, în timpul transportului.
Deocamdată, identitatea atacatorilor nu este clară, însă metodele sofisticate arată că ar fi acţionat în favoarea unei ţări, potrivit IBM.
Potrivit IBM, campania de atacuri cibernetice ar fi început în septembrie 2020. Şi a constat în aşa numita tehnică phishing, a furtului de date, adică emailuri cu viruşi informatici trimise în mai multe ţări.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dezvăluirea vine după avertismentele mai multor guverne, conform cărora hackerii au vizat cercetările pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID. Pe de altă parte, Interpolul a transmis o alertă de securitate către ţările membre, îndemnate să se pregătească pentru acţiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva coronavirusului.
Gavin Williamson, UK Education Secretary: „Vom începe administrarea vaccinului Pfizer înainte de Crăciun şi avem progrese promiţătoare în ceea ce priveşte vaccinul Oxford - Astra Zeneca, cu 100 de milioane de doze din acest vaccin pregătite să ne fie livrate odată ce va primi aprobarea autorităţii de reglementare.”
Miercuri, Marea Britanie a devenit prima tara occidentală care a aprobat de urgenţă administrarea unui vaccin anti Covid, serul produs de Pfizer şi Biontech. Decizia britanicilor a fost făcută printr-o procedură de aprobare ultra-rapidă, care le-a permis autorităților de profil să emită o aprobare temporară a vaccinului după doar 10 zile de când au început să studieze datele privind testele clinice pe scară largă.
Premierul Boris Johnson şi principalii responsabili medicali din Regat i-au îndemnat pe britanici să-şi facă vaccinul dacă vor să-şi recapete viaţa normală. Dar nu e o soluţie miraculoasă. Şi mai ales nu imediată.
Boris Johnson, prim-ministru Marea Britanie: „Nu trebuie să ne lăsăm purtaţi de prea mult optimism sau să cădem în convingerea naivă că lupta s-a terminat. Nu e aşa.”
Jonathan Van-Tam, vice-consilierul pe teme medicale al guvernului britanic: „Nu cred că vom eradica vreodată coronavirusul. Cred că va exista cu omenirea pentru totdeauna"
Din partea Uniunii Europene, dar şi din Statele Unite, au venit critici pentru aprobarea grăbită a vaccinului Pfizer în Marea Britanie.
Nu au făcut-o cu suficientă atenţie - a spus doctorul Anthony Fauci, principalul expert epidemiolog din America.
Totuşi, există o părere umanimă a experţilor, din orice parte a lumii. E neapărat necesar ca vaccinul anti COVID să fie administrat.
Dr. Anthony Fauci: „Dacă vrei să fii o parte a soluţiei, vaccinează-te!”
Agenţia americană pentru medicamente ar urma să se pronunţe în privinţa utilizării în siguranţă a serurilor anti COVID - pe 10 decembrie, pentru vacinul Pfizer Biontech, şi o săptămână mai târziu pentru vaccinul Moderna.
Pe de altă parte, Agenţia Europeană pentru Medicamente urmează să se pronunţe "cel mai târziu" până pe 29 decembrie pentru vaccinul Pfizer/BioNTech şi până pe 12 ianuarie pentru vaccinul dezvoltat de compania Modernă.
Între timp, în Rusia, Vladimir Putin a ordonat autorităţilor să înceapă vaccinarea "pe scară largă" a "populaţiilor de risc", săptămâna viitoare. Vaccinarea publicului larg ar trebui să înceapă în debutul anului 2021.
Vladimir Putin: „Peste două milioane de doze din primul vaccin înregistrat la nivel mondial împotriva infecției cu coronavirus, Sputnik V, au fost deja produse sau vor fi produse în totalitate zilele următoare. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe vaccinarea pe scară largă a două grupuri de risc, după cum am convenit, a medicilor și a profesorilor.”