Descinderi la Aeroportul Internațional Henri Coandă. DNA cercetează posibile infracțiuni de corupție
Se face anchetă într-un dosar care vizează Compania Națională de Aeroporturi București și o firmă care gestionează mai multe spații comerciale din Aeroportul Otopeni.
Cei de la DNA vor să afle dacă există ilegalități în contractul care ar fi fost semnat în 2010 de ambele părți, și au chemat mai multe persoane la audieri.
DNA a făcut nu mai puțin de 11 percheziții, atât la locuințele unor oameni de afaceri, cât și la sediile unor firme, într-un dosar în care sunt cercetate infracțiuni de corupție și asimilate acestora, care ar fi fost comise în perioada 2022 - 2023.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unor surse din anchetă, procurorii vizează modalitatea în care a fost întocmit un contract de asociere în participațiune, încheiat între Compania Națională Aeroporturi București și o firmă. Contractul ar fi fost semnat în 2010 și prelungit ulterior. Este investigată suspiciunea că la mijloc ar fi și ilegalități, iar anchetatorii vor să afle inclusiv dacă s-au plătit sau nu mite.
Aeroportul Internațional Otopeni dispune de mii de metri pătrați de spații comerciale pe care le gestionează două mari companii internaționale. Una este specializată în afaceri de tip duty free, celalată în comerț de alimentație publică, cunoscutele fast-fooduri. Din această asociere, aeroportul încasează lună de lună o sumă minimă fixă, dar și un procent din profit, ceea ce aduce anual în bugetul companiei de stat câteva milioane de euro, adică 20% din cifra de afaceri.
Reprezentanții celor două companii afirmă că ancheta DNA nu îi vizează câtuși de puțin.
„Societatea DNATA și managementul local și internațional al acesteia nu au luat parte niciodată și se delimitează ferm de orice activități infracționale. Respectăm întocmai codul etic al grupului din care facem parte și legislația română”, se arată într-un comunicat al directorului Dnata România, Saade Hardan.
După percheziții, mai multe persoane au fost duse la audieri la DNA, însă, deocamdată, procurorii nu au confirmat că au început urmărirea penală împotriva lor.
Ancheta DNA vine într-un moment important în economia aeroportului care trebuie să încheie noi contracte de închiriere, prin licitație, iar interesul marilor jucători de pe piața internațională pentru Henri Coandă este tot mai mare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Otopeni, perchezitii, aeroport henri coanda,
Dată publicare:
29-03-2023 07:15