Directorul demis al Institutului Geologic: Daca eram pe vremea lui Galileo, probabil eram ars pe rug

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul de la varful cercetarii romanesti continua cu acuzatii foarte grave din partea profesorului Stefan Marincea.

Acesta a fost dat afara de la conducerea Institutului Geologic Roman dupa ce a criticat proiectul minier de la Rosia Montana si a cerut in Parlament demararea unei anchete penale. Motivul oficial invocat de minister a fost ca acesta ar fi “comunicat defectuos” in privinta cutremurelor din Izvoarele, Galati.

La randul sau acesta sustine ca ordinul de demitere este ilegal si ca “cineva incearca sa cenzureze stiinta”.

In sedinta de guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a declarat: “Ultimul lucru: o sa-i rog pe cei doi ministri, doamna Plumb si domnul Costoiu, care nu e prezent aici, sa finalizati toate rapoartele stiintifice referitoare la fenomenele seismice din Galati, sa aveti grija la tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni. Ca sa contracarati, insa, exaltatii, dornici de camere de luat vederi, trebuie sa veniti cu studiile stiintifice, si o sa va rog, doamna ministru, inteleg ca sunteti spre finalizare, impreuna cu domnul Costoiu, sa informam publicul, sa explicam foarte clar ce s-a intamplat.”

Dupa nici 4 ore, surse din cadrul Institutului Geologic Roman au confirmat pentru Stirile PROTV ca directorul IGR Stefan Marincea a fost demis printr-un fax.

Citește și
comisia rosia montana
Stefan Marincea: Am fost informat ca am fost demis din functia de director al Institutului Geologic
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Dupa alte cateva ore, miercuri seara, a venit si comunicatul Ministerului Educatiei:

Directorul Institutului de Geologie al Romaniei, domnul Stefan Marincea, a fost schimbat astazi din functie ca urmare a modului defectuos in care a gestionat si a comunicat public rezultate ale cercetarilor efectuate in zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judetul Galati. Desi a facut parte din comisia multidisciplinara constituita pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc in judetul Galati, si desi se decisese ca toate concluziile sa fie comunicate in interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informatiilor, domnul Marincea a decis sa prezinte public rezultate partiale, inainte de validarea si discutarea lor in cadrul comisiei.

Maniera neprofesionista, dominata de ipoteze si incertitudini, in care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natura sa genereze panica la nivelul populatiei si sa intretina sentimentul de teama si incertitudine al locuitorilor din zona respectiva. Acest lucru contravine rolului si statutului Institutului de Geologie al Romaniei si poate afecta credibilitatea cercetatorilor care isi desfasoara activitatea in cadrul institutiei.

Contactat de Stirile PROTV, profesorul Marincea a declarat ca va contesta in instanta ordinul de demitere si ca toate rapoartele si pozitiile sustinute de el sunt de fapt pozitiile oficiale ale Institutului Geologic Roman.

Va prezentam interviul integral:

Reporter PROTV: Domnule Marincea spuneti-ne ce s-a intamplat, cum ati primit demisia?

Prof. Stefan Marincea: Am primit un ordin de demitere prin fax si email dupa terminarea orelor de program la ora 16:33, prin care eram demis datorita lipsei unor avize ORNISS (n.r. de consultare a documentelor secrete si clasificate). Il consider de trei ori ilegal. O data pentru ca acele avize nu sunt necesare niciunui director de Institut National de Cercetare Dezvoltare conform HG 91/2003 care stipuleaza conditiile de minimis. In al doilea rand pentru ca eram in recurs declarat de Ministerul Educatiei Nationale cu Ministerul Educatiei pentru o prima destituire abuziva survenita in 3 iunie 2011 si in perioada de recurs nu poti fi destituit decat din motive penale.

In al treilea rand pentru ca nu mi se garanteaza drepturile minime prevazute de Codul Muncii. Nu se da perioada de preaviz care este aferenta functiei pe care o aveam la momentul demiterii etc. Deci acel ordin va fi contestat in instanta pe aceste trei motive si banuiesc ca voi avea castig de cauza pentru ca nu pot fi discriminat ca cetatean cu drepturi egale al acestei tari.

Reporter PRO TV: Care credeti ca sunt motivele reale invocate sau neinvocate de catre oficiali?

