Descoperire arheologica langa Targu Jiu: sute de relicve, vechi de 3500 de ani, au fost scoase la suprafata
Un sat intreg din epoca bronzului a fost descoperit de arheologi langa Targu Jiu, la scurt timp dupa inceperea lucrarilor la soseaua de centura a orasului.
Sute de relicve vechi de peste 3500 de ani, au fost scoase la suprafata. Insa cea mai mare parte a asezarii va ramane sub pamant pentru ca deocamdata arheologii nu au finantare.
Arheolog: “Uitati-va cat e de masiva, aici cu siguranta era o barna, arata ca nu era o simpla coliba cu pari si nuiele impletite, cum in general se spune despre locuintele preistorice. Erau adevarat cabane, din trunchiuri de copac, bine izolate, cu siguranta asigurau un confort termic ridicat."
Lucrarile la soseaua de centura a orasului Targu Jiu au inceput in primavara, iar intr-o fosta livada, muncitorii au facut una dintre cele mai mari descoperiri din ultimii ani. Arheologii au identificat in zona un sat preistoric in care au locuit prototraci, stramosii tracilor.
Vasile Marinoiu, arheolog: “Am reusit in cateva zile sa descoperim ce n-am reusit in 10 anii, au fost aduse materiale acum la muzeu, cercetarea e pe o zona intinsa, peste 200 m pe o latime de 25 si sunt multe complexe."
Arheologi: “Cele mai adanci erau cu siguranta gropi de provizii. Puneau carnea si o tineau la rece pentru ca nu aveau curent electric, nu aveau frigider."
Daniel Sana, arheolog: “Sapam aici la marginea satului intr-o zona utilizata de oamenii epocii bronzului la depozitarea resturilor menajere.”
Muncitorii care in mod normal lucreaza la soseaua de centura au devenit acum pasionati de istorie si ii asculta cu mare atentie pe arheologi.
“Foarte interesant, un rest de turnare de la bronz, ceea ce dovedeste ca in acest sat se practica metalurgia bronzului.”
Stelian Ungureanu, muncitor : “Foarte interesant, se gasesc tot felul de obiective
Reporter: Ati invatat si istorie
Muncitr: Bineinteles
Reporter: Stiti ce obiecte ati gasit - cioburi de oale, cesti de aproximativ 3500 de ani."
De pe santier, sutele de piese descoperite, in special fragmente din vase de lut, ajung la Muzeul Judetean Gorj. Din pacate, arheologii nu au fonduri pentru a continua cercetarile in zona satului preistoric. Daca nu vor primi finantare, vestigii valoroase vor fi ingropate, intr-o zona in care, peste cateva luni, vor circula masinile.