Despăgubirile pe care le pot primi copiii rămași orfani după accidentul din Ungaria

Ultimul update: Joi 24 Mai 2018 20:08
Data publicarii: Joi 24 Mai 2018 20:02
Categorie: Actualitate

În localităţile de unde provin cei 9 români care au pierit în cumplitul accident din Ungaria, localnicii şi autorităţile s-au mobilizat şi caută soluţii pentru cei 17 copii rămaşi orfani - 8 dintre ei de ambii părinţi.

Primăriile şi preoţii se vor ocupa de înmormântare, iar mai multe comunităţi de români din străinătate au început să strângă bani ca să ajute familiile îndoliate. Între timp, numeroase firme de avocaţi şi-au trimis reprezentanţii să le convingă pe rudele celor dispăruţi să încheie contracte şi să le ajute să primească despăgubiri de la firma unde şoferul microbuzului avea asigurare.

Transmise în direct pe Facebook de şoferul microbuzului, secvenţele de dinaintea impactului sunt o probă esenţială în ancheta poliţiştilor din Ungaria, care investighează accidentul. Atent la ecranul telefonului, bărbatul de 38 ani a riscat o depăşire ce avea să îi ucidă pe toţi din maşină.

Imaginile sunt probă şi în ancheta declanşată de firma unde şoferul microbuzului avea asigurare RCA şi carte verde. Asiguratorul este obligat de lege să le acorde despăgubiri rudelor celor 8 pasageri care şi-au pierdut viaţa în tragedie.

Cătălin Codescu, președinte Asociația Victimelor: "În cazul în care accidentul se produce în afara teritoriului ţării, dar într-un stat membru al UE se ia plafonul mai favorabil între cel stabilit în contractul de asigurare şi cel stabilit în legea locului unde s-a produs accidentul, minim 6.070.000 de euro este plafonul."

Cei 9 adulţi care au pierit în accident au lăsat 17 copii orfani, mulţi dintre ei, chiar de ambii părinţi. Din familia Mezei - de pildă - s-au dus fraţii Radu şi Petru, Rozalia, soţia unuia dintre ei, şi verişorul lor, George. În urma lor, au rămas ai nimănui 13 fete şi băieţi.

Numai Rozalia, în vârstă de 32 de ani, avea 6.

Tuto Vilma, mama Rozaliei: "A murit fata mea şi ginerele meu. O lună şi două săptămâni au fost la lucru, au pornit acasă la copii, uite ce au păţit."

Ca să primească despăgubiri, rudele victimelor trebuie să aştepte să se termine ancheta poliţiei, apoi să dea în judecată asiguratorul.

Cum 6 milioane de euro este o sumă mare, mai multe firme de avocatură sunt dispuse ca în schimbul unui comision să reprezinte în instanţă interesele famiilor. Avocaţii şi-au trimis deja reprezentanţi în satele de unde sunt victimele ca să îi convingă pe oameni să încheie contracte cu ei.

Martin Mezei, rudă: "Au fost vreo 20 de maşini. Una după alta vine, că ne face acte şi o să primească miliarde copiii, n-am semnat la nimeni."

Szekely Ladislau, primar comunca Mica: "Am primit multe telefoane, în jur de zece şi de aici şi din străinătate, din Moldova, Ungaria, România, foarte multe firme, ca să ajungă la asigurat, asociaţii cu avocaţi. Aici se vehiculează sume mari, sute de mii de euro, sunt nişte sume foarte mari şi cumva ei pot să profite de sumele astea mari."

Ca să nu plătească despăgubirea, unii avocaţi susţin că firma de asigurare se va folosi de faptul că şoferul microbuzului nu avea autorizaţie de transport persoane şi vehiculul avea certificatul de înmatriculare suspendat.

În acest caz, familiile celor decedaţi pot cere despaguburi familiei şoferului.

"Vinovatul va răspunde din punct de vedere patrimonial împreună cu firma de asigurări. Dacă poliţa de asigurare nu se activează, în asemenea situaţii ei vor avea un litigiu, persoanele vătămate sau moştenitorii acestora vor avea un proces direct cu familia sau cu cel care a cauzat accidentul”, spune avocatul Flaviu Mureșan.

Avocaţii susţin că astfel de procese pot dura chiar şi 5 ani. Între timp, localnicii şi autorităţile din cele trei sate din Mureş de unde provin cei care au pierit în accident cauta soluţii pentru familiile lor şi copiii rămaşi orfani.

Ca să ajute rudele, primăriile şi preoţii se vor ocupa de înmormântări. Iar Ministerul de Externe a anunţat deja că va suporta costurile de repatriere a cadavrelor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Mobilizare după accidentul din Ungaria. Problema cu care se confruntă rudele victimelor
Mobilizare după accidentul din Ungaria. Problema cu care se confruntă rudele victimelor
VIDEO PROTVPLUS.RO
ambulanta noapte
Un cetățean american a murit într-un accident rutier, în Albești. Greșeala comisă
Un cuplu a ajuns cu maşina pe fundul Dâmboviţei. Operaţiune de salvare cu scafandri
MApN: "Scămoșarea și decolorarea uniformelor militarilor a fost sesizată"
Un sat din Transilvania a renăscut cu ajutorul fondurilor și voluntarilor din Liechtenstein
Cu cât au crescut salariile în România la privat și în sectorul bugetar
Importul de ciocolată, în creștere. Ce sortimente preferă românii
parlament european
65% din români vor ca țara să rămână în UE. ”Nu au fost și nu vor fi anti-europeni”
ANIMAŢIE GRAFICĂ: Cum a avut loc accidentul produs de un şofer de ambulanţă beat
Ferma fiului lui Liviu Dragnea, executată silit. Nu a mai fost găsit însă niciun porc
Recompense de sute de lei pentru cei care anunță unde sunt porci morți. Cu o condiție
Ce urmează după modificarea Legilor Justiţiei. Toader: "Sunt intepretări diferite"
O casă din județul Brașov a luat foc în urma unui scurtcircuit