Destinul sta intr-un varf de deget. Riscurile celor care nu pot ajunge acasa fara sa faca autostopul

×
Codul embed a fost copiat

Pentru sute de mii de romani, oameni simpli, din mediul rural, destinul sta in varful unui deget. Autostopul este un stil de viata, in lipsa unor mijloace de transport viabile.

Trenurile sunt putine, microbuzele nu circula noaptea si nu trec prin toate catunele, asa ca isi risca viata si urca in masinile unor necunoscuti, ca sa ajunga acasa ori la serviciu. La fel a facut si femeia violata, ucisa si aruncata in Arges, acum doua saptamani.

Pe doamna Iuliana am gasit-o la intrarea pe autostrada care leaga Bucurestiul de Pitesti. Facea autostopul pentru Slatina. Este dispusa sa ia orice: fie microbuz, fie masina mica. Stie ca risca enorm dar nu are de ales.

''Pentru ca sunt doua trenuri pe zi, niciunui om nu-i convine sa stea sa astepte 6 ore pana vine urmatorul. Ocazia e si mai avantajoasa! Pai dai 20 de lei si asa dai 45. Nu mi-e frica, nu vedeti cat de zdravana sunt?! Daca-i trag aluia doua...''

In partea de sud a Bucurestiului, Claudia si prietena ei Sanda mizeaza pe faptul ca sunt doua si nu ar indrazni nimeni sa le faca rau. Locuiesc in Fetesti, dar lucreaza in Capitala. Cu un singur tren pe zi si cu microbuze care au trasee in functie de numarul de pasageri, n-au de ales si merg la ocazie.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

''E departe si e distanta prea mare intre ele si decat sa stai acolo sa te cante cucii mai bine iesi la ocazie si pleci"

Cu siguranta asa a gandit si Iuliana Neblea, femeia transata de un violator sadic si aruncata apoi in raul Arges.

A iesit seara din tura si pentru ca nu exista autobuz care sa lege localitatile Topoloveni si Valea Mare a urcat in masina unui necunoscut.

Acum toata lumea din zona este ingrozita. "Nu se mai duce nimeni cu masini de ocazie. Moare lumea de foame in curte! Eu nu stiu cu ce sa mai ma duc sa mai iau mancare", spune un barbat.

"Si fiica mea cand merge la scoala ii spun-sa nu te sui la nimeni in masina pana nu cunosti", e concluzia unei alte femei.

Problema este ca dupa lasarea intunericului, nu mai circula acele curse regulate intre comune si orasele mari.

Oamenii se plang ca dupa ora 20 si 15 minute nu mai exista nicio cursa care sa mearga spre Bucuresti, pe DN7, asa ca sunt nevoiti sa stea la ocazie.

Autoritatile se apara si spun ca sunt prea putini oameni care sa le foloseasca asa ca nu isi acopera cheltuielile. Iar situatia este general valabila in toata tara. Practic, au fost desfiintate cam toate cursele de stat.

De exemplu, in Vrancea, Buzau, Galati, Bralia, Constanta si Ialomita nu mai exista autobuze interjudetene publice ci doar in sistem privat. Anumite microbuze ajung in toate catunele insa nu toti calatorii isi permit sa achite costurile.

Din pacate nici trenul nu mai e demult o alternativa. Din cauza celor care uita sa isi cumpere bilet prea putine garnituri mai opresc acum in fiecare halta.

Cei de la CFR Calatori anunta ca numai anul acesta au fost scoase din uz trenurile care circulau pe 4 rute.

In unele zone infrastructura este distrusa, iar in altele cursele au fost anulate.

Statistic cheltuielile erau de 100 de ori mai mari in raport cu incasarile. Oficialii din CFR le-au propus primarilor sa suporte costurile insa s-au lovit de un refuz in lipsa de bani.

Altfel spus situatia generala ii obliga pe navetisti sa faca autostopul. Constienti ca nu au cum sa preintampine eventuale tragedii politistii ii sfatuiesc pe oameni sa fie precauti. Sunati un apropiat imediat ce ati urcat in masina si dati-i acestia coordonatele.

''Tocmai pentru ca soferul sa auda si, daca are eventuale ganduri, sa il descurajeze. Recomandati obiecte precum spray paralizant sau aparat de electrosocuri? Nu, pentru sunt periculoase chiar si pentru cel care le foloseste, pentru ca spatiul masinii este inchis si atunci va inhala din spray-ul paralizant sau posibiliatea de a se atinge chiar pe sine cu electrosocul este mare'', ne sfatuiesc autoritatile.

Pe cat posibil, incercati sa nu circulati singuri.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Lumea vazuta cu
Lumea vazuta cu "ia-ma nene!". Cea mai ieftina metoda pentru a face turul Europei

Cum va suna turul Europei cu doar 60 de euro? Daca spuneti "imposibil", va vor contrazice cei care au prins gustul excursiilor cu autostopul.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.