Detaliul pe care agenții imobiliari îl omit atunci când vând apartamente în blocuri vechi
Mare atenţie când cumpăraţi o locuinţă într-un imobil vechi din Bucureşti, construit înainte de 1977.
În goana după bani, proprietarii şi agenţii imobiliari susţin că sunt sigure la cutremur şi că blocul nu prezintă nici un risc seismic, pentru că nu se afla pe listele primăriei la capitolul clădiri cu probleme. În realitate, multe dintre aceste blocuri nici măcar nu au fost expertizate tehnic vreodată.
Cine nu şi-ar dori un apartament cochet în centrul Bucureştiului? O agenţie vinde unul situat într-un bloc ridicat în 1962 şi susţine că NU PREZINTĂ RISC SEISMIC.
Agent imobiliar: - După lista primăriei el nu figurează. Blocul e făcut în '62, are toate actele, deci nu e un bloc din ăla dărăpănat cum ştiţi.
Reporter: - La bancă îmi cer expertiza tehnică a blocului.
Agent imobiliar: - Noi nu avem aşa ceva.
În zona Armenească am dat peste aceeaşi situaţie.
Reporter: - Are expertiza tehnică a blocului? Că am văzut că scrie că e fără risc seimic, dar pe mine mă interesează expertiza tehnică.
Agent imobiliar: - Nu , persoanele din bloc nu şi-au făcut expertiză.
Reporter: - Dar nu e pe lista primăriei?
Agent imobiliar: - Nu e pe listă, dar faptul că nu e pe listă, nu înseamnă că nu are urgenţă. Dacă le-ar expertiza pe toate mai mult ca sigur toate imobilele din capitală ar fi încadrate în categoriile de risc.
De multe ori cei care vând nu ştiu dacă blocul a fost expertizat. Dar asta nu îi împiedică să îi asigure pe clienţi că nu are risc seismic. În anii '90, adiministrația locală a expertizat doar câteva mii de clădiri din Bucureşti, pentru restul nu au mai fost bani, aşa că obligaţia a revenit în sarcina proprietarilor de apartamente.
Specialiştii spun că nici listele primăriei nu sunt actualizate. Ele conţin, pe lângă clasele de risc seismic, peste 1400 de blocuri încadrate în categorii de urgenţe. Asta nu înseamnă că nu prezintă risc la un eventual cutremur, susţin specialiştii. Ci doar că au fost evaluate după criterii foarte vechi, care astăzi nu mai sunt de actualitate.
Primăria Capitalei spune că va actualiza expertizele vechi încadrate la categoria urgenţe. Până atunci, legea îi obliga pe proprietarii de apartamente să facă expertiza tehnică a blocului şi, dacă e cazul, consolidarea lui. Realitatea este însă că majoritatea nu o fac.
"Primăria Bucureşti împreună cu Poliţia Locală merge foarte des în aceste imobile şi lasă sesizări în vederea tuturor proprietarilor care au imobile vechi să îşi facă aceste expertize. Dacă mă întrebaţi pe mine ce aş face dacă aş cumpăra un astfel de imobol vechi, aş face o expertiză", susține Marius Coaja, consilier pe probleme de consolidare a clădirilor PMB.
Specialiştii în construcţii spun că măcar expertize sumare ar putea fi făcute mai ales la clădirile mai vechi de 1977. Cu o listă de normative , cu câteva criterii, cum ar fi anul de construcţie sau degradări aparenţe, majoritatea blocurilor vechi ar putea fi măcar sumar evaluate pentru că proprietarii să nu mai suporte şi costul expertizei tehnice, destul de ridicat, şi consolidarea. Deocamdată, însă, administraţiile locale nu iau în calcul această variantă.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bloc, apartamente, primaria bucuresti, risc seismic,
Dată publicare:
29-03-2018 18:36