Recoltele toamnei, prilej de sărbătoare în Capitală. Ce festivaluri s-au organizat
După ce şi-au văzut recolta împuţinata de vremea urâtă din primăvară şi de secetă verii, producătorii culeg, în sfârşit, roadele toamnei.
Au ieşit la târg cu dovleci, must proaspăt şi tărtăcuţe, dar şi cu poveşti care îi atrag pe orăşenii nostalgici, la tarabele lor.
În capitală, un festival al toamnei şi un altul, al plăcintelor ţărăneşti, i-au oprit pe trecători din drumurile lor.
Şi i-au făcut să ia prânzul în aer liber, ca în copilărie.
Pe platoul din fata pieţei Obor, gospodinele au învârtit sârba cu acelaşi talent cu care împăturesc sarmale.
Au concurat pentru instrumente de gătit şi săculeţi de cartofi.
Că strategie de marketing, are o logică să faci "ziua recoltei" la câţiva metri distanţă de recoltă. După ce deschid urechea la muzică populară, spectatorii deschid punga la tarabele din piaţă. Negustorii spun că au vândut de două ori mai multe legume şi fructe decât într-o zi obişnuită de weekend.
Doar că, epuizaţi de dans, oamenii au simplificat meniul de prânz. Cu pungile pline de roşii şi castraveţi, au făcut un popas în hala veche, redeschisa după controale şi amenajări. Şi au încheiat afacerea cu o bucată de brânză sau pește, de pus la grătar.
Între timp, în parcul IOR, un festival cu bucate de toamnă a oferit orăşenilor totul de-a gata. Conserve şi murături, sirop, must şi suc din fructe presate pe loc.
Târgurile ţărăneşti din Bucureşti aşteaptă vizitatori până diseară.