Dezinfectant de mâini produs în laboratoarele facultăților de medicină
Dezinfectantul de mâini este unul dintre cele mai folosite mijloace de apărare împotriva Covid-19. Prețul acestui produs nu este unul mic, iar cum cererea este enormă.
În această perioadă, a ajuns să fie produs și în laboratoarele facultăților de medicină din țară.
La Sibiu, au fost produși primii 1.000 de litri de dezinfectant biocid, având la bază rețeta Organizației Mondiale a Sănătății.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Câteva instituții din oraș și-au unit eforturile, iar acum acest produs este donat gratuit centrelor de asistență socială.
Dezinfectantul este preparat de specialiștii farmaciști și rezidenții facultății de medicină din cadrul Universității din Sibiu.
Universitatea asigură și analiza concentrației de alcool și buletinul de analiză conform rețetei publicate de Organizația Mondială a Sănătății.
Cecilia Georgescu, conferențiar Universitatea Lucian Blaga din Sibiu: "Avem la dispoziție un alcool de 96%, măsurăm fiecare sticlă de alcool pentru că de multe ori ni se întâmplă să nu avem un litru în sticla respectivă. Turnăm gliercina, în ultima fază adaugăm apa apa oxigenată. Totul se amesteca în acest bidon de 30 de litri. După ce am amestecat, măsurăm să se încadreze concentrația în alcool în limita 70-80%."
Dezinfectantul produs este îmbuteliat și etichetat, iar cei de la Crucea Roşie distribuie produsul prin voluntarii sai către diverse instituții publice unde acesta lipsește.
Felicia Gligor, profesor universitar: "Noi ne-am oferit voluntari să preparăm pentru nevoile comunității. Din canitățile pe care le avem, în jur de 1.800 de litri putem produce cu ce avem până în momentul de față. Suntem în jur de 8-10 persoane care ne rotim ca să nu fim toți în același timp și să asigurăm și distanțatrea socială."
Întreaga producție de dezinfectant este destinată căminelor pentru persoane vârstnice, centrelor din domeniul asistenței sociale și administrațiilor publice locale.
Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu: ”Puținele produse de pe piață au apărut la niște sume foarte mari și multe dintre instituțiile publice au fost în imposibilitate financiară de a le achiziționa în cantitățile de care aveau efectiv nevoie."
Când materia primă existentă va fi epuizată, noile stocuri de ingrediente necesare vor fi asigurate prin campaniile de strângere de fonduri.