130 mil paguba si siguranta nationala afectata. De ce DIICOT cere urmarirea lui Videanu si Vosganian

×
Codul embed a fost copiat

Ultimii doi ministri ai economiei sunt la un pas sa fie urmariti penal pentru subminarea economiei nationale si complot.

Varujan Vosganian, care detine portofoliul, si Adriean Videanu sunt acuzati ca au favorizat companiile detinute de Ioan Niculae in afacerea cu gaze subventionate, provocand o paguba statului, de 130 de milioane de euro.

Mai e nevoie insa de avizul senatului si al presedintelui Traian Basescu, pentru ca cei doi sa fie pusi oficial sub acuzare.

Varujan Vosganiain si Adrian Videanu sunt ultimii doi protagonisti ai scandalului gazelor subventionate ilegal, spun procurorii DIICOT. Inca de acum un an si jumatate, omul de afaceri Ioan Niculae era pus oficial sub invinuire, tot pentru subminarea economiei nationale si complot, alaturi de aproape 40 de persoane din conducerea Romgaz si a Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energie. Motivul: firmele lui Niculae primeau gaze la preturi mult mai mici decat cel al pietei, in conditiile in care inregistrau datorii uriase. Paguba - sustine acuzarea - se ridica la 130 de milioane de euro.

"Practic cei doi ministri ai economiei au convins in Guvern sa se dea ordine de subventionare pentru companiile lui Niculae urmarindu-se doar interesele lor si afectand siguranta nationala", a declarat Nadina Spanu, purtator de cuvant DIICOT.

Citește și
Ioan Niculae
Ioan Niculae a fost audiat la DIICOT: "Astazi ati asistat la subminarea unui agent economic"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

La solicitarea DIICOT, procurorul general al Romaniei a cerut parlamentului si sefului statului, avizele necesare pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Vosganian si Videanu. Varujan Vosganian conduce si astazi ministerul Economiei, dar este suspectat pentru vechiul mandat.

Soarta celor doi depinde asadar de alesii neamului. fara avizul carora neputand fi inceputa urmarirea penala, cu atat mai putin, chemati la audieri cei doi fosti si actual ministri.

VOSGANIAN: "NU ESTE UN CAZ DE CORUPTIE"

Ministrul Varujan Vosganian a declarat, luni, comentand cererea DIICOT in cazul sau, ca nu este vorba despre un caz de coruptie si ca procurorii nu ar trebui sa se pronunte asupra oportunitatii unor decizii economice.

El a spus, la o conferinta de presa la sediul central al PNL, ca daca ar fi fost un caz de coruptie, nu ar fi facut conferinta de in partid, pentru ca tine foarte mult la demnitatea acestei formatiuni.

"Am ales sa fac aceasta conferinta de presa aici (la sediul PNL, n.r.) pentru ca acest caz nu este un caz de coruptie, daca ar fi fost un caz de coruptie nu as fi ales sediul PNL, pentru ca eu tin la demnitatea acestui partid. Suntem in fata unei situatii inedite, este pentru prima oara de 20 si ceva de ani cand Parchetul se sesizeaza intr-o chestiune de oportunitate politica, acuzand unele decizii pe care un ministru le ia in virtutea atributiilor sale. Parchetul sugereaza ca unele masuri pe care le-am luat in calitate de ministru al Economiei si Finantelor in anul 2008 au dus la pierderi pentru economia nationala, in speta pentru Romgaz si au favorizat anumiti producatori industriali din economia nationala", a afirmat Vosganian.

El a sustinut ca anul 2008 a fost unul foarte bun pentru Romgaz din perspectiva profitului companiei, care a urcat cu peste 6% fata de anul anterior.

"Masura la care se refera Parchetul este acordarea unui discount economic de cateva procente si pastrarea conditiilor privind obligativitatea platii datoriilor de catre companiile beneficiare. Acest discount nu l-am inventat eu, el functiona la data la care eu am devenit ministru al Economiei si Finantelor, astfel de discounturi se dau in intreaga Europa pentru companiile intreruptibile, adica acelea care isi asuma ca intr-o anumita perioada riscul de a fi intrerupte pentru a se putea asigura gazul pentru consumatorii casnici", a mai precizat ministrul.

Potrivit lui Vosganian, un ministru nu trebuie sa ceara voie de la Parchet inainte de a lua o masura economica.

