Grătar în cimitir. Tradiţia cere ca bărbaţii să mănânce la masă iar femeile, pe morminte


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 16 Aprilie 2018 13:16
Categorie: Stiri Sociale

Este Paştele Blajinilor, iar în multe cimitire din ţară s-au încins grătarele şi s-au aşezat mese bogate. La Ploieşti, această tradiţie aduna laolaltă clanurile ţigăneşti care vin să-şi cinstească morţii.

Zeci de romi au dus mâncare şi băutură la cimitirul Viişoare din Ploieşti. La mesele încărcate stau doar bărbaţii, iar femeile mănâncă pe morminte.

„Dacă bulibaşa a dat comandă trebuie să aşez aicea, cum a zis bulibaşa trebuie să pregătim mâncarea să fie bine să nu fie”, spune un bărbat, care recunoaşte că nu mai ştie la al câtelea grătar este.

„E pentru morţi, noi dăm pentru morţi. Fiecare aduce o carne, un mic, dar fiecare şi punem pe masă şi mănâncă toată lumea. Ce rămâne mai dăm la oameni, la muncitori, care mai trece”, explică mesenii.

Masa trebuie să fie încărcată ca la Paşte, cu ouă roşii şi carne din belşug. „Masă plină de toate bunătăţile azi e ziua morţilor. Aşa-i tradiţia să mănânce şi ei să bea şi ei aşa se zice” spune un bărbat.

Fumul împrăştiat de grătare, agitaţia şi înghesuiala i-au deranjat pe cei neobişnuiţi cu această tradiţie.”Aşa zice că e la ei…eu am fost la femeia mea de am aprins o lumânare şi m-ai mă odihnesc niţel aice. Mi-au dat de pomană, ce era, să refuz?”

Paştele Blajinilor este sărbătorit în prima zi de luni de după Săptămână Luminată. Potrivit credinţei populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ - blânzi, înţelepţi şi veşnic fericiţi.

VIDEO PROTVPLUS.RO