Grătar în cimitir. Tradiţia cere ca bărbaţii să mănânce la masă iar femeile, pe morminte

×
Codul embed a fost copiat

Este Paştele Blajinilor, iar în multe cimitire din ţară s-au încins grătarele şi s-au aşezat mese bogate. La Ploieşti, această tradiţie aduna laolaltă clanurile ţigăneşti care vin să-şi cinstească morţii.

Zeci de romi au dus mâncare şi băutură la cimitirul Viişoare din Ploieşti. La mesele încărcate stau doar bărbaţii, iar femeile mănâncă pe morminte.

„Dacă bulibaşa a dat comandă trebuie să aşez aicea, cum a zis bulibaşa trebuie să pregătim mâncarea să fie bine să nu fie”, spune un bărbat, care recunoaşte că nu mai ştie la al câtelea grătar este.

„E pentru morţi, noi dăm pentru morţi. Fiecare aduce o carne, un mic, dar fiecare şi punem pe masă şi mănâncă toată lumea. Ce rămâne mai dăm la oameni, la muncitori, care mai trece”, explică mesenii.

Citește și
carne porc
Românii consumă în medie 8 kg. de carne de porc în decembrie. Avertismentul nutriționiștilor

Masa trebuie să fie încărcată ca la Paşte, cu ouă roşii şi carne din belşug. „Masă plină de toate bunătăţile azi e ziua morţilor. Aşa-i tradiţia să mănânce şi ei să bea şi ei aşa se zice” spune un bărbat.

Fumul împrăştiat de grătare, agitaţia şi înghesuiala i-au deranjat pe cei neobişnuiţi cu această tradiţie.”Aşa zice că e la ei…eu am fost la femeia mea de am aprins o lumânare şi m-ai mă odihnesc niţel aice. Mi-au dat de pomană, ce era, să refuz?”

Paştele Blajinilor este sărbătorit în prima zi de luni de după Săptămână Luminată. Potrivit credinţei populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ - blânzi, înţelepţi şi veşnic fericiţi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Primul grătar pe malul Dunării în 2018. ”Cârnați, mici, e excepțional”
Primul grătar pe malul Dunării în 2018. ”Cârnați, mici, e excepțional”

La Galaţi, prima duminică cu adevărat frumoasă din acest an a umplut malurile Dunării de oameni veseli.

Românii consumă în medie 8 kg. de carne de porc în decembrie. Avertismentul nutriționiștilor
Românii consumă în medie 8 kg. de carne de porc în decembrie. Avertismentul nutriționiștilor

Românii consumă în medie 32 de kilograme de carne de porc pe an, iar un sfert din această cantitate ajunge în cuptor sau pe grătar, numai în decembrie.

Singurul loc din Romania in care se produce carbune pentru gratar. Cati bani castiga cei care mai cunosc mestesugul
Singurul loc din Romania in care se produce carbune pentru gratar. Cati bani castiga cei care mai cunosc mestesugul

Este forfota mare in judetul Harghita. Lemne de esenta tare sunt asezate in mormane uriase, iar apoi transformate in carbune.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.