"Daca ar fi sa judecam oportunitatea unor masuri economice, probabil ca multe dintre guvernele si multi dintre demnitarii Romaniei ar trebui sa cada sub incidenta unor astfel de cercetari. Cred insa ca un ministru nu trebuie sa ceara voie de la Parchet inainte de a lua o masura economica", a mai afirmat Vosganian, precizand ca nu este atributia procurorilor de a judeca oportunitatea unor masuri economice.

VIDEANU: PUN TOATE INFORMATIILE PE CARE LE AM LA DISPOZITIA DIICOT

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, luni, ca a luat act de decizia DIICOT de a solicita inceperea urmaririi penale in cazul dosarului Romgaz, iar decizia sa este de a pune toate informatiile pe care le are la dispozitia DIICOT pentru clarificarea nevinovatiei sale.

Videanu a explicat ca el nu a semnat niciun ordin cat a fost ministru al Economiei, a semnat doua memorandumuri privind continuarea discountului la gaze, de la 40 de dolari la 30 de dolari.

El a mai spus ca decizia a fost la nivelul Guvernului, el facand propuneri in acest sens. "Cred ca decizia de oportunitate pe care a luat-o Guvernul, si nu eu singur, a fost o decizie corecta in acel moment si sunt pregatit sa prezint toate documentele pe care le am", a mai spus Videanu.

El a mai precizat ca principala preocupare a reprezentat-o conservarea locurilor de munca la nivel national si ca a considerat de datoria sa sa prezinte Guvernului continuarea acelei politici de aplicare a discounturilor.

Videanu a mai spus ca profitul Romgaz a fost din 2007 pana in 2009 de 3,2 miliarde de lei pe an, iar in 2010 de 3,5 miliarde de lei.

El a mai aratat ca la nivelul Guvernului si Ministerului nu s-a discutat de nicio companie care sa beneficieze de acest memorandum, reglementarile erau pentru "toti consumatorii care in sensul legii erau considerati interuptibili".

Democrat-liberalul a adaugat ca sunt vreo 17 societati care au beneficiat de aceste prevederi legale.

Intrebat daca a avut vreo intalnire cu Ioan Niculae, Videanu a precizat ca a avut o singura intalnire cu acesta pe cand era ministru al Economiei, pe alta tema privind o potentiala investitie la Zimnicea.

Videanu a mai spus ca nu a fost chemat la audierei, dar ca incepand de luni sta la dispozitia organelor oricand e nevoie.

CEREREA DIICOT PENTRU URMARIREA PENALA A LUI VIDEANU SI VOSGANIAN

Procurorii DIICOT cer Parlamentului aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de Varujan Vosganian, ministru al Economiei, si Adriean Videanu, fost ministru al Economiei.

Conform sursei citate, cei doi sunt acuzati de procurori de "subminarea economiei nationale si complot".

Ei sunt cercetati in "dosarul subminarea economiei nationale" - in care este implicat si Ioan Niculae, acuzat ca ar fi ar fi primit pentru combinatele sale de ingrasaminte chimice gaz metan preferential: doar din productia interna si la preturi derizorii.

Mai mult, ar fi beneficiat de acest tratament desi inregistra restante la plata gazului consumat.

Ancheta declansata de DIICOT vizeaza doua perioade: 2005-2007 si 2008 - 2010, vremuri in care pretul gazelor a crescut de la an la an. Numai diferenta dintre gazul autohton si cel de import ar fi de trei ori, ceea ce ii face pe acuzatori sa vorbeasca despre un prejudiciu urias: 126 de milioane de euro.

PONTA: "VIDEANU ESTE UN BANDIT INTERNATIONAL"

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca se va informa si ulterior se va pronunta din punct de vedere al activitatii Guvernului, dar si politic, privind cererea DIICOT de incepere a urmarii penale pentru Videanu si Vosganian, el aratand ca democrat-liberalul este un "bandit international".

Intrebat daca se asteapta ca PNL sa spuna, din nou, ca ministrii liberali reprezinta o tinta, Ponta a raspuns: "Pai, Videanu e liberal? Videanu e un bandit international, nu liberal".

El a aratat ca se va pronunta dupa ce se va informa asupra cererei DIICOT.

