Directorul științific al INFP: de ce trebuie deschisă ușa imediat după cutremur
Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat pentru Știrile Pro TV că în primele secunde după producerea unui cutremur oamenii trebuie în primul rând să își păstreze calmul.
Radulian a explicat faptul că în zona Vrancei se produc două feluri două feluri de unde seismice, care pot fi simțite sau nu de populație.
Cei care sunt contienți de producerea primului val de unde seimice - așa cum s-a întâmplat și la cutrumurul de duminică dimineața, 28 octombrie, - ar trebui să încerce să ia câteva măsuri rapide.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre aceste măsuri, Mircea Radulian a enumerat și o acțiune legată accesul în locuință. Directorul științific al INFP spune că oamenii ar trebui să deschidă ușile din casă, ca să nu rămână blocați și ca să prevină o eventuală tragedie care ar putea fi provocată de o scurgere de gaze.
”Este bine de știut pentru Vrancea că există 2 tipuri de unde. Sunt niște unde care vin mai repede, cu o viteză mai mare și care vor fi primele care sunt simțite, dar câteodată, dacă cutremurul nu-i prea mare, nu sunt simțite deloc. În cazul de față, cum a fost cutremurul de azi, unii au simțit și prima mișcare, alții nu au simțit decât prima mișcare, care-i mai puternică.
Deci sunt aceste 2 tipuri de mișcări, ele apar la un interval de vreo 20 de secunde, una de alta. E timpul scurt, dar, totuși, știind că este vorba de un cutremur, deja ești anunțat cumva, poți să iei niște măsuri rapide, însă trebuie să fii cât mai calm posibil, adică să nu intri în panică.
Și atunci se pot lua niște măsuri, de exemplu să alegi un loc cât mai ferit, care să fie știut dinainte, să ai grijă să nu fie în jur obiecte care pot să cadă. Ar fi bine să deschizi ușa de la apartament, pentru că, câteodată, ușa se blochează, din cauza mișcării seismice și atunci nu mai poți să ieși din apartament dacă Doamne ferește sunt emanații de gaze sau incendiu. Nu mai poți să ieși.
Toate aceste lucruri, însă, trebuie făcute în aceste secunde. Trebuie să știi foarte bine ce să faci și să îți păstrezi calmul. Să nu intri în panică. Oricum, nu trebuie să ieși pe scări, se știe..” - a spus pentru Știrile Pro TV directorul științific al INFP Mircea Radulian.