Dovleci de 200 de kg și plăcinte de 25 de metri la un festival de toamnă din Capitală

Ultima actualizare: 19-10-2019 19:51

După ce şi-au văzut recolta împuţinată de vremea urâtă din primăvară şi de seceta verii, producătorii culeg, în sfârşit, roadele toamnei.

Au ieşit la târg cu dovleci, must proaspăt şi tărtăcuţe, dar şi cu poveşti care îi atrag pe orăşenii nostalgici la tarabele lor. În Capitală, un festival al toamnei şi un altul, al plăcintelor ţărăneşti, i-au oprit pe trecători din drumurile lor. Şi i-au făcut să ia prânzul în aer liber, că în copilărie.

Pe platoul din fata pieţei Obor, gospodinele au învârtit sârba cu acelaşi talent cu care împăturesc sarmale. Au concurat pentru instrumente de gătit şi săculeţi de cartofi.

Ca strategie de marketing, are o logică să faci "ziua recoltei" la câţiva metri distanţă de recoltă. După ce deschid urechea la muzică populară, spectatorii deschid punga la tarabele din piaţă. Negustorii spun că au vândut de două ori mai multe legume şi fructe decât într-o zi obişnuită de weekend.

Doar că, epuizaţi de dans, oamenii au simplificat meniul de prânz. Cu pungile pline de roşii şi castraveţi, au făcut un popos în hala veche, redeschisă după controale şi amenajări. Şi au încheiat afacerea cu o bucată de brânză sau pește, de pus la grătar.

Între timp, în parcul IOR, un festival cu bucate de toamnă a oferit orăşenilor totul de-a gata. Conserve şi murături, sirop, must, şi suc din fructe presate pe loc.

Comerciant: "Măr cu gutuie! Mere proaspete de Voineşti de anul acesta."

Femeie: "Noi suntem mai pe tradiţional. Suntem crescuţi la ţară cu părinţi, cu bunici, cu lucrurile din curte şi din grădină şi pe nepoţii noştri vrem să-i învăţăm la fel."

Tot parcul a mirosit a plăcinte cu umplutură sărată şi dulce.

Comerciant: Am avut 200 de kg de dovleac! Se curăță, se taie, se scot seminţele.
Reporter: Doar atât, aluat şi dovelac?
Comerciant: Este o plăcintă întinsă, astăzi vom face una de 25 de metri.

Dar mare succes au avut însă şi legumele decorative.

Bărbat: Îmi plac foarte mult! Sunt foarte colorate, arată a toamna.

Târgurile ţărăneşti din Bucureşti aşteaptă vizitatori până duminică seară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO