Întâlnire Nicușor Dan - Marcel Ciolacu. „Am avut o discuţie pe trafic. Am vorbit despre ilegalitatea în urbanism”

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în debutul întrevederii cu primarul Capitalei, Nicuşor Dan, că trebuie găsite soluţii pentru blocurile ilegale, având în vedere că în aceste construcţii locuiesc deja oameni.

Edilul general a replicat că este importantă oprirea perpetuării acestui tip de urbanism, deoarece generează o densificare a oraşului şi îngreunează traficul.

În debutul întâlnirii de lucru, desfăşurată la Primăria Capitalei, premierul a declarat că urmează să fie discutată prioritar chestiunea traficului, dar s-a declarat convins că primarul general va aborda şi problema clădirilor ilegale, având în vedere că este "subiectul preferat" al acestuia.

"Aceasta este teza mea şi este împărtăşită de specialişti: principala cauză a traficului din Bucureşti sunt construcţiile ilegale. Şi nu de acum un an, de doi, ci încă din 2004-2005", a spus Nicuşor Dan.

Premierul a dorit să ştie dacă aceste construcţii ilegale reprezintă o problemă pentru trafic din perspectiva faptului că au adus un număr mai mare de locuitori sau pentru că "ar fi obturat" mai multe artere.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Edilul general a replicat că aceste construcţii au generat o mai mare densitate şi a oferit exemplul Drumul Taberei. A menţionat că în proximitatea acestor construcţii nu au fost edificate şcoli, motiv pentru care părinţii folosesc maşinile pentru a-şi duce copiii la şcoală.

"Nu este un mix între locuire şi birouri, astfel încât să încurajezi oamenii să locuiască lângă birou şi să meargă pe jos", a mai spus edilul general.

"Sunt de acord cu toate aceste lucruri. Am văzut şi propunerile. Şi ale domnului Ciucu, ale domnului Băluţă. Să se emită autorizaţiile cu obligativitatea de a construi şi o şcoală sau o grădiniţă. Numai că în aceste blocuri pe care dumneavoastră le consideraţi ilegale - şi e dreptul dumneavoastră - locuiesc oameni. Dacă demolăm aceste blocuri...", a spus Ciolacu.

Nicuşor Dan a replicat că nu e vorba despre demolare, ci de a "nu perpetua" acest fenomen pe mai departe.

"Sunt perfect de acord. Dar şi noi suntem obligaţi să găsim o soluţie. Până la urmă, pentru a găsi o soluţie, trebuie să recunoaştem că este un fapt împlinit", a precizat Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Vom crea o conectare instituţională între Primăria Generală şi Guvernul României

Şeful Executivului a precizat că în urma întâlnirii avute cu primarul general va discuta cu ministrul Justiţiei şi cu cel al Dezvoltării pe tema unui material pe care edilul-şef al Capitalei i l-a pus la dispoziţie cu privire la mai multe şantiere de construcţii din Bucureşti pe care le consideră ilegale.

"Cred că am construit ceva care duce la o normalitate instituţională, indiferent de persoanele care, vremelnic, fiecare dintre noi, conducem ori Guvernul României ori Primăria Generală şi totuşi vom crea o conectare instituţională între Primăria Generală şi Guvernul României. Normal, am acest material de la primarul general. O să vorbesc şi cu ministrul Justiţiei, am vorbit data trecută şi cu vicepremierul şi ministrul de Interne, având şi o expertiză în domeniul juridic. Am avut discuţia şi cu ministrul Dezvoltării. Cred că până la urmă instanţa va decide, dar ca şi funcţionare instituţională vom vedea cum vom proceda cel mai bine", a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul declaraţiilor susţine alături de primarul general la sediul Primăriei Capitalei.

El a precizat că o altă temă a discuţiei a fost legată de investiţiile în proiecte verzi la nivelul Primăriei Capitalei.

