Dispar ghișeele din instituțiile publice. Tot mai mulți români își vor putea plăti taxele și impozitele de la distanță

Ultima actualizare: 30-12-2021 20:03

După aproape doi ani de pandemie, instituțiile publice încep să renunțe la ghișee și să interacționeze cu oamenii online. La tot mai multe primării, taxele și impozitele se vor putea plăti de la distanță.

În București, toate primăriile de sector sunt înscrise pe ghișeul.ro, la fel și cele din marile orașe. În câteva locuri, autoritățile au anunțat chiar că renunță complet la ghișee, iar cetățenii sunt invitați să achite amenzile și taxele de pe aplicații sau de la automatele din centrele comerciale. Cei care nu se pricep vor fi ajutați de funcționari.

Înainte, în cadrul Direcției Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Sector 4 din Capitală lucrau aproape 130 de oameni. Acum sunt doar cinci persoane care au grijă de clădire, dar și să-i anunțe pe contribuabili că sediul s-a mutat. Primăria vrea să dărâme o parte din imobil și să construiască o creșă cu 120 de locuri.

Cei obișnuiți să vină la vechiul sediu sunt trimiși în centrele Comerciale din Sector. Acolo se află doar două ghișee fizice, dar și aparate de plată electronică.

La ghișee am găsit câțiva cetățeni care au vrut să intre fără datorii în 2022. Unii nu știau că există aplicația online.

Cetățean: "Nu am știut că se poate plăti pe aplicație".

Reporter: "Nu o să vă lipsească interacțiunea, cozile?".

Cetățean: "Nu, nu...".

Alții cer păstrarea unui ghișeu ca să plătească asa cum erau obișnuiți, chiar dacă stau la coadă.

Cetățean: "Nu mă pricep să butonez să plătesc facturi. O să mă rog de unul ca dumneavoastră care știe să butoneze, de vreun vecin".
Reporter: "Nu o să reușiți să învățați?".
Cetățean: "Nu mai înveți cal bătrân să tragă la ham".

Doar că de la 1 ianuarie, ghișeele fizice din Sectorul 4 vor dispărea complet.

Bogdan Dobrin, Directorul Taxe și Impozite Sector 4: "Persoanele în vârstă, care nu sunt obișnuite cu tehnologia, vor fi ajutate de personalul Primăria Sectorului 4, la toate cele 30 de aparate".

Sectorul 6 va păstra ghișeele, dar se vor împuțina, pentru că din februarie va pune în funcțiune platforma E-sector 6, unde vor putea fi plătite taxe, impozite si amenzi. În plus, oamenii vor putea depune online actele și vor obține certificatele pentru care până acum veneau personal.

Valeriu Bunea, director de IT la Primăria Sector 6: ”Pentru înmatricularea unei mașini, ei vor depune actele electronic în acea platformă și vor primi tot electronic, pe platformă sau pe email, documentele semnate electronic cu care vor merge la Serviciul Înmatriculări”.

Vor putea fi obținute și certificate de urbanism, autorizații de construcții, autorizații comerciale.

Primăria Sectorului 6 eliberează acum online certificatul de atestare fiscală, care arată că nu aveți datorii. Din 2022, toate primăriile de sector o vor face.

Funcționarii de la ghișee vor fi redirecționați la call center ori vor răspunde online întrebărilor, dau asigurări primăriile.

În acest moment, toate primăriile de sector acceptă plățile impozitelor prin ghișeul.ro.

Aproape jumătate din orașele României și 10 la sută dintre comune au conturi pe această platformă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO