Dezvaluirile unei foste angajate despre sefa ATI de la Sfantul Pantelimon. Cum alegea cine primeste medicamente si cine nu
Sefa terapiei intensive de la Spitalul Sfantul Pantelimon a fost suspendata pentru ca le-a cerut subalternilor sa le dea medicamente doar bolnavilor tineri, care au sanse.
Doctorita a sustinut ca nu sunt suficiente medicamente, dar autoritatile o contrazic si spun ca banii pentru tratarea pacientilor in situatii critice sunt de ajuns.
O fosta angajata a spitalului Pantelimon povesteste cum trata pacientii sefa ATI Laura Constantinescu, sau mai bine spus, cum cenzura tratamentul unora dintre ei.
Fosta angajata: Le tinau incuiate sub cheie.
Reporter: Dar le dadeau pacientiolor medicamnte suficiete?
Fosta angajata: Nu. Spuneau ca nu au.
Reporter: Si ce faceau pacientii?
Fosta angajata: Le cumpararau insotitorii medicamentele in masa.
Reporter: Ati vazut sa fi facut diferente intre pacientii tineri si cei in varsta?
Fosta angajata: da, da.
Reporter: ce spunea?
Fosta angajata: acesta nu mai e de trait, lasati-l asa.are vasrta i-ajunge cat a trait.
Reporter: Si ce spuneau sistentele?
Fosta angajata: uneori nu ascultatu se gandeau ca si ele au parinti acasa, si eu am mama de 80- de ani si nu as aduce-o in acest spital"
Aceasta poveste este confirmata de pacienti sau cei care au avut rude internate la Pantelimon.
Reporter: V-a pus sa cumparati medicamente?
Pacienta: M-a pus, cand am fost operata de fiere m-a pus sa le cumpar, mi le-a luat familia
Firica Georgeta, pacienta: Deci mi-a dat numai pastile de somn nicidecum a fost din ce in ce mai rau pana cand a aseara murit.
Reporter: Cum s-au purtat dr, asistentele?
Pacienta: foarte urat sa stiti dar era mizerie si la toaleta si in salon acolo.
Oamenii au vorbit dupa ce jurnalistul Catalin Tolontat a dezvaluit pe blogul sau modul in care pacientii erau tratati in sectia de terapie intensiva a spitalului sfantul pantelimon. Pacientii ar fi fost triati, ca in timpul unui razboi: cu cat erai mai batran scadeau sansele sa primesti medicamente care sa te ajute.
Sefa ATI, Laura Constantinescu a fost inregistata de un doctor cand explica cine sa primeasca medicamente si cine nu.
"Ar fi foarte simplu sa ii bagam pe toti pe ATI, sa le dam la toti. din pacate nu ajunge pt toata lumea.treb sa facem oarece diferentiere. Eu am propus o chestie care mi s-a parut de bun simt hai sa dam totusi la aia tineri si la aia cu sanse” (sursa: Tolo.ro)
Mai mult, in dulapul asistentei sefe au fost gasite sute si mii de fiole si pastile care in loc sa ajunga la pacienti, erau tinute ascunse, sub cheie. Femeia ar fi explicat ca le dadea doar daca erau urgente. Asadar, in spital exista posibilitatea tratarii pacientilor, insa dreptul le era refuzat.
Bani exista, spun autoritatile care vorbesc despre un program national care asigura finantare pentru medicamente, materiale sanitare si reactivi, in cazurile urgente, completand astfel finantarea de la casa de asigurari care este insuficienta. Pentru anul curent, sunt prevazute sume care depasesc 300 de milioane de lei.
"Prin programul actiuni prioritare ATI sunt decontate tratemnetle bolnavilor aflati in stare critica indiferent dc sunt sau nu asigurati. bani vin direct de la casa nationala de asigurari de sanatate iar in cazul in care se depaseste bugetul spitalul poate cere suplimentare."
Reporter: In acest program exista si criteriul varstei pacientului?
Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva: Nuuu, exclus. Nu exista asa ceva, are doar criterii medicale
Reporter: Este posibilitatea ca medicamentele din acest program sa fie tinute sub lacat, de un medic?
Dorel Sandesc , presedintele Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva: Situatia de la care a pornit aceasta stire este una punctuala. In general, medicamentele sunt medicamente care trebuie puse la dispozitia pacientilor. "
Sefa ATI Laura Constantinescu a fost suspendata din functie impreuna cu asistenta sefa.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, pacienti, medicamente, ATI, sectie, sfantul pantelimon,
Dată publicare:
03-06-2016 07:55