Primii "baieti destepti" in fata justitiei. Fostii directori ai Hidroelectrica, trimisi in judecata

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DIICOT au trimis in judecata mai multi sefi ai companiei Hidroelectrica - printre care se afla fostul director general si un fost ministru - pentru "complot si subminarea economiei nationale". Prejudiciul estimat: 165 de milioane de dolari.

Astfel, procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata a urmatoarelor persoane:

-► Pena Eugen, 63 de ani, fost director general al S.C. Hidroelectrica S.A
-► Geormaneanu Victoria, 63 de ani, fost director economic la S.C. Hidroelectrica S.A.
-► Asan George Lavinius, 53 de ani, director furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A.,
-► Opris Nicolae, 52 de ani, fost sef Serviciu Marketing - Furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A.,
-► Oprea Traian, 60 de ani, director general la S.C. Hidroelectrica S.A.
-► Iosif Georgeta, 55 de ani, director economic la S.C. Hidroelectrica S.A.
-► Seres Ioan Codrut, 42 de ani, fost Ministru al Economiei si Comertului

Conform DIICOT, fostul director general al companiei, Eugen Pena, "a initiat si a constituit o asociere infractionala si, folosindu-se de functia sa inalta, a "desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului".

Mai exact, fostii si actualii sefi ai societatii sunt acuzati ca au incheiat contracte paguboase care vizau anumite cantitati de energie electrica, rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori. 

Citește și
CFR
Directorul CFR a demisionat. E acuzat de o frauda de 700.000 de euro

Aceste contracte au fost incheiate "in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National - ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala." - se arata in comunicatul DIICOT.

Astfel, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, ei nu au invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic.

De asemenea, persoanele acuzate nu au luat masuri in vederea renegocierii preturilor, astfel ca Hidroelectrica a inregistrat pierderi financiare uriase.

"In conditiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, inculpatii nu au procedat la reducerea cantitatilor de energie electrica aferente contractelor comerciale incheiate cu consumatorii eligibili si furnizorii licentiati de pe piata concurentiala, ci au actionat in sensul onorarii in totalitate a cantitatilor contractate sau chiar depasirii acestora, prin achizitia de energie de la producatorii termo, la preturi mult mai mari decat cele stabilite conform contractelor de vanzare de energie electrica" - afirma procurorii DIICOT.

Mai mult decat atat, in perioada 2002-2003, sefii Hidroelectrica au cumparat energie electrica de la Termoelectrica la preturi mari si au revandut-o apoi "catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia."

Cat despre fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, acesta este acuzat ca a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii S.C. Hidroelectrica S.A., prin "nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute".

De asemenea, el ar fi dat ordin sa se modifice raportul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea companiei sa se deruleze in mod legal.

"Prin modalitatile descrise, inculpatii au pus in pericol Sistemul Energetic National si au cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane USD." - se arata in comunicatul DIICOT.

Pentru a acoperi prejudiciul, procurorii au sechestrat mai multe autoturisme, imobile, locuinte si terenuri, precum si sume de bani apartinand inculpatilor, in valoare totala de aproximativ 6.000.000 lei, 400.000 Euro si 200.000 USD.

Articol recomandat de sport.ro
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Citește și...
Basescu: Mi-am folosit influenta sa schimb fostul director Hidroelectrica
Basescu: Mi-am folosit influenta sa schimb fostul director Hidroelectrica

Traian Basescu a declarat ca si-a folosit influenta in Guvern pentru a-l schimba fostul director de la Hidroelectrica, Oprea Traian, precizand ca acesta a devenit director adjunct, iar in locul lui a fost numit Mihai David, sustinut de Vantu prin Geoana.

Directorul CFR a demisionat. E acuzat de o frauda de 700.000 de euro
Directorul CFR a demisionat. E acuzat de o frauda de 700.000 de euro

Baietii destepti de care amintea presedintele Basescu, pentru ca au castigat din afaceri cu statul, exista si in transporturi. Unul dintre ei poate fi directorul general al CFR SA Emil Sabo, trimis in judecata pentru o frauda de 700.000 de euro.

Fostul ministru al economiei, Codrut Seres, s-a prezentat la DIICOT
Fostul ministru al economiei, Codrut Seres, s-a prezentat la DIICOT

Seres a dat declaratii, luni dimineata, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in dosarul Hidroelectrica.

Recomandări
Crin Antonescu: ”Se spune că fiecare popor își merită conducătorii, Eu nu cred asta”
Crin Antonescu: ”Se spune că fiecare popor își merită conducătorii, Eu nu cred asta”

Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, afirmă că el nu crede în vorba potrivit căreia fiecare popor îşi merită conducătorii.

Cutremur de 7,7 în Myanmar. Reacția sfâșietoare a unui băiat care își găsește mama moartă sub dărâmături
Cutremur de 7,7 în Myanmar. Reacția sfâșietoare a unui băiat care își găsește mama moartă sub dărâmături

Bilanțul dezastrului din Myanmar se ridică - până acum - la peste 1.600 de morți și mii de răniți. Localnicii îi caută pe cei dispăruți printre ruine săpând cu mâinile goale.  

Panică la Moscova. O limuzină din flota lui Vladimir Putin a explodat în apropierea sediului FSB | VIDEO
Panică la Moscova. O limuzină din flota lui Vladimir Putin a explodat în apropierea sediului FSB | VIDEO

O limuzină despre care se crede că face parte din flota liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a explodat la Moscova, în apropierea sediului central al FSB, principalul serviciu secret al Rusiei.