Plaja din Mamaia, reamenajată de arhitecți. Va fi o zonă verde cu măslini, baruri, locuri de joacă și terenuri de sport
Plaja din Mamaia ar urma să se transforme într-o zonă verde, cu spații de relaxare, gândite să arate cât mai natural. O echipă de arhitecți din Cluj a câștigat concursul Administrației Apelor Române pentru amenajarea zonei.
Proiectul lor promite o plajă cu multă vegetație mediteraneană, terenuri de sport, locuri de joacă, dar și baruri, care vor ocupa o fâșie de 40-50 de metri, din cei 150 cât are în medie plaja.
O porțiune de șase kilometri și jumătate din cei nouă, cât are plaja din Mamaia, ar urma să se transforme.
Arhitecţii propun amenajarea unui parc liniar la marginea plajei, spre stațiune, apoi o zonă cu baruri de plajă, vestiare, grupuri sanitare, dar și posturi de observație pentru salvamari. O perdea de vegetație va masca aceste construcții haotice.
Spațiul imaginat ar urma să arate cât mai natural. De-a lungul falezei vor fi plantați măslini sălbatici și sălcioară, iarbă de pampas și alte plante ornamentale. Iar materialele folosite vor fi tot naturale, precum lemn sau piatră.
Octav Olănescu, arhitect: „Pornind de la stațiune către plajă, o să fie o fâșie de vegetație cu diverse specii de arbori mai înalți, care mai cuprinde și locuri de joacă pentru copii, zone de relaxare. După aceea, mai urmează o fâșie de dune de nisip.”
Vlad Rusu, arhitect: „Se dorește și o disciplinare, să spun așa, a felului în care se folosește plaja, găsirea unui limbaj unitar comun privind clădirile temporare care se amplasează.”
Laszlo Barabas, director general adjunct Administrația Națională Apele Române: „Am cerut să avem acces pentru persoanele cu dizabilități, să avem acces pentru salvare. Următorul criteriu a fost să avem platforme de selectare selectivă a deşeurilor.”
Federațiile din turism speră ca odată amenajată plaja, Mamaia va avea mai mulți turiști.
Sebastian Puznavas, președinte federația Marea Mamaia: „Are verdeață, ceea ce e nevoie și se cere în general. Face să pară un tablou extraordinar de binevenit pe litoral, la Mamaia, în principal.”
„Cred că ar fi bine să avem și niște copaci să stai la umbră ar fi mișto.”
(...)
„Mi-amintesc cum era cu ani în urmă, cu măslini sălbatici, dar care au dispărut”, spun turiștii.
Costul întregii amenajări ar urma să fie stabilit după ce vor fi făcute studiile de fezabilitate. Lucrările ar putea dura aproximativ doi ani.