Dispută aprinsă între fermieri şi vânători pe tema mistreţilor. Ce propune Ministrul Agriculturii
Dispută aprinsă între fermieri şi vânători pe tema mistreţilor. Ministrul Agriculturii a propus ca fondurile de vânătoare să fie date cultivatorilor ca să-şi poată apăra singuri recoltele şi munca.
Vânătorii însă nici nu vor să audă de aşa ceva.
Agricultor: "Aproximativ 3000 de metri pătraţi, distruşi de mistreţi. În fiecare an păţim acelaşi lucru şi nu ne recuperăm pagubele nicicum ".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fermierii se plâng an de an că mistreţii le calcă în picioarele recoltele. Sălbăticiunile flămânde nu se mai tem nici de gardurile electrice. Furioşi vor să îi înlăture singuri.
Vlad Ciurdariu, inginer agronom: "Fondul de vânătoare să intre în patrimoniul fermierilor, şi aşa am controla mult mai bine numărul de mistreţi. Fauna se înmulţeşte din ceea ce cultivă fermierii şi profitul este al cu totul altcuiva".
Ionel Lucuș, agricultor: "Chiar dacă mergem şi ne plângem la fondul de vânătoare spune că n-au ce să ne facă, dacă nu ne convine ceva să-i dăm în judecată. Dacă ei nu pot să ia măsuri, să facem noi, care suntem proprietari de terenuri şi să-l gestionăm noi".
Dimitrie Musca, director general combinat agroindustrial Curtici: "Suntem singura ţară din Europa unde animalul nu este al propietarului de pământ, nu că ne dorim vânatul, nu că ne dorim aceste animale, dar trebuie să fie o reglementare, trebuie să fie o densitate care pur şi simplu nu se respectă, aici este tot necazul".
La rândul lor, deţinătorii fondurilor de vânătoare resping vehement ideea şi spun că fermierii au nevoie de arme şi de permis, ca să le ia locul.
Ioan Martis - directorul unor fonduri de vânătoare: "La momentul actual nu cred că se poate realiza pentru că, potrivit legii, gestionarea fondului de vânătoare nu poate să fie decât o asociaţie de vânătoare licenţiată în acest sens. Ştiu că fac pagube în agricultură, dar ei nu pot fi exterminaţi".
Nicu Deme - director AJVPS Arad: "Mi se pare o mare aberaţie. Un fermier poate să aibă un teren agricol pe unu două trei patru fonduri de vânătoare acolo ce faci îi dai toate fondurile de vânătoare?"
Doar că de partea agricultorilor este chiar ministrul.
Adrian Oros - Ministrul Agriculturii: "Vechea formă a legii nu proteja deloc fermierii, pentru că toate obligaţiile erau ale fermierilor. Iar pagubele, sau despăgubirile nu erau acordate de către aceşti gestionari ai fondurilor de vânătoare. Eu cred că asta este soluţia - nu înseamnă că eu am dreptate - dar acolo unde fondurile de vânătoare se suprapun, în mare parte, peste terenurile fermierilor, ar fi corect ca fermierii să gestioneze aceste fonduri de vânătoare".
Vânătorii propun în schimb să li se permită vânătoarea pe timp de noapte, la lanternă deşi europenii interzic asta.
În România sunt aproximativ 100 de mii de mistreţi dintre care în jur de 10 mii sunt împuşcaţi anual.