Nicolae Paun sustine ca banii pentru romii saraci au ajuns la campania electorala a lui Ponta. Deputatul ramane in arest
Deputatul Nicolae Paun nu a reusit sa scape de arestul preventiv. Parlamentarul a inceput sa faca dezvaluiri despre modul in care au fost utilizate fondurile europene destinate minoritatii rome.
Deputatul Nicolae Paun rupe tacerea, dar ramane in spatele gratiilor. Parlamentarul acuzat de deturnare de fonduri a marturisit in ancheta DNA ca o parte dintre fondurile destinate calificarii romilor au fost directionate catre comunitatile din Gorj si Constanta - ca sa ii ajute pe Victor Ponta si Madalin Voicu sa castige alegerile.
Rolul lui Ponta in dosarul "Partida Romilor"
Deputatul Nicolae Paun a facut marturisiri imediat ce a fost arestat preventiv. Primii pe care i-a turnat la DNA sunt prietenul sau Madalin Voicu si fostul sef al acestuia de partid, Victor Ponta.
"Nu am lucrat in viata mea in proiecte si programe de niciun fel. Nu am fost angajatul Partidei Romilor, nu am fost remunerat de nimeni. Nu pot face deturnare de fonduri daca nu am acces la fonduri", a spus Paun. El a sustinut ca banii dati de UE pentru calificarea romilor au ajuns mai ales in judetele Gorj si Constanta, pentru ca membrii comunitatii rome de acolo sa voteze la parlamentarele din 2012 candidatii PSD - Madalin Voicu la Constanta si Victor Ponta, in Gorj. Nu e exclus ca deputatul sa vina si cu alte dezvaluiri, dupa ce Instanta Suprema i-a respins cererea de a scapa de arestul preventiv.
De altfel, pe 9 decembrie 2012 Ponta l-a sunat pe Paun si i-a multumit dupa aflarea rezultatului alegerilor. Spre deosebire de fostul premier, care a refuzat sa comenteze dezvalurile deputatului, senatorul Madalin Voicu a afirmat pentru Stirile PRO TV ca “E complet eronat ! Nu am cunostinta despre lucrul ästa si cred ca domnul Paun stie mai bine, decat mine, despre ce e vorba. Mai ales ca eu n-am avut, niciodata, acces la fondurile sau bugetul alocat Partidei Romilor. Eu am fost, mereu, remunerat doar pentru dreptur de autor, spectacole, concerte deci, doar pentru manifestari artistice.”
De altfel, Paun il si avertizase pe prietenul sau ca vor avea probleme din cauza anchetei DNA.
PAUN NICOLAE: Au inregistrari cu noi, de multe lucruri.
VOICU MADALIN STEFAN: Ca ce, ba, ce-am facut noi? Am dat foc la tara? Am furat bani? Am facut devalizari de bani? (…)
PAUN NICOLAE: O sa-ti spun eu! Auzi, cand o sa ma cheme saptamana viitoare.
VOICU MADALIN STEFAN: Unde sa te cheme?
PAUN NICOLAE: Cand o sa ma cheme saptamana viitoare si peste doua saptamani pe tine, o sa vezi cum e.
Paun: Daca s-ar da toate convorbirile, unde am ajunge?
ICCJ a respins contestatia lui Paun la masura arestarii preventive. La Instanta Suprema, deputatul a spus ca regreta declaratiile pe care le-a facut la adresa procurorilor. "Mi-am cerut scuze in mod public si discutia a avut loc in urma cu sapte - opt luni de zile, fara sa stiu ca eu sunt inculpat, eram la un sprit, vorbeam cu Madalin. Aveti senzatia ca daca s-ar da toate convorbirile care se fac intre parlamentari sau chiar ministri, sefi de stat ... unde am ajunge? Nu stiam ca sunt interceptat. Mi-am cerut scuze in mod public (...) nu a fost cu intentie, niciodata nu m-am gandit la ceva anume... Ca omul, la sprit", a adaugat Paun.
Cel supranumit "Niki Scorpion" spera marti sa obtina eliberarea dupa 8 zile petrecute in spatele gratiilor. El a sustinut ca exista suficiente motive pentru a fi cercetat in stare de libertate: pe de o parte, bunul sau prieten, Madalin Voicu, care e anchetat in acelasi dosar, nu are absolut nicio restrictie. Pe de alta parte, avocatul lui Paun spunea ca nu exista niciun risc ca deputatul sa influenteze ancheta – chiar daca procurorii DNA sustin ca el a incercat sa convinga mai multi martori sa nu depuna marturie impotriva sa.
Acuzatiile procurorilor
Judecatorii instantei supreme au admis, pe 27 februarie, cererea DNA de arestare preventiva a deputatului Nicolae Paun, decizia nefiind definitiva, insa executorie. Nicolae Paun fusese retinut in dosarul in care mai este cercetat si deputatul Madalin Voicu, fiind acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor europene; deturnare de fonduri; spalarea banilor; efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia; cumparare de influenta si influentarea declaratiilor.
De asemenea, el este acuzat de evaziune fiscala si folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect.
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, PSD, dna, avocat, imunitate, Comisia juridică, dosar, Mădălin Voicu, victor ponta, Nicolae Paun, partida romilor,
Dată publicare:
08-03-2016 10:18