Cutremur de 5,8 în România, duminică. Seismul, resimțit în mai multe zone. Nu sunt înregistrate pagube și victime

cutremur, seism, cutremur 28 octombrie, romania, vrancea
Pro TV

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs duminică, 28 octombrie 2018, în zona Vrancea, la ora locală 3:38, la o adâncime de 150 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Sinteza evenimentelor:
►Un cutremur cu magnitudine 5,8 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea, fiind resimţit şi în Bucureşti. A fost simțit și în Bulgaria, Republica Moldova,
►Cutremurul s-a produs în Zona seismică Vrancea, judeţul Covasna, la o adâncime de 150 de km.
►A fost urmat de două replici: una de 3,1 și alta de 3,2
►Mai mulţi oameni au suferit atacuri de panică
►ISU Bucureşti-Ilfov: Nu sunt înregistrate pagube

►Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de VI grade Mercalli.
►Nu au fost anunţate pagube materiale sau răniţi. Alimentarea cu energie electrică a oraşului Întorsura Buzăului a fost oprită pentru scurt timp însă situaţia s-a remediat.


Filmul evenimentelor live-text

UPDATE 7:00 Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Știrile Pro TV: ”După ce s-a resimtit cutremurul, pompierii au trecut la verificările care se fac conform planului, mai ales în zonele vulnerabile, precum Centrul Vechi. Nu am primit nicio informare pe parcursul verificărilor că ar fi fost pagube.” VEZI TOATĂ DECLARAȚIA 

UPDATE 06:15 Servicul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, în prima jumătate de oră după cutremurul cu magnitudine 5,8 din noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 de apeluri pentru atacuri de panică, după care situaţia a revenit la normal.

UPDATE 06:00 Două ore mai târziu, la ora 5:48 un nou cutremur a avut loc în zona Vrancea, având o magnitudine de 3,2. Conform INFP, seismul de 3,2 s-a produs la aceeaşi adâncime ca şi precedentul, respectiv 150 de km.

Citește și
centenar 1977
"100 de ani în 100 de zile". 1977: 1.500 de oameni au pierit în cutremurul care a lovit România
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)

cutremur

Seismul a fost urmat de o primă replică de 3,1 pe scara Richter.

Este cel mai puternic cutremur din România din 2014 până în prezent. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov informează că în urma cutremurului produs la 3,38 sunt efectuate recunoaşteri în teren pentru a identifica posibile pagube, nefiind până la acest moment înregistrate apeluri la numărul de urgenţă 112.

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT nu era menit să transmită alerte înaintea producerii unui cutremur, a transmis șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Au fost trimise echipe la verificări, nu am înregistrat niciun apel la 112 legat de pagube sau persoane care să fi suferit atacuri de panică. Putem spune că nu sunt efecte, deocamdată

Raportul exercițiului SEISM 2018 nu este finalizat încă, pentru că așteptăm rapoartele celor care au urmărit exercițiile. Au fost identificate mai multe soluții privind răspunsul în caz de situație de cutremur.

Sunem întotdeauna în alertă. Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO Alert nu e menit să transmită informații înainte de cutremur, ci doar pentru situații de urgență de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înțelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur”, a precizat Raed Arafat, la Digi 24.

Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), a declarat, pentru Agerpres, că în primele 15 minute după producerea cutremurului au fost înregistrate 12 apeluri la numărul de urgenţă, fiind vorba de cazuri de atacuri de panică.

Alimentarea cu energie electrică a oraşului Întorsura Buzăului a fost întreruptă pentru scurt timp, în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,8.

"La Întorsura Buzăului a fost oprit curentul pentru puţin timp. Cei de la Electrica ne-au informat ca a fost o mică problemă, dar s-a remediat în cel mai scurt timp (...) Nu avem pagube materiale anunţate şi nici apeluri pe 112. Subunităţile noastre au aplicat procedura în caz de cutremur şi au plecat pe teren în recunoaştere pe teren", a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, Marius Tolvaj.

Cutremurul care s-a produs duminică dimineaţa cu magnitudinea de 5,8 pe scara Richter face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea şi nu aşteptăm replici, a declarat, Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Cutremurul a avut o magnitudine de 5,8 şi s-a produs la o adâncime de 151 de kilometri, intensitatea în epicentru fiind 6, una destul de mare, pentru că s-a simţit destul de bine şi la Bucureşti. Aceasta este ultima revizuire. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancei. Ultimele cutremure cu o magnitudine de peste 5 s-au produs în 2016, în septembrie şi decembrie, tot de 5,8 grade pe Richter, iar în 2018, acesta este cel mai mare. Nu mai aşteptăm replici. De obicei la cutremurele de adâncimea aceasta nu prea sunt replici şi dacă sunt, ele sunt mult mai mici. În Vrancea nu sunt replici aşa cum sunt la cutremurele de suprafaţă. E important că nu s-a produs un seism de magnitudine mai mare”, a precizat Ionescu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea de 6,4 în Grecia
Cutremur cu magnitudinea de 6,4 în Grecia

Un cutremur puternic, declanşat în Marea Ionică, a zguduit insula Zakynthos.

"100 de ani în 100 de zile". 1977: 1.500 de oameni au pierit în cutremurul care a lovit România

"100 de ani în 100 de zile", campania Știrilor Pro TV, a ajuns în 1977, an marcat puternic de cutremurul în urma căruia au murit peste 1.500 de oameni.

Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere

Primele concluzii ale autorităților după exercițiul internațional în caz de cutremur au indicat cel puțin șase mari probleme care trebuie rezolvate de urgență.

Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm
Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm

Secretarul de stat Raed Arafat a îndemnat populația să învețe cum să reacționeze în cazul producerii unui dezastru, astfel încât oamenii să știe cum să își salveze viețile.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.