"El Dorado-ul" Muntilor Apuseni. Descoperirea facuta de speologii finlandezi ridica zona in top 3 la nivel european
Pesterile neexplorate din Muntii Apuseni sunt un soi de ''El Dorado'' pentru speologii straini care vin anual aici cu ambitii tot mai mari.
O echipa de specialisti din Finlanda a gasit peste 200 de metri de galerii scufundate in Coiba Mare, judetul Alba, si au ajuns pana la 91 de metri adancime. Aceasta noua descoperire plaseaza zona pe locul 3 la nivel european.
Din pacate, astfel de aventuri iau si vieti, cum s-a intamplat in 2002 cu un cetatean polonez.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In urma cu 16 ani cativa cehi au reusit sa coboare la 35 de metri in adancurile Pesterii Coiba Mare din judetul Alba. Anul acesta, dornici sa descopere noi galerii, niste speologi finlandezi au parcurs peste 2.000 de km si au adus 2 tone de echipament pentru scufundari. Impreuna cu cercetatorii romani, au explorat Lacul Mortii, partea terminala a pesterii scufundate, care are cel mai mare grad de dificultate din Romania.
Pestera Coiba Mare are si cea mai lata intrare din Romania, peste 74 de metri si comunica cu lacul Izbucul Tauz. In total, sunt 6 km de galerii spectaculoase.
Adrian Pert, speolog: "De la 20-30 de metri pana la 60-70 de metri esti in aceeasi pozitie - capul in jos tarandu-te prin nisip, din punctul meu de vedere este o scufundare foarte dificila."
Odata cu aceasta descoperire, Coiba Mare urca pe locul 3 in Europa intr-un top al pesterilor extrem de adanci. Pe primul loc se afla Pestera Vaucluse din Franta, unde specialistii au ajuns pana la 300 de metri. Insa Muntii Apuseni ascund mii de grote formate in calcar prin care apa a sapat pe parcursul a milioane de ani adevarate labirinturi.