Descoperirea făcută de o echipă de muncitori din Gorj, când montau o conductă: „Dinți mult mai buni decât azi”
De o descoperire inedită au avut parte muncitorii care lucrau la un şantier din judeţul Gorj, unde montau o nouă conductă de gaz.
Aceştia au dat peste un cimitir cu sute de morminte, din secolele XVII - XVIII. Acum, lucrările s-au oprit şi, de câteva zile, muncitorii au renunţat la buldozere şi au pus mâna pe pensule şi mistrii, pentru a-i ajuta pe arheologi în cercetarea fiecărui mormânt în parte.
Descoperirea a fost făcută pe raza comunei Căpreni, în apropierea râului Amaradia. Imediat zona a fost preluată pentru cercetare de arheologi care au stabilit că este vorba de un cimitir şi o biserică ridicate la sfârşitul anilor 1700.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Muncitorii au scos la suprafaţă, rând pe rând, sute de morminte.
Muncitor: „Dantura perfectă, fără lipsă nimic, nimic. Dinţii mult mai buni decât azi.”
Dr. Vasile Marinoiu, arheolog Muzeul Județean Gorj: „E cert că aici a fost cimitirul satului, că probabil în jur era şi aşezarea, dar în urma Regulamentului Organic din 1832, când s-a hotărât alinierea satelor la şosea, atunci s a strămutat. Altă cauză au fost şi inundaţiile râului Amaradia, care trece foarte aproape, la ploi torenţiale inundă şi atunci s-a decis strămutarea cimitirului în sat.”
Specialiştii spun că este pentru prima dată când au ocazia să cerceteze atât de multe morminte vechi de peste trei secole.
Dr. Petre Colțeanu, arheolog: „Pe noi ne poate ajută să aflăm la un moment dat, dacă facem studii antropologice, regimul alimentar al românilor din secolul al XVII-lea până în secolul XX, bolile de care sufereau, tipul de meserii pe care le practicau, pentru că lasă urme pe oase.”
Săpăturile la cimitir vor mai dura cel puţin două săptămâni şi abia atunci vor fi reluate lucrările la conducta de gaz. Rămăşiţele din cele 800 de morminte vor fi reînhumate creştineşte în actualul cimitir al satului.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!