Dezinsecție cu probleme în Ilfov. Pe cine acuză autoritățile, după ce oamenilor li s-a făcut rău
Problemele resimţite săptămâna trecută în timpul dezinsecţiei din Ilfov i-ar fi afectat doar pe cei care nu s-au ferit de soluţia pulverizată, arată o concluzia preliminară a anchetei.
Oamenii ar fi trebuit să fie anunţaţi să nu se expună substanţei pentru dezinsecţie, dar Consiliul Judeţean şi primăriile îşi pasează acum responsabilitatea informării populaţiei.
Cu toate acestea, specialiştii susţin că soluţia nu este toxică şi poate provoca cel mult iritaţii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Joi, după ora 23.00, mai multe persoane au anunţat pe reţelele de socializare ca dezinsecţia din Popeşti Leordeni, Berceni şi Bragadiru ar fi afectat populaţia. Locuitorii descriau supăraţi că au avut stări de vomă şi usturimi în zona ochilor.
Dezinsecţia a încetat imediat, iar cei de la ISU au adus un utilaj de monitorizare chimică şi biologică a aerului, dar nu au depistat substanţe periculoase în aer.
La 4 zile de la incidente, Consiliul Judeţean Ilfov a ieşit cu un raport preliminar al anchetei. Susţine că numărul celor afectaţi este mai mic decât au crezut iniţial, pentru că doar două persoane au sunat la 112.
Marian Petrache, preşedintele Consiliului, a declarat că au fost două posibile cauze: nu au fost informaţi de primării că trebuie să se ferească de expunerea la substanţele pentru dezinsecţie, iar operatorii utilajelor ar fi pulverizat din greşeală spre locuitori.
Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov: „Primăriile sunt obligate să facă informarea amănunţită a cetăţenilor. Este posibil ca operatorul să vadă grup de oameni şi să nu oprească aparatul cu care se face pulverizarea. Vă rog să mă scuzaţi, ce să fac? Dă iau tot Consiliul Judeţean să-l trimit la Popeşti Leordeni şi să stea cu fiecare cetăţean în parte?"
Substanţa este aprobată de Ministerul Sănătăţii, spune DSP Ilfov, care recomandă totuşi evitarea expunerii.
Cristina Matei, medic epidemiolog DSP: „Poate producă iritaţii la nivelul ochilor şi căilor respiratorii. Daca mă întrebi dacă omoară pe cineva, nu omoară pe nimeni, să ştiţi."
Chiar dacă susţin că substanțele folosite nu sunt toxice, Specialiștii Consiliului Judeţean Ilfov îi sfătuiesc pe oameni să nu între în contact cu acestea pentru că pot provoca iritații. De regulă, soluția este pulverizată până la 150 de metri, așa că ar trebui să închideţi geamurile.
Doar ca informarea populaţiei este pasată între autorităţi. De pildă, primăria din Popeşti Leordeni susţine că informaţiile trebuiau să ajungă la locuitori direct de la Consiliul Judeţean.
Una peste alta, nu este gata încă nici expertiza de laborator care va arăta dacă soluţia folosită a depăşit sau nu concentraţia legală.
Potrivit Consiliului Judeţean, dezinsecţia se face de la ora 10 seara până la ora 3 dimineaţă pentru că doar atunci populaţia de ţânţari este activă şi poate fi distrusă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!