Descoperire istorică în Sfântu Gheorghe. Ce au găsit arheologii în pământ, între casele localnicilor

Descoperire Sf. Gheorghe
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe

O echipă de arheologi de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a recuperat vestigii cu o vechime de peste trei mii de ani în urma unor săpături efectuate pe raza municipiului.

Potrivit conducerii instituţiei, acestea datează din neolitic, epoca bronzului şi perioada culturii Gava, iar săpăturile au avut loc în cadrul unui proiect de cercetare arheologică preventivă, realizat pe o stradă din municipiul Sfântu Gheorghe, unde s-au construit în ultimii ani mai multe locuinţe.

"Pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, au fost descoperite vestigii arheologice care atestă locuiri umane datate încă din cele mai vechi timpuri. Au fost descoperite importante materiale arheologice preistorice care datează din epoca pietrei, epoca cuprului, epoca bronzului, epoca fierului, perioada migraţiilor şi perioada medievală. Pe suprafaţa sitului 'Aşezarea hallstattiană de la Sfântu Gheorghe - Arcuş' s-au efectuat de-a lungul timpului mai multe cercetări arheologice, atât săpături preventive, cât şi studii de diagnostic intruziv. Situl ' Aşezarea hallstattiană de la Sfântu Gheorghe - Arcuş', prescurtat Hosszu, a fost descoperit în anul 1996 în urma unei periegheze (formă de prospecţie a suprafeţei solului în scopul detectării urmelor de locuire umană - n.r) efectuate de dr. Valerii Kavruk în anul 1996", precizează dr. Dan-Lucian Buzea, într-un comunicat de presă remis joi Agerpres.

De asemenea, cercetări arheologice preventive de mare amploare au fost efectuate în situl respectiv în anii 2019-2020. În urma acestor săpături s-au cercetat 947 complexe arheologice şi o suprafaţă de circa 10 hectare. Din numărul total al complexelor descoperite, 938 erau gropi cu materiale atribuibile culturii Gava-Holihrady (datată între 1200 - 850 î. Chr.) din epoca bronzului târziu, şase morminte (de incineraţie şi de inhumaţie) cu depuneri datând din perioada mijlocie a epocii bronzului, patru morminte cu depuneri de cai (câte doi cai în fiecare groapă), respectiv trei gropi din perioada medievală sau modernă.

Citește și
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Potrivit specialiştilor, în prezent situl acoperă o suprafaţă de circa 50 hectare, cuprinsă între râul Olt, pârâul Arcuş şi prima terasă de la marginea dealurilor Arcuşului, iar săpăturile efectuate în ultima perioadă au scos la lumină o vatră de foc cu diametrul de un metru, fragmente de vase întregibile de diferite dimensiuni, obiecte din lut ars, os, piatră şi oase de animale.

"Pe baza materialului arheologic, reprezentat mai ales din ceramică, aceasta aparţine perioadei bronzului târziu, cultura Gava, datată cronologic între 1200-850 î. Chr. Dintre piesele deosebite descoperite cu ocazia acestei săpături arheologice, remarcăm o figurină avimorfă (reprezentare de pasăre) modelată din lut ars şi un fragment dintr-un obiect monumental, realizat tot din lut ars, de formă trunchipiramidală, decorat pe o suprafaţă cu mai multe cercuri concentrice (două aşezate simetric în partea superioară şi 3 în partea inferioară), păstrat aproape integral", se arată în comunicat.

Reprezentanţii muzeului au mai precizat că până în anul 2023, în această zonă a municipiului Sfântu Gheorghe s-au construit foarte multe locuinţe care au afectat parţial acest sit.

"Datorită faptului că suprafaţa în plan a sitului nu era reglementată juridic, proprietarii de terenuri au construit case fără să pună în practică proiecte de cercetare arheologică preventivă. În prezent, asupra zonei este instituit un regim de protecţie, situl fiind delimitat şi inclus în Planul Urbanistic General (PUG) din anul 2023, iar orice fel de intervenţie în sol şi subsol necesită cercetări arheologice preventive. Toate proiectele de investiţii care vor avea loc în această parte a oraşului vor fi precedate de proiecte de cercetare arheologică (diagnostic arheologic, supraveghere arheologică sau cercetare arheologică preventivă), inclusiv viitorul proiect de construire a Patinoarului de la Sfântu Gheorghe se va face după ce suprafaţa de 15.000 mp va fi eliberată din punct de vedere arheologic", au subliniat reprezentanţii instituţiei.

Din echipa de cercetare arheologică preventivă au făcut parte drd. Puskas Jozsef (responsabil ştiinţific proiect), dr. Dan Ştefan, dr. Dan-Lucian Buzea, dr. Paula Nicoleta Mazăre şi dr. Florentina Mărcuţi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Operațiunea „Școala”. Percheziții de amploare la traficanții care le vând droguri elevilor
Operațiunea „Școala”. Percheziții de amploare la traficanții care le vând droguri elevilor

Zeci de percheziţii fac, la această oră, procurorii DIICOT şi poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi în mai multe oraşe din ţară şi în Capitală, într-un dosar privind vânzarea de droguri printre elevi şi studenţi.

O bătrână de 85 de ani a pierdut tot ce avea în prag de sărbători. Un incendiu violent i-a mistuit casa
O bătrână de 85 de ani a pierdut tot ce avea în prag de sărbători. Un incendiu violent i-a mistuit casa

O bătrână de 85 de ani din județul Bacău are nevoie disperată de ajutor, după ce, în prag de iarnă, a rămas fără casă. Un incendiu pornit de la coşul de fum i-a distrus gospodăria. Doar norocul a făcut ca biata femeie să scape viață.  

Reacția oficială a României după ce premierul din Kosovo a amenințat că va face presiuni ca FIFA și UEFA să ne sancționeze
Reacția oficială a României după ce premierul din Kosovo a amenințat că va face presiuni ca FIFA și UEFA să ne sancționeze

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a calificat ca "inacceptabil" modul în care premierul din Kosovo, Albin Kurti, a reacţionat după ce echipa de fotbal a ţării sale a părăsit terenul la meciul cu naţionala României de la Bucureşti.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România cheltuie mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB. Suntem pe ultimele locuri în lume
România cheltuie mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB. Suntem pe ultimele locuri în lume

Guvernul României are unele dintre cele mai mici cheltuieli făcute pentru educație din lume, arată cel mai recent raport al UNESCO. România a investit în educație, în 2023, doar 3,3% din produsul intern brut (PIB).  

După SUA, alte două puteri occidentale dau voie Ucrainei să atace teritoriul rus: „Rachetele vor vorbi de la sine”
După SUA, alte două puteri occidentale dau voie Ucrainei să atace teritoriul rus: „Rachetele vor vorbi de la sine”

Aproape de finalul mandatului, Joe Biden dă o veste bună Ucrainei, dar întârziată. A permis Kievului să folosească rachetele americane cu rază lungă de acțiune pentru a ataca baze din interiorul Rusiei.