"Normal că am vorbit şi de dezvoltarea Capitalei. Să vedem, cu ministrul Fondurilor Europene, ce se poate direcţiona şi ce proiecte putem depune rapid pe mobilitatea urbană, pe tot ce înseamnă verde, pe zona electrică, la fel, avem contracte şi cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Banca Mondială şi normal că îmi doresc ca proiectele mari, în primul rând, să fie prioritate pentru capitala României", a declarat Ciolacu.

Premierul a punctat că în urma discuţiilor cu Nicuşor Dan a rezultat că edilul-şef al Capitalei urmează să aibă o întâlnire şi cu primarii de sector pentru a discuta pe subiecte precum gestionarea traficului şi alte servicii publice, cum e şi cel de salubritate.

"Nu în ultimul rând, am înţeles de la domnul primar general că va avea în perioada următoare o întâlnire cu toţi primarii de sector, să vedem, pentru a face, totuşi, un trafic integrat şi multe alte servicii publice pentru bucureşteni, servicii care vor trebui făcute la nivelul Primăriei Generale, într-un sistem integrat - cred că şi de la strânsul gunoiului - astfel încât să încercăm să perturbăm cât mai puţin traficul", a declarat Ciolacu.

Primarul general al Capitalei a precizat, la începutul declaraţiilor comune de presă, că a solicitat premierului o verificare din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii cu privire la 38 de autorizaţii de construcţie acordate pe baza PUZ Sector 2.

Nicuşor Dan i-a mulţumit premierului pentru vizita efectuată şi a declarat că discuţia a vizat situaţia traficului, "ilegalitatea în urbanism şi construcţii", precum şi "ineficacitatea" unor instituţii aflate în subordinea prim-ministrului, precum Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Prefectura.

El a mai precizat că Marcel Ciolacu urmează să se consulte cu ministrul de Interne şi că va da un răspuns pe tema atacării în instanţă a 38 de autorizaţii de construire, în Sectorul 2.

"Solicitarea concretă este pentru PUZ Sector 2 şi cele 38 de autorizaţii. Solicitarea este ca Inspectoratul să le verifice şi prefectul să le atace în instanţă", a spus edilul general.

Un alt subiect a vizat finanţarea transportului public din Bucureşti, care reprezintă o soluţie "durabilă" în vederea ameliorării traficului, a precizat primarul Capitalei.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.

Un bărbat a ameninţat angajații Primăriei Curtea de Argeș cu un briceag. De la ce a pornit conflictul
Un bărbat a ameninţat angajații Primăriei Curtea de Argeș cu un briceag. De la ce a pornit conflictul

Un tânăr din judeţul Argeş a fost reţinut de poliţişti, după ce a intrat în sediul Primăriei din Curtea de Argeş şi a ameninţat personalul din instituţie, se arată într-un comunicat de presă.

 

Elevii din Mehedinți s-ar fi intoxicat cu mâncarea de la o firmă de catering. 90 de persoane au ajuns la spital
Elevii din Mehedinți s-ar fi intoxicat cu mâncarea de la o firmă de catering. 90 de persoane au ajuns la spital

Elevii din Mehedinți s-au intoxicat cu preparatele furnizate de o firmă de catering. Majoritatea pacienților au ajuns la spital cu forme de boală ușoare și medii, cu greţuri, vărsături şi astenie.

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nici-o șansă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nici-o șansă

Un bărbat de 39 de ani, angajat al Serviciului de Pază și Protecție, și-a pierdut viața într-un teribil accident de circulație, produs în București. Era la volan și a virat în fața unui tramvai, care i-a strivit mașina de un stâlp.

Ce au ridicat polițiștii din „grădina zoologică” a lui Nuțu Cămătaru. „Este interesant că se găsește în mijlocul Capitalei”
Ce au ridicat polițiștii din „grădina zoologică” a lui Nuțu Cămătaru. „Este interesant că se găsește în mijlocul Capitalei”

Polițiștii au descins joi în Ferentari, la proprietatea temutului interlop Nuțu Cămătaru în căutarea unui cal de rasă pe care bărbatul l-ar fi luat fără acceptul stăpânului.