Prof. Stefan Marincea: Am auzit ca ar fi o situatie legata de comunicarea defectuoasa despre situatia de la Izvoarele. Imi pare rau pentru cel care a elaborat un astfel de comunicat care nu cunoaste desi ar trebui sa cunoasca pentru ca suntem in acelasi minister, organizarea unui Institut National de Cercetare Dezvoltare. Acel raport preliminar care da variantele de lucru este asumat de consiliul stiintific al Institutul Geologic Roman, eu nici nu sunt semnat pe acel raport. Consiliul Stiintific al IGR este un for de conducere colectiva ales dintre cei mai buni cercetatori ai Institutului Geologic Roman.

Deci acolo eu as avea un vot din 11. Cu alte cuvinte a mi se reprosa mie o atitudine care este exprimata de oameni calificati in domeniu dovedeste o ignoranta crasa. Nu stiu cum functioneaza un Institut National de Cercetare Dezvoltare si incearca sa cenzureze stiinta. Daca traiam pe vremea lui Galileo Galilei probabil ca eram ars pe rug. Stiinta exprima adevaruri dovedibile prin prisma cunostintelor actuale.

Reporter PRO TV: Acel raport n-ar fi trebuit sa fie public?

Prof. Stefan Marincea: Este pozitia oficiala a Consiliului Stiintific, ce-o sa ne faca? O sa ne arda pe toti pe rug? Asta este situatia. Am luat niste ipoteze de lucru. Unde este comunicarea defectuoasa? De cand cenzuram stiinta? Trebuie sa ne amintim ca Stalin a murit si ca si Inchizitia s-a terminat. Noi am varsat sange ca sa avem libertatea de exprimare, iar libertatea de exprimare stiintifica se bazeaza pe adevaruri carteziene.

Reporter PRO TV: De ce ati fost demis? Ce documente ati cerut?

Prof. Stefan Marincea: Banuiesc ca o anumita companie, nu dam nume, isi imagineaza ca numai eu sunt cel care mai stie sa citeasca. Nu. Ii anunt pe cale oficiala ca sunt multi cei care stiu sa citeasca si ca trebuie sa ne faca cum ne-a facut consilierul sovietic in 1950 cand Institutul a fost desfiintat. Le recomand calduros sa citeasca istoria.

Reporter PRO TV: Ati mentionat in raportul desprte Galati ca acele cutremure ar putea fi si din cauze antropice ce tin si de sondele de pe Platforma Independenta care daca ar fi prin injectie ar putea sa dezechilibreze o zona destul de fragmentata geologic...

Prof. Stefan Marincea: Da, sunt ipoteze de lucru bazate pe date publicate intr-o carte care a luat premiul Academiei in 1975, domnul Paraschiv a publicat o carte in care se enuntau asemenea ipoteze. Orice preluare a unor texte reputat stiintifice nu poate fi o culpa. Este o culpa daca ne imaginam ca putem sa oprim exprimarea stiintifica. Urmeaza sa ucidem creierele. Asa ceva nu s-a mai intamplat de la stalinism si de la Inchizitie.

Reporter PRO TV: Considerati ca in momentul acesta ati "deranjat" doua mari companii din Romania si ca de-asta vi se intampla ce vi se intampla?

Prof. Stefan Marincea: In privinta celei de-a doua mari companii nu am cum sa o deranjez din moment ce eu nu m-am exprimat niciodata impotriva ei sau a unui proiect de-al ei. In privinta primei companii ati vazut audierea mea in Parlamentul Romaniei, a fost publica si a fost determinata de asemenea de argumente stiintifice dovedibile cu materiale publicate. Deci in momentul in care nu se mai gaseste nimeni sa apere cunoasterea inseamna ca misiunea noastra s-a terminat.

Reporter PRO TV: Ce cale urmati de acum incolo?

Prof. Stefan Marincea: Voi ataca in instanta ordinele ilegale.

Reporter PRO TV: Pana atunci ce se intampla cu rapoartele institutului, cu pozitia pe care ati sustinut-o in Parlament?

Prof. Stefan Marincea: Acele pozitii si rapoarte sunt asumate de cercetatorii IGR. Eu am fost un simplu exponent. Consiliul Stiintific este un organ colectiv care decide prin simpla majoritate.

