Deținuții din Penitenciarul Ploiești experimentează o nouă viață. Acces la tehnologie și salarii de la companii private
Închisoarea nu înseamnă doar celule supraaglomerate și băi la comun.
Cu telefon în cameră, acces la tehnologie pentru vizite „online” și bucătărie proprie, 40 de deținuți de la Penitenciarul Ploiești experimentează tranziția către viața în libertate.
Au posibilitatea să lucreze, în trei schimburi, la o companie privată, unde sunt plătiți.
Daniel Banu este unul dintre cei 40 de deținuți de la Penitenciarul Ploiești incluși în programul menit să reintegreze persoanele private de libertate pe piața muncii. Mai are doar câteva zile din condamnare și l-am găsit în fața unui calculator, pentru o „vizită” online din partea familiei. Totuși, gardienii le urmăresc discret orice mișcare.
În baza unui parteneriat cu Administrația Penitenciarelor, o companie privată din Florești, Prahova, a investit într-un loc de cazare pentru deținuți. La schimb, aceștia pot munci pentru companie și sunt plătiți în medie cu 23 de lei pe oră.
Daniel Banu, deținut: „Poți pleca cu bani, ți se oferă un salariu de exemplu 1.100 de lei, dintre care 100-200 se pun în contul de eliberare”.
Florin, ajuns după gratii pentru o tâlhărie comisă în Austria, mai are de executat o lună. A acceptat să lucreze în trei schimburi și asamblează paleți. În hala de producție, doar vesta roșie îi atenționează pe colegi că are alt statut.
Reporter: Vă gândiți la un astfel de job și după eliberare?
Florin Ciovână, deținut: „Nu aș putea să spun sigur că da, dar dacă este nevoie și am prins deja sistemul cum e aici, de ce nu? Ar fi ceva”.
Viorel Matei, manager firmă: „Nu mai avem fluctuația personalului pe care o aveam înainte de a face contractul cu ANP-ul”.
Reporter: Adică nu riscați să rămâneți fără muncitori?
Viorel Matei, manager firmă: „Nu riscăm să rămânem fără, ei sunt oricând apți de muncă. Știm exact dinainte pe câți ne bazăm”.
Comisar șef de poliție penitenciară Valentin Matei, director Penitenciarul Ploiești: „Fiecare deținut încasează un salariu și din banii pe care îi primește, 10% sunt introduși într-un fond care nu poate fi accesat decât la eliberare, astfel încât în momentul în care pleacă din penitenciar să aibă un mic sprijin ajutor pentru a se descurca. Pentru activitatea prestată li se scade din perioada executată”.
Prin astfel de parteneriate, Administrația Penitenciarelor încearcă să rezolve și una dintre problemele majore ale sistemului, aglomerarea din închisori.