RADET ar putea lăsa oamenii în frig și de Revelion. Un copil a făcut pneumonie
De zece zile, locuitorii din două sectoare sunt cu nervii la pământ din cauza celor de la RADET, care au instituit regimul - o zi cu apă caldă şi căldură, două fără. O nouă avarie a lăsat în jur de 240 de blocuri din Bucureşti fără agent termic.
Oamenii, mulţi dintre ei cu copii ori cu rude în vizită de sărbători, cer rezolvarea de urgenţă a problemei. Conducerea RADET spune că va încerca să remedieze situaţia vineri seară, însă nu garantează că toată lumea va avea căldură şi apă caldă de Revelion.
"Nu avem apă caldă să spălăm vasele, nu avem căldură, nu avem condiţii".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Familia Deaconu locuieşte în zona Dristor, din sectorul 3 şi a avut un decembrie de coşmar. În fiecare săptămână, câte două - trei zile oamenii nu au avut nici apă caldă, nici căldură. Din cauza frigului, copilul a ajuns la spital cu pneumonie.
Familie: "Îl îmbrăcăm foarte gros. Am avut probleme cu el că a răcit şi am ajuns la spital."
Şi vineri, zeci de mii de bucureşteni din 238 de blocuri aveau caloriferele reci şi apa sloi la robinet. Dar nu sunt la prima experienţă. Este deja a patra avarie din decembrie. Ultima s-a produs chiar înainte de Crăciun.
Locatară: "Vecinii care au copii au plecat de acasă că nu rezistă să stea aici. În aceste condiţii o să plecăm cu toţii."
Locatară: "De când a început sezonul rece se întrerupe apă caldă cam două, trei zile pe săptămână."
În loc de soluţii de criză, adică o mobilizare suplimentară pentru a rezolva situaţia, RADET vine cu aceeaşi explicaţie. S-a spart o conductă magistrală importantă, îngropată la 2 m, prin care circulă apa la peste 100 de grade. Chit că are o presiune de 4 ori mai mică faţă de cât a fost proiectată, ţeavă cu un diametru de 1 metru se sparge foarte uşor pentru ca oţelul vechi de 52 de ani s-a subţiat.
Ca să intervină, muncitorii cauta locul avariei, iar dacă nu se afla într-o galerie cu acces uşor, sapă. Când ajung la ţeava, opresc apa din conductă, pompează apă, iar după ce se răceşte oţelul, îl sudează. Apoi sistemul se reumple. Operaţiunea poate dura de la 24 de ore, la câteva zile.
"Unul dintre punctele în care se lucrează pt remedierea situaţiei este pe Şoseaua Ştefan cel Mare, aproape de stradsa Lizeanu. Aici utilajele pompează apa din conductă. Teoretic, şefii de la Radet ne promit că o să avem apă caldă la ora 22, practic..."
Alexandru Burghiu, administrator special al RADET: "Sunt termene estimate.O garanție sută la sută nu poate să dea nimeni. Oricând chiar mâine poate apărea o nouă avarie. "
Inclusiv de Revelion pentru că nimeni nu poate garanta că bucureştenii vor avea apă caldă şi căldura în prima zi din 2019.
RADET susţine că a trimis vineri 4 echipe la avarie. Administratorul special al Regiei spune că mai multe nu ar putea încăpea în galerii pentru rezolvarea problemei. Nu au deocamdată nicio altă strategie. Administratorul promite însă că magistrala care crează probleme vă fi reparată... când se încălzeşte afară.