Destinul sta intr-un varf de deget. Riscurile celor care nu pot ajunge acasa fara sa faca autostopul

×
Codul embed a fost copiat

Pentru sute de mii de romani, oameni simpli, din mediul rural, destinul sta in varful unui deget. Autostopul este un stil de viata, in lipsa unor mijloace de transport viabile.

Trenurile sunt putine, microbuzele nu circula noaptea si nu trec prin toate catunele, asa ca isi risca viata si urca in masinile unor necunoscuti, ca sa ajunga acasa ori la serviciu. La fel a facut si femeia violata, ucisa si aruncata in Arges, acum doua saptamani.

Pe doamna Iuliana am gasit-o la intrarea pe autostrada care leaga Bucurestiul de Pitesti. Facea autostopul pentru Slatina. Este dispusa sa ia orice: fie microbuz, fie masina mica. Stie ca risca enorm dar nu are de ales.

''Pentru ca sunt doua trenuri pe zi, niciunui om nu-i convine sa stea sa astepte 6 ore pana vine urmatorul. Ocazia e si mai avantajoasa! Pai dai 20 de lei si asa dai 45. Nu mi-e frica, nu vedeti cat de zdravana sunt?! Daca-i trag aluia doua...''

In partea de sud a Bucurestiului, Claudia si prietena ei Sanda mizeaza pe faptul ca sunt doua si nu ar indrazni nimeni sa le faca rau. Locuiesc in Fetesti, dar lucreaza in Capitala. Cu un singur tren pe zi si cu microbuze care au trasee in functie de numarul de pasageri, n-au de ales si merg la ocazie.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

''E departe si e distanta prea mare intre ele si decat sa stai acolo sa te cante cucii mai bine iesi la ocazie si pleci"

Cu siguranta asa a gandit si Iuliana Neblea, femeia transata de un violator sadic si aruncata apoi in raul Arges.

A iesit seara din tura si pentru ca nu exista autobuz care sa lege localitatile Topoloveni si Valea Mare a urcat in masina unui necunoscut.

Acum toata lumea din zona este ingrozita. "Nu se mai duce nimeni cu masini de ocazie. Moare lumea de foame in curte! Eu nu stiu cu ce sa mai ma duc sa mai iau mancare", spune un barbat.

"Si fiica mea cand merge la scoala ii spun-sa nu te sui la nimeni in masina pana nu cunosti", e concluzia unei alte femei.

Problema este ca dupa lasarea intunericului, nu mai circula acele curse regulate intre comune si orasele mari.

Oamenii se plang ca dupa ora 20 si 15 minute nu mai exista nicio cursa care sa mearga spre Bucuresti, pe DN7, asa ca sunt nevoiti sa stea la ocazie.

Autoritatile se apara si spun ca sunt prea putini oameni care sa le foloseasca asa ca nu isi acopera cheltuielile. Iar situatia este general valabila in toata tara. Practic, au fost desfiintate cam toate cursele de stat.

De exemplu, in Vrancea, Buzau, Galati, Bralia, Constanta si Ialomita nu mai exista autobuze interjudetene publice ci doar in sistem privat. Anumite microbuze ajung in toate catunele insa nu toti calatorii isi permit sa achite costurile.

Din pacate nici trenul nu mai e demult o alternativa. Din cauza celor care uita sa isi cumpere bilet prea putine garnituri mai opresc acum in fiecare halta.

Cei de la CFR Calatori anunta ca numai anul acesta au fost scoase din uz trenurile care circulau pe 4 rute.

In unele zone infrastructura este distrusa, iar in altele cursele au fost anulate.

Statistic cheltuielile erau de 100 de ori mai mari in raport cu incasarile. Oficialii din CFR le-au propus primarilor sa suporte costurile insa s-au lovit de un refuz in lipsa de bani.

Altfel spus situatia generala ii obliga pe navetisti sa faca autostopul. Constienti ca nu au cum sa preintampine eventuale tragedii politistii ii sfatuiesc pe oameni sa fie precauti. Sunati un apropiat imediat ce ati urcat in masina si dati-i acestia coordonatele.

''Tocmai pentru ca soferul sa auda si, daca are eventuale ganduri, sa il descurajeze. Recomandati obiecte precum spray paralizant sau aparat de electrosocuri? Nu, pentru sunt periculoase chiar si pentru cel care le foloseste, pentru ca spatiul masinii este inchis si atunci va inhala din spray-ul paralizant sau posibiliatea de a se atinge chiar pe sine cu electrosocul este mare'', ne sfatuiesc autoritatile.

Pe cat posibil, incercati sa nu circulati singuri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Lumea vazuta cu
Lumea vazuta cu "ia-ma nene!". Cea mai ieftina metoda pentru a face turul Europei

Cum va suna turul Europei cu doar 60 de euro? Daca spuneti "imposibil", va vor contrazice cei care au prins gustul excursiilor cu autostopul.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.