Deșeurile aruncate de români în apele râurilor. "Un frigider, mai multe electrocasnice"
Peisaj dezolant în Valea Jiului! Luciul apei s-a transformat în groapă de gunoi după ce viiturile produse acum câteva săptămâni au adus cu ele tone de deşeuri, peturi şi lemne din amonte.
Acum au loc acţiuni ample de curăţare a barajelor de pe Jiu, iar autorităţile trebuie să îndepărteze gunoaiele pentru a nu primi amenzi usturătoare de la Garda de Mediu.
Voluntarii implicaţi în această acţiune s-au folosit de bărci pentru a scoate gunoaiele la mal.
La fiecare ploaie mai puternică, barajele de pe raul Jiu se umplu de mizeria adusă din amonte.
Alexandru Budulan, şef Serviciul de Gospodărire a Apelor Jiu: "Acea minge, un frigider, mai multe electrocasnice, nu ştiu cum ajunge aşa ceva în cursul de apă, chiar e o problemă."
Până acum, angajaţii Apelor Romane au avut mai multe acţiuni de curăţare a albiei Jiului. Au amplasat inclusiv zeci de containere pe Defileul Jiului pentru că turiştii să nu mai arunce resturile în apă. Rezultatul se vede însă după fiecare ploaie torenţială.
Alexandru Budulan, şef Serviciul de Gospodărire a Apelor Jiu: "Viitura ne a adus sute de tone de astfel de deşeuri, care sunt tot în grijă noastă, să le curăţăm şi ne aşteptam la fiecare viitură la astfel de deşeuri din Valea Jiului."
Cristinel Rujan, prefect de Gorj: "Sunt resturi care sunt aduse şi de celelalte râuri şi pârâiaşe care se varsă în Jiu şi bineînţeles că dacă în amonte este judeţul Hunedoara vin şi de acolo, dar nu numai."
Afectaţi de fenomen sunt şi pescarii.
Pescar: Mizeria e de ani de zile, nu e de acum...
Reporter: Și peşte?
Pescar: Dăi dacă a dat drumul la baraj de unde să mai fie, degeaba populam, plătim taxe.
Scoaterea gunoaielor din apă este suportată cel mai adesea de Hidroelectrica, preţul plătit regăsindu-se apoi în cel al curentului electric.
Doru Sarcină, reprezentant Hidroelectrica: "Asta se întâmplă de 30 de ani, Hidroelectrica le acumulează aici şi dăm bani, plătim foarte mulţi bani, chiar m-am ocupat de contracte cu colectarea gunoaielor din baraj – se adună cantităţi mari – foarte mult, sume uriaşe."
Marian Rotaru, director firma colectare deşeuri: "Plină ochi, e a cincea maşina şi cred că mai luăm 20 până diseară. Merg să o descarce pe asta şi uitaţi acolo – deci sunt cantităţi uriaşe – nu credeam că pot să vină atât de multe în această peiroada, cu toate că la 2 -3 luni se face curăţenie generală, dar cu viitura asta a depăşit orice imaginaţie."
Peste 1000 de saci cu PET-uri au fost strânse, iar curăţenia este departe de a se fi încheiat.