RAPORTUL celor mai buni geologi romani. Scenariul negru pentru zona lovita de 300 de cutremure
Numarul cutremurelor de la Izvoarele in judetul Galati se apropie de 300 in statisticile oficiale. In ciuda acestui lucru, autoritatile de la Bucuresti au hotarat sa nu mai faca publice detalii despre toate aceste seisme.
Un raport obtinut de Stirile PROTV, facut de cei mai buni geologi romani, avertizeaza ca o ploaie abundenta ar putea face ca pamantul din zona sa se scufunde. Deja, mai multe case sunt in pericol sa fie inghitite cu totul.
Cercetatorii iau in calcul cel mai negru scenariu pentru aceasta zona afectata de seisme. In urma unor ploi puternice sau topiri bruste de zapada, dealul de langa sat ar fi inghitit de pamant cu tot cu o parte din case.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Indiciile unui astfel de fenomen sunt alunecarile de pamant care se produc de ani buni iar acum s-au accelerat.
Mai multe desprinderi de pe unul dintre dealurile care strajuiesc satul Izvoarele sunt semnele unei alunecari de teren - nu se stie, deocamdata, cat de vechi. Un alt semn, si mai evident, este aceasta asa-zisa palnie de sufoziune, care s-a format in urma prabusirii straturilor de loss de dedesubt.
"Oricum, de acolo arata ca se rupe, s-a rupt un pic. Nu este de trei saptamani, nu e din cauza cutremurelor. Dar se va duce un pic. Probabil dupa topirea de zapada, daca este stratul de zapada foarte mare sau dupa ploi foarte puternice", crede Raluca Maftei, cercetator stiintific IGR.
In raportul preliminar, cercetatorii vorbesc despre doua posibile cauze care au generat cutremurele. Fie naturale, adica de aceste scufundari in adancime ale solului, fie in urma interveniei omului, adica forarile din zona.
In urma seismelor, si pamantul de la suprafata incepe sa se prabuseasca asa ca este posbil sa apara niste gauri uriase.
"Dupa cum descriu oamenii, ceea ce aud dansii ar aduce cu niste prabusiri subterane. Dar mai multe n-as putea sa va spun. Nu vrem sa panicam lumea. Nu stim ce extindere au, de aceea oamenii nostri sunt aici", spune Marcel Maruntiu, director stiintific IGR.
Directorul Institutului Geologic Roman explica si mai plastic despre cum sunt inghitite in maruntaiele pamantului bucati intregi de teren. (despre sufoziuni - craterele acelea)
"Se pot imagina nisipurile miscatoare de la suprafata, in care nisipul saturat in apa se comporta intr-un anumit fel. Deci acest lucru se poate imagina si la o adancime relativ mica din scoarta terestra", crede Stefan Marincea, directorul IGR.
Deocamdata autoritatile nu au facut public un plan de evacuare pentru cei cara stau acolo.