Reporter PRO TV: Ati avut vreo discutie pana la aceasta ora cu vreunul dintre oamenii care au luat decizia de a va demite sau cu seful Guvernului?

Prof. Stefan Marincea: Cu niciunul. De cate ori mi s-a cerut, avand in vedere ca prin doua HG suntem desemnati serviciu geologic, de cate ori a dorit sau va dori seful Guvernului, oricare parlamentar, oricare dintre autoritati o informare stiintifica competenta vom fi la dispozitia dumnealor prin lege. In legea de infiintare, decretul regal, de pe 19 iulie 1906 se spune ca Institutul Geologic Roman va fi intaiul sfatuitor al Guvernului in problemele legate de sol si subsol. Ne facem aceasta datorie daca vom fi solicitati vom avea un punct de vedere. Este la latitudinea celor care-l solicita sa-l ia sau nu in considerare.

In tot acest timp, ministrul Cercetarii, Mihnea Costoiu, cel in subordinea caruia se afla Institutul Geologic Roman si care ar fi trebuit sa semneze demiterea prof. Stefan Marincea, a fost plecat din tara la o reuniune de lucru in Erevan, Armenia.

Stirile PROTV au prezentat in premiera raportul geologic preliminar facut de IGR in zona Galati-Izvoarele. Documentul facut public explica in cele 25 de pagini faptul ca cele aproape 300 de seisme din zona ar putea avea atat cauze naturale, cat si cauze antropice.

“Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare diferetiata a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avind in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze. O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de instabilitate in tot acest areal. “ (paginile 4-5 din raport)

Pe 10 octombrie 2013, Stefan Marincea a fost audiat de catre Comisia Speciala pentru Rosia Montana in Parlamentul Romaniei.

Acesta a declarat atunci ca ”sunt atat de multe fisuri in acest proiect incat daca imi venea la evaluare pentru o tara africana, cred ca-l trimiteam inapoi cu zero puncte. E un proiect de nota 5 pentru ca partea de explorare reprezinta un efort remarcabil, care se va amortiza la finalizarea proiectului.[…] Bazinul aceasta al Vaii Corna este plin de fracturi. In trei variante prezentate de companie ale hartii, in diferite materiale, in unul sunt falii, in al doilea sunt falii, in al treilea dispar faliile, or o falie este o fractura care afecteaza scoarta terestra si nu dispare asa de usor. Aceasta este o fapta penala, dar eu nu am bani sa ma bat cu avocatii acestei companii, pentru ca altfel le-as face o plangere penala, pentru ca asta reprezinta un fals in acte, imi iei baza cartografica si o modifici” . (Sursa: Gandul.info)

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Sedinta cu usile inchise si fara concluzii despre cutremurele de la Izvoarele. Ce spun expertii
Sedinta cu usile inchise si fara concluzii despre cutremurele de la Izvoarele. Ce spun expertii

Locuitorii din Izvoarele, seismologii, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale au fost invitati miercuri de reprezentantii firmei Petrom la o discutie cu usile inchise.

Stefan Marincea: Am fost informat ca am fost demis din functia de director al Institutului Geologic
Stefan Marincea: Am fost informat ca am fost demis din functia de director al Institutului Geologic

Stefan Marincea a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a fost informat "prin doua ordine, cu semnaturi diferite" ca, incepand de miercuri, a fost demis din functia de director general al Institutului Geologic al Romaniei.

De ce vor fi secrete sedintele in care Comisia Rosia Montana va dezbate proiectul de lege
De ce vor fi secrete sedintele in care Comisia Rosia Montana va dezbate proiectul de lege

Membrii Comisiei pentru Rosia Motana au decis ca sedintele urmatoare, in care se va dezbate pe articole proiectul de lege, sa fie secrete.

Recomandări
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”

Cele mai ciudate partide candidează, prin reprezentanții lor la alegerile Europarlamentare. Fie că se numesc „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice” vor să atragă atenția prin umor asupra unor mesaje cât se poate de serioase.

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon
SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Proiectilele vor înarma aeronavele F-16 Falcon

SUA au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari. Achiziţia va asigura înzestrarea aeronavelor multirol F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.