Cazul Mihaelei. Traseul parcurs de olandez în vizitele în România. Detalii din trecutul său

×
Codul embed a fost copiat

Cetăţeanul olandez, suspectat că ar fi ucis-o pe fetiţa de 11 ani din Dâmboviţa, a fost condamnat în trecut, pentru agresiuni sexuale.

Pe de altă parte, în apartamentul în care respectivul s-a cazat în Bucureşti, anchetatorii au găsit urme biologice care confirmă o întâlnire amoroasă şi verifică dacă a fost vorba tot despre un act forțat.

Cert este că olandezul ar fi vizitat România de mai multe ori. Rămâne însă de văzut dacă a mai făcut şi alte victime şi dacă a avut complici. Bărbatul s-a sinucis într-un accident rutier în timp ce era urmărit de autorităţile din ţara sa.

Locuinţa lui Johannes Visscher din Beers, sudul Olandei, a fost ore în şir percheziţionată de poliţişti. Ca să ajute investigaţia din România, criminaliştii olandezi au ridicat probe ADN şi au analizat aparatură electronică folosită de suspect.

În casă, Visscher ducea - potrivit vecinilor - o viaţă retrasă. Trecutul lui este însă terifiant.

Citește și
Johannes ”Joop” V.
Cazul crimei din Dâmbovița. Descoperirea făcută în camera de hotel a suspectului olandez

Într-un interviu pentru o publicaţie din Brabant, o fostă logodnică a declarat că individul fusese condamnat în trecut pentru că a hărţuit şi agresat mai multe femei şi după ce şi-a ispăşit pedeapsa a fost internat o vreme într-un stabiliment psihiatric.

Fosta logodnică: „M-a rugat să mă căsătoresc cu el. A trebuit să îmi spună totul despre trecutul lui. Ofiţerul de probaţiune i-a cerut asta."

Deşi avea un istoric complicat, Vissecher nu era considerat o ameninţare şi putea să se plimbe - fără probleme - prin Europa. În ultimii ani, ar fi venit în România de mai multe ori, iar acum anchetatorii încearcă să afle dacă a făcut şi alte victime.

Potrivit unor surse din anchetă, există indicii clare că în excursiile lui trecute bărbatul ar fi ajuns şi în Sibiu şi Arad.

Bogdan Licu, procurorul general al României: „În acest moment nu ştim dar trebuie să verificăm toate pistele. Ştim că a fost de cel puţin patru ori în România. S-ar putea să fie mai multe. Acum ne axăm pe traseul pe care l-a avut în România şi încercam să identificăm locurile în care a fost. Încercăm să identificăm eventuali complici."

După ce ancheta care îl vizează pe olandez a fost preluată de Parchetul General, anchetatorii s-au întors în apartamentul în care Visscher s-a cazat săptămâna trecută în Bucureşti.

Criminaliştii au venit pentru a doua oară în hotelul în care s-a cazat olandezul preţ de două zile, să scotocească printre resturile lăsate în urmă înainte să plece din România. Potrivit unor surse au găsit urme biologice care confirmă o întâlnire amoroasă. Nu e clar dacă una consimţită sau rezultatul vreunei agresiuni.

Între timp, în Olanda continuă şi cercetările în cazul accidentului în care a pierit suspectul.

Poliţiştii olandezi erau pe urmele lui Johannes Visscher în momentul în care s-a înfipt cu maşina într-un camion, la doar câţiva kilometri de locuinţa lui.

Bart Vaessen, purtătorul de cuvânt al Procuratuii Brabant: "Credem că a fost o sinucidere. Era doar sub supraveghere. În momentul accidentului ştiam unde e. L-am urmărit fizic, însă era la o distanţă foarte mare."

Reporter: „Ştia că este urmărit de autorităţile olandeze?"

Bart Vaessen: „Nu ştia că este urmărit."

Reporter: „A intrat cu maşina într-un camion?"

Bart Vaessen: „Da, într-un camion şi a murit pe loc."

Johannes Visscher nu a dat niciun moment de bănuit că ar vrea să se sinucidă. După vizita din România şi-a şters însă conturile de pe reţelele sociale. A păstrat active doar o pagină unde avea stocate mai multe fotografii în care apare alături de fiica lui şi contul de YouTube.

Într-o înregistrare de aici, bărbatul cere de soţie o tânără în cadrul unei emisiuni TV.

Pentru anchetatorii români, decesul lui Johannes Visscher nu înseamnă finalul cercetărilor în cazul morţii fetei de 11 ani din Dâmboviţa unde el era principalul suspect.

Bogdan Licu, procurorul general al României: „Se va dispune clasarea cauzei prin moartea făptuitorului. Dar repet dosarul nu se închide aici, urmărim toate pistele, toate deplasările lui în România. Am emis un ordin european de anchetă."

Medicul psihiatrul Gabriel Diaconu - care a analizat modul în care a acţionat olandezul - nu exclude că suspectul să fie avut complici în România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Din punctul meu de vedere are o componentă transnaţionala, adică, acest cetăţean a venit în România la sigur, pe baza unei oferte, ca un cumpărător de servicii. Omul nu a venit pregătit pentru crimă. Anchetatorii o să caute să vadă urme, amprente, fibră, care să coroboreze diferite teze, dacă admitem pe cineva intermediar."

Pe de altă parte, în localitatea Gura Şutii din Dâmboviţa, părinţii Mihaelei, faţă de 11 ani răpită de pe stradă în timp ce se întorcea de la şcoală şi ulterior ucisă se pregătesc de înmormântare.

Constantin Dinu, primar Gura Șutii: „A tras-o în maşină cu forţa. Un om la aproape doi metri, bine clădit. A fost foarte uşor să o înfaște şi să o arunce în maşină, să îi fi dat ceva, o substanţă, să poată să o tragă."

Îngrijorate de cazurile recente, de la Caracal şi Gura Şutii, asociaţiile de părinţi din ţară cer autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, să găsească soluţii pentru a asigura securitatea copiilor la şcoală şi pe stradă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Percheziţii în România şi în Olanda, în dosarul uciderii fetiţei din Dâmboviţa
Percheziţii în România şi în Olanda, în dosarul uciderii fetiţei din Dâmboviţa

Anchetatorii au făcut, marţi, percheziţii la domiciliul din Olanda al cetăţeanului suspectat de uciderea fetiţei de 11 ani din judeţul Dâmboviţa, dar şi la locuinţa temporară a acestuia din România.

Cazul crimei din Dâmbovița. Descoperirea făcută în camera de hotel a suspectului olandez
Cazul crimei din Dâmbovița. Descoperirea făcută în camera de hotel a suspectului olandez

Procurorii români sunt gata să claseze dosarul Mihaelei, fata de 11 ani din Gura Șuții, răpită, ucisă și abandonată pe un câmp.

Fosta logodnică a olandezului suspectat de crimă face dezvăluiri: ”Nu e nicio surpriză”
Fosta logodnică a olandezului suspectat de crimă face dezvăluiri: ”Nu e nicio surpriză”

Fosta logodnică a cetățeanului olandez pus sub acuzare pentru că ar fi ucis-o pe fetiță de 11 ani din Dâmbovița spune că nu "este nicio surpriză" pentru ea această veste.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.