Cinci specii noi de țânțari în România, din cauza încălzirii globale. Ce boli pot transmite

×
Codul embed a fost copiat

Cinci specii noi de ţânţari periculoşi s-au adaptat climei din România, din pricina încălzirii planetei. Grav este, ca ţânţarii pot aduce boli tropicale, inclusiv malarie.

 În ultima jumătate de secol, temperatura medie din ţara noastră a crescut cu aproape un grad, după cum arată un studiu efectuat de Universitatea de Științe Agricole din Iaşi, la care au participat şi specialişti din alte state europene.

Cercetătorii au analizat cum au evoluat temperaturile în România din 1961 până în 2017. Studiul a indicat o încălzire a atmosferei de la noi cu 0,72 de grade Celsius.

Această creştere a temperaturii - spun specialiştii - a făcut posibilă adaptarea la clima de la noi a unor specii de ţânţari care pot transmite boli periculoase - inclusiv malaria, boala eradicată acum o jumătate de secol.

Liviu Miron, profesor Facultatea de Medicină Veterinară Iași: "O specie am găsit-o nouă acum câţiva ani - anofeles athropavus - care e originară din Nordul Sardinie. Ele sunt potenţial malarigene. Ei se pot dezvolta datorită climei de acum şi se poate favoriza şi din cauza studenţilor care vin din alte ţări şi poarta în ei gena malaria. Dacă îi înţeapă pe ei atunci se poate transmite malaria."

Citește și
tantari
Ce spun autoritățile de la București despre invazia de țânțari
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În următorii ani, situaţia va deveni şi mai periculoasă - avertizează cercetătorii care au făcut studiul.

Până în 2035, în România temperaturile vor creşte cu încă 0,7 grade Celsius iar încălzirea va permite şi altor specii de ţânţari să se adapteze. Nu este exclus să se înmulţească şi cazurile de boli tropicale.

Liviu Miron, profeso Facultatea de Medicină Veterinară Iaşi: "Încălzirea numai cu o zecime de grad pentru 28 de zile, cât durează un ciclu biologic la ţânţar favorizează şi diminuează această perioadă a ciclului, iar ţânţarii se multiplică mai repede. Asistăm la o creştere a speciilor de ţânţari cu 100% la 0,1 grade. În ultimii 5-6 ani de când au venit aceste valuri de aer tropical au adus diferite elemente parazitare către continent. Au început să apară boli tropicale cu care noi nu ne-am întâlnit până acum."

Din cauza temperilor tot mai mari, ţânţarii şi-au schimbat şi comportamentul. Sunt mult mai agresivi şi atacă în orice perioadă a zilei, nu doar la apus.

Bărbat: "Înţeapă tare. Nu poţi merge fără să fii îmbrăcat bine."

Bărbat: "E foarte mare problemă cu ţânţarii, te muşcă de numa. Am văzut şi eu că sunt mai agresivi, parcă muşcă mai tare."

Silviu Gurlui, specialist în probleme de mediu: "Creşterea temperaturii şi a poluării duc la o răspândire şi deplasare majoră a ţânţarilor dinspre o zonă, spre alta şi la agresivitatea lor. Populaţia de ţânţari a crescut mult şi sunt mai agresivi. Trebuie să înţelegem adaptarea lor la clima altfel va fi foarte grav."

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași: "Este extrem de cald şi cu atât mai mult aceste făpturi îşi modifică stilul de viaţă şi trebuie să fim atenţi. Înţepătura de țânțar poate duce la infecţii, cum e West Nile care apare la 20% din cazuri iar acolo poate apărea meningita, encefalita şi trebuie să avem mare grijă.Anul trecut am avut 3 decese."

Pentru a vă proteja împotriva ţânţarilor, medicii recomandă folosirea unor loţiuni speciale. În plus, în special seara, ar trebui să purtaţi bluze cu mâneci lungi şi pantaloni - astfel încât pielea să nu fie la vedere.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Primarul din Giurgiu, atacat de
Primarul din Giurgiu, atacat de "ţânţari foarte duri". "Sunt maternităţi de ţânţari"

Primarul oraşului Giurgiu spune că a fost atacat de ţânţari "tigraţi" şi s-a ales cu "o rană".

Ce spun autoritățile de la București despre invazia de țânțari
Ce spun autoritățile de la București despre invazia de țânțari

Capitala europeană a ţânţarilor. Aşa s-ar putea numi zilele acestea Bucureştiul, care se confruntă cu o invazie. Oamenii se plâng că ne-au năpădit insectele, iar specialiştii confirmă situaţia, pe care o cataloghează drept gravă.

Avertisment pentru turiștii care vor pleca în Grecia. Un virus periculos i-ar putea ucide
Avertisment pentru turiștii care vor pleca în Grecia. Un virus periculos i-ar putea ucide

Oficialii greci din domeniul Sănătății îi avertizează pe turiștii care plănuiesc să călătorească în Grecia în această vară cu privire la riscurile la care se expun din cauza tânțarilor, purtători ai virusului West Nile.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.