Cea mai mare problemă în București pe care a observat-o un director din Primăria Varșoviei. „Asta este puțin enervant”
Primarul Capitalei vrea să organizeze două referendumuri pentru a schimba modul în care se împart banii primăriilor de sector, și procedura pentru autorizațiile de construire.
Bucureștiul s-a dezvoltat haotic în ultimii ani, iar asta se vede în aglomerația de pe șosele. În medie, un bucureștean stă în trafic 150 de ore într-un an.
Monika Kondrad a lucrat la Planul Urbanistic General din Varșovia. Spune că și Varșovia are nevoie de mai multe spații verzi, dar în ultimii ani administrația capitalei Poloniei a început să dezvolte piste pentru biciclete, linii speciale pentru autobuze, dar și pietonale. În București a dat de alt obstacol.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Monika Kondrad, director în Primăria din Varșovia: „Unele clădiri sunt renovate, unele nu. Dar dacă nu sunt toate renovate sunt chiar mai frumoase. Văd că nu este folosit potențialul în spațiul public, în spațiul dintre acele clădiri, pentru că sunt locuri de parcare peste tot. Uneori este dificil să te miști și asta este puțin enervant. Nu înseamnă că nu trebuie să mai folosim mașini, dar trebuie să le organizăm într-un mod mai bun.”
Capitala are în jur de 10 metri pătrați de spaţiu verde pe cap de locuitor, sub media europeană. Asta în condițiile în care în jur de 2 milioane de mașini au zilnic drum prin Capitală. E nevoie de o colaborare strânsă între sectoare, altfel riscăm să avem șase orașe diferite într-unul singur, spun experţii.
Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților București: „De exemplu Varșovia este împărțită în mult mai multe sectoare, cred că vreo 20. Modul în care colaborează și cum se raportează unele faţă de celelalte sunt un pic diferite. Înainte de 90, Bucureștiul era mult mai integrat, mai coeziv, nu era secționat. În 90 el a fost împărţit. Acum ce este ironic ca și mediul politic, administrativ simt nevoia unei coeziuni mai puternice. Prin lege, PUG-ul va crea această coeziune, este legea de bază a dezvoltării unui oraș.”
După ce a câștigat al doilea mandat, Nicușor Dan a vorbit despre două referendumuri care ar aduce schimbări semnificative. Procedura este însă complicată. Primul pas este votul Consiliului General.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Ar trebui să fie două. Una pe bani, cum se împart banii între Primăria Capitalei și sectoare, și una cine dă autorizațiile de construire în București. Condiția legală este ca primarul să propună Consiliului General să-l aprobe și o să supun votul Consiliului General la următoarea ședință, care o să fie ori în 8-9-10, fie în 14 octombrie aceste două referendumuri”.
Bucureştenii ar putea fi chemaţi la referendum într-una din cele trei zile când vor fi organizate alegerile prezidenţiale şi parlamentare.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, nicusor dan, referendum, varsovia, plan urbanistic,
Dată publicare:
02-10-2024 20:38