Casele englezilor sau arabilor, pline de mobila romaneasca. Vanzari de peste 1,4 mld. euro in 2012

Ultima actualizare: 31-03-2013 06:58

Mobila romaneasca ocupa tot mai mult spatiu in casele strainilor. Dovada ca anul trecut am vandut in afara tarii piese de mobilier de peste 1,4 miliarde de euro.

Mobila noastra este mai ieftina si de calitate, spun englezii si francezii, care prefera modelele rustice, dar si arabii si rusii, care cumpara piese in stil baroc, imbracate in foita de aur.

Mobila din aceasta fabrica din Targu Mures a ajuns pana acum in Franta, Anglia, Olanda si Rusia. Proprietarii isi incearca norocul si la arabi, cu un model care a prins la rusi.

"Acest hol se numeste Lidia Lombardi. Este mobilier fabricat din lemn masiv, sculptat manual, cu aplicatii de cristale Swarovski si foita de aur aplicata manual", au explicat proprietarii.

Iar pretul este pe masura: costa cat o masina buna: 71.000 de lei.

"Traditia spunea ca ei cumpara mobilier de arta, cu multa sculptura, multe elemente masive incorporate, dar in ultimul timp sau mai emancipat si e la mare cautare mobilierul in linii clasice, modere", a spus Danut Chiorean, director vanzari.

Si modelele simple sunt cautate in tarile orientale.

 

Piete noi s-au deschis si in Portugalia, Israel, Canada, SUA, Azerbaidjan, Norvegia si Maroc. Totusi, cei mai fideli clienti raman nemtii, francezii, italienii, dar si englezii. De altfel, in Marea Britanie vanzarile au crescut cu 26% intr-un singur an. Aici se cumpara piesele din lemn masiv, modelele rustice, cele cu finisaj patinat, dar ci cele antichizate.

O comoda, de exemplu, pleaca din fabrica de langa Bucuresti cu 280 de lei si ajunge in Anglia la 900 de euro.

La fel de cautate sunt bibliotecile si mesele din lemn de stejar.

Anul trecut, exporturile au fost de peste 1,4 miliarde de euro, cu aproximativ 62 milioane de euro mai mult decat in 2011.

Industria merge bine, devreme ce, fata de 2011, anul trecut numarul celor care lucreaza in industria mobilei a crescut cu 4.700 de angajati.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO