Designerii romani au inceput sa transpuna motive folclorice in piesele de mobilier. Lucreaza cu lemn vechi de 160 de ani
Designerii romani de mobila imprumuta tot mai des motivele din folclor pentru a le transpune in piese de mobilier.
Iar alti producatori se plimba prin tara pentru a gasi lemn vechi de mai bine de un veac pe care il transforma in mese si dulapuri valoroase.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Evident, preturile cresc in functie de cat de multa munca cere lemnul. Astfel de obiecte cu povesti in spate au putut fi admirate la un targ de mobila din Bucuresti.
La targul de la Romexpo a atras atentia mobila facuta din lemn vechi de mai bine de un secol. Mese si dulapuri din brad sau stejar, vechi de pana la 160 de ani. Sunt piese de mobilier care spun o poveste. Cele mai multe provin din Bucovina si Maramures, dupa lungi cautari.
Cristian Petraru, director comercial: "Lemnul se achizitioneaza din varful muntilor, casele vechi uitate, gasim proprietarii, le cumparam, le demolam si le transformam in ceea ce vedeti."
Magda Manescu: "Se vede ca este ceva vechi, care rezista in timp, care inca se poate refolosi, care este de calitate.
E foarte interesant sa ne pastram valorile autentice."
Lemnul trebuie tratat inainte de a fi transformat in mobila, asa ca preturile nu sunt accesibile oricui. O masa costa in jur de 500 de euro.
Motivele traditionale sunt tot mai prezente in produsele designerilor romani. Iata un concept nou si interesant: cusutul in tabla.
Lucian Haritolov, metal creativ: "Intr-o joaca, intr-o seara avand o tabla perforata acasa mi-am adus aminte de etamina bunicii si este o exprimare a vacantelor petrecute la tara si am zis ca este ceva. Am folosit niste ata ce aveam prin casa, o penseta si am facut primul model."
Aceste produse vor ajunge si la Milano, semn ca piata externa este deschisa producatorilor romani.
Tot motivele imprumutate din folclor se regasesc si pe aceste fotolii-perne facute de doua tinere care abia au terminat facultatea de arhitectura.
Mara Ciubotaru: "Am decoperit ca avem o pasiune comuna pentru valorile traditionale romanesti si asa am inceput sa lucram impreuna".
Diana Singuran: "Si noi putem sa venim si cu un design nou si inteligent, dar si de calitate, avem si o traditie frumoasa. Un fotoliu costa 280 de euro."
Piata mobilei este in crestere in Romania, care exporta tot mai mult de la an la an. In 2016 am exportat cu aproape zece la suta mai multa mobila, in special facuta din lemn masiv, bine lucrata. In ceea ce priveste importurile, din afara vine mobila mai ieftina, din placi.
Aurica Sereni, presedintele asociatiei producatorilor de mobila: "Finisajele trebuie sa fie foarte fine, desi daca te uiti poate sa parca ca este mobila veche, vintage, mobila din demolari, dar fiecare produs trebuie sa aiba particularitati, sa fie inovativ si creativ."
In ultimul an am exportat mobila in valoare de 53 de milioane de euro. Cele mai multe piese de mobilier ajung in Germania, Franta, Italia si mai nou si in tarile arabe si in China.