Descinderi într-o localitate din județul Bistrița Năsăud, la mai multe firme bănuite de tăieri ilegale de arbori
O localitatea întreagă din județul Bistrița a fost împânzită de polițiști veniți din 12 județe, care au descins la mai multe firme bănuite de tăieri ilegale de arbori.
În vara acestui an, câțiva localnici au cerut controale severe în pădurile comunei Telciu și vorbeau despre defrișări masive.
Poliția forestieră a verificat atunci aproximativ 20% din suprafața de 17.000 de hectare de pădure și au descoperit mii de copaci tăiați abuziv: fagi, molizi și carpeni. Prejudiciul este estimat la 462.000 lei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ion Magdău, localnic: „Ne-a intrigat cât furt s-a făcut în comuna asta. Am luat la reinventariere cioate marcate în plus ce nu erau trecute pe APV - actul de punere în valoare. Multe mii”.
Ilie Homei, localnic: „Se marca lemn de foc pentru populație, pentru agenți, depinde și la trei luni se schimba marca. Și atunci noi ne-am sesizat. Am zis că nu se poate așa ceva. În ce fel de marcaje se schimbă? În cioate cum ar fi furate”.
Miercuri, polițiști din 12 județe au descins la firmele care se ocupă cu exploatarea lemnului din localitate, dar și la Ocolul Silvic Telciu. Au fost audiați toți angajații, de la șeful Ocolului până la pădurari și ingineri.
Nelu Pop, localnic: „Se taie ilegal, drumuri ilegale, drumuri ilegale făcute în partidele respective, arbori tăiați ilegal, arbori bătuți cu ciocanul în plus”.
Crina Maria Sîrb, purtător de cuvânt al IPJ Bistrița Năsăud: „Au efectuat 25 de percheziții la sediile unor operatori economici, sediul unui Ocol Silvic, precum și la persoane fizice bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat: taiere fară drept de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals”.
Deocamdată, nimeni nu a fost reținut, dar cercetările sunt abia la început. În primele nouă luni ale anului s-au constatat în toata țara peste 3.700 de tăieri ilegale de arbori, iar valoarea prejudiciului ajunge la aproape 32 de milioane de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: bistrita, mascați, descinderi, taieri ilegale,
Dată publicare:
03-11-2021 16:29