"Nu pot sa comentez, pentru ca nu ma pot informa. Ma informez, dupa aceea comentez. Daca nu are legatura directa cu activitatea Guvernului, ma duc, ma informez, probabil ca DIICOT va face public ce anume a constat si dupa aceea comentez. In cazul de fata nu pot sa vorbesc asa dupa ce am citit prin presa. In mod sigur DIICOT va face azi, banuiesc, toate precizarile de rigoare si dupa aceea ma pronunt in ceea ce priveste activitatea Guvernului sua politic. Altfel nu am ce sa ma pronunt", a spus Ponta.

El a aratat, intrebat daca Parlamentul va aviza solicitarea DIICOT, ca nimeni nu va bloca intr-un fel ancheta respectiva.

Redam integral comunicatul DIICOT

In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 din Legea nr. 115/1999 si ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale,
Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:

1. sa sesizeze Senatul Romaniei pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui VOSGANIAN VARUJAN (fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, senator in Parlamentul Romaniei in actuala legislatura, ocupand si functia de ministru in cadrul Ministerului Economiei), sub aspectul acuzatiei de complot si subminarea economiei nationale prevazute de art. 167 alin. 1 C.pen. si art. 165 alin. 1 si 2 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C.pen., fapte comise in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al economiei;

2. sa sesizeze Presedintele Romaniei pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui VIDEANU ADRIEAN (fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010) sub aspectul acuzatiei de complot si subminarea economiei nationale prevazute de art. 167 alin. 1 C.pen. si art. 165 alin. 1 si 2 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C.pen., fapte comise in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al economiei.

Din referatul intocmit de catre procurorii D.I.I.C.O.T. rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD.

Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de IOAN NICULAE viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN ROMGAZ SA creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale.

Demersul ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-a realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In cauza exista indicii si date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale.

Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.

Afectarea activitatii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, in favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., in alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National.

In referat se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT exista suspiciunea rezonabila ca au fost cooptati in gruparea infractionala VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008 si VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infractionala initiata, constituita si coordonata de IOAN NICOLAE in scopul comiterii de fapte de natura sa submineze economia nationala. Prin actiunile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN a fost folosita SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional creandu-se astfel o stare de pericol atat pentru securitatea statului cat si pentru economia nationala.
Prin urmare, din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala.

Cititi si:

-> Ioan Niculae refuza sa dea explicatii DIICOT, in dosarul in care este acuzat de subminarea economiei

-> COMPLOT si SUBMINAREA economiei nationale. Detalii din dosarul Romgaz si reactia lui Ioan Niculae

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ioan Niculae refuza sa dea explicatii DIICOT, in dosarul in care este acuzat de subminarea economiei
Ioan Niculae refuza sa dea explicatii DIICOT, in dosarul in care este acuzat de subminarea economiei

Incoltit de porocurori de la DIICOT care-l acuza de subminarea economiei de stat, magnatul din petrochimie Ioan Niculae refuza sa dea explicatii in ancheta.

Ioan Niculae a fost audiat la DIICOT:
Ioan Niculae a fost audiat la DIICOT: "Astazi ati asistat la subminarea unui agent economic"

Ioan Niculae a venit, luni, la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul privind subminarea economiei nationale, in care sunt cercetati 40 de fosti si actuali sefi din Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE.

COMPLOT si SUBMINAREA economiei nationale. Detalii din dosarul Romgaz si reactia lui Ioan Niculae
COMPLOT si SUBMINAREA economiei nationale. Detalii din dosarul Romgaz si reactia lui Ioan Niculae

Afacerile cu gaze naturale au fost aruncate in aer, de o ancheta a DIICOT, soldata deja cu 40 de invinuiti: directori de minister, autoritati si companii de stat, dar si oameni de afaceri.

Fosti si actuali sefi ai Romgaz, cercetati pentru subminarea economiei. Replica lui Ioan Niculae
Fosti si actuali sefi ai Romgaz, cercetati pentru subminarea economiei. Replica lui Ioan Niculae

Zeci de persoane vor fi audiate de procurorii DIICOT care acuza Romgaz de faptul ca ar fi vandut gaz la pret prefential catre compania detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, fapt ce a condus la scumpiri ale gazului furnizat catre populatie.

Primii
Primii "baieti destepti" in fata justitiei. Fostii directori ai Hidroelectrica, trimisi in judecata

Procurorii DIICOT au trimis in judecata mai multi sefi ai companiei Hidroelectrica - printre care se afla fostul director general si un fost ministru - pentru "complot si subminarea economiei nationale". Prejudiciul estimat: 165 de milioane de dolari.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.