Deputatul Nicolae Paun va fi eliberat din arest. Decizia instantei este definitiva
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins definitiv, luni, cererea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv pentru deputatul Nicolae Paun, in dosarul in care acesta este urmarit penal pentru fapte de coruptie.
Instanta suprema a respins o contestatie a DNA si a dispus inlocuirea arestului preventiv cu masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile (27 aprilie - 26 iunie).
Deputatul Nicolae Paun nu va fi pus imediat in libertate, ci la expirarea actualului mandat de arestare, respectiv pe data de 27 aprilie.
Nicolae Paun se afla in arest preventiv din data de 27 februarie, el fiind pus sub acuzare in dosarul in care mai este cercetat si deputatul Madalin Voicu, pentru savarsirea mai multor infractiuni, printre care folosirea de documente false pentru obtinerea de fonduri europene, spalare de bani, evaziune fiscala.
Potrivit DNA, la initiativa Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", a fost realizat, in toate judetele Romaniei, in perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmareau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de munca si implicarea, in initiative de antreprenoriat social, a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.
DNA sustine ca grupul tinta, reprezentand 3.296 de persoane vulnerabile, a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din acest grup. Procurorii mai arata ca Nicolae Paun a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor 'Pro Europa', iar obiectivele proiectului nu au fost realizate.
Anchetatorii mai declara ca sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentand fonduri europene si aproape 1,5 milioane lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea asociatiei si de catre managementul proiectului. In plus, tot prin Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", in perioada 2010 - 2013, s-a derulat si proiectul intitulat "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", cu finantare din fonduri europene, ce avea ca obiectiv sprijin pentru integrarea socio-profesionala si accesul la o calificare relevanta pe piata muncii pentru somerii tineri, de lunga durata, si persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie roma, din noua judete ale tarii - Alba, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Mures si Vaslui.
DNA mentioneaza ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursantilor si fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondul Social European si din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor.
Procurorii au retinut ca a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei (peste 13,3 milioane lei din bugetul Fondului Social European si peste 1,5 milioane lei din bugetul national).