Dezastru ecologic în Bicaz. Primăriile din zonă se învinovățesc reciproc
Dezastrul ecologic de pe lacul Bicaz din judeţul Neamţ determină autorităţile să ia măsuri în ultimul ceas.
Reprezentanţii Prefecturii şi Gărzii de Mediu anunţă că în următoarea lună vor spori controalele în zonă. Persoanele juridice vor trebui să facă dovadă că au contracte încheiate cu cei de la salubritate, iar localnicii şi turiştii care fac mizerie vor fi amendaţi.
Până acum, de pe luciul apei, la lacul Bicaz s-au strâns peste 120 de tone de deşeuri: pet-uri, bucăţi de lemn şi alte gunoaie. Toate au fost aduse în lacul de acumulare de torenţii stârniţi de ploi şi care au măturat o zonă imensă din amonte, în comune şi zone turistice.
În timp ce acţiunea de ecologizare continuă, cei de la Garda de Mediu au primit dispoziţie de la Prefectură să facă mai multe controale decât până acum.
Manuela Cozma, comisar Garda de Mediu Neamţ: “Garda realizează acţiuni de control în comunele riverane lacului Izvorul Muntelui, acţiuni de control care vizează atât salubrizarea localităţilor cât şi agenţii economici care activează în raza acestor comune.
În luna mai s-au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale şi 3 avertismente sancţiuni în cuantum de 24.000 lei.”
În ultimele zile zeci de voluntari, pompieri, jandarmi, silvicultori şi angajaţi de la Apele Române au adunat din lac o cantitate de deşeuri de patru ori mai mare decât la orice altă acţiune de ecologizare.
Se caută vinovaţi pentru aceasta poluare, iar primii arătaţi cu degetul sunt primăriile din comunele de lângă lac. Aici, localnicii găsesc şi ei la rândul lor un alt vinovat colectiv - sătenii din comunele învecinate. Iar de aici se ajunge la turişti. Vina se pasează de la o comună la alta şi de la o autoritate la alta.
Elena Năstase, localnică: "Noi scoatem la gunoi.”
Reporter: “Este contract de la primărie cu gunoiul?”
Elena: “Da, plătim.”
Reporter: “De câte ori ia gunoiul?”
Elena: “Miercurea, în fiecare miercuri. Tot ia.”
Reporter: “Cum se adună totuşi atâtea gunoaie?”
Elena: “Io ştiu cine aruncă? Noi nu"
Mihai Brânzucă, localnic: “Toate gunoaiele astea nu-s din vina locuitorilor de aici. E din vina bazinului hidrografic pe care-l are lacul începând de la Cârlibaba şi de la Bistriţa Năsăud tot ce au aruncat oamenii în pâraie ploile au adus la vale. O adus tot în lac.”
Agenţii comerciali din zona spun şi ei că au de suferit pentru că din cauza acestor gunoaie turiştii anulează rezervările.
Constantin Lălâu, localnic: “Nu cred că i-ar conveni nimănui ca aspect şi că zona turistică. Vin de pe Valea Bistitei şi se acumulează aici.”
Reporter: “Cum ajung atâtea gunoaie în lac?”
Ion Năstase: “Nu ştiu. Asta e neglijenţă oamenilor. În loc să pună în tomberon dau pe de lături.”
Voluntarii care au ajutat la strângerea gunoaielor spun că rezidurile vin şi de la sute de kilometri distanţă. Fiecare pârâu şi fiecare fir de apă antrenează în cale munţi de gunoaie lăsate în urmă de turişti sau abandonate de localnici. Este vorba de o suprafaţă de peste 150 de kilometri până în Bistriţa.
Claudia Mihăilă, voluntar: “Sunt gunoaie care ajung pe albiile râurilor iar curenţii le antrenează odată cu precipitaţiile. Nu cred că sunt doar gunoaie aruncate de pe o zi pe alta din judeţul Neamţ. Eu cred că sunt de pe cursul Bistritei dintr-o arie mult mai mare de acoperire, ceea ce ne arată mărimea dezastrului.”
În urma acţiunilor de control ale Gărzii de Mediu, persoanele juridice şi fizice risca amenzi între trei mii şi o sută de mii de lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!