Demonstrație pro-palestiniană, înăbușită la Universitatea din Amsterdam. 125 de persoane au fost reținute
O demonstrație pro-palestiniană a fost înăbușită la Universitatea din Amsterdam, de poliția olandeză. Forțele de ordine au intrat cu buldozerele peste baricade și au reținut 125 de persoane.
The University of Amsterdam last night.
This is unacceptable violence against our community of students and staff protesting their institution’s complicity in genocide.
Alegeri 2024
VEZI MAI MULTE ȘTIRI
15:07BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de votWhat happened to your concerns over safety on campus @UvA_Amsterdam? pic.twitter.com/qEjQ4quDEA
— Polly Pallister-Wilkins (@PollyWilkins) May 7, 2024
Marți dimineață, polițiștii olandezi au intrat cu buldozerul peste baricade şi au reținut 125 de persoane în confruntări uneori violente, au declarat autorităţile, relatează Reuters.
Solicitările Universităţii din Amsterdam şi ale primarului ca protestatarii să părăsească campusul au fost ignorate, a precizat poliţia. În mesajele postate în cursul nopţii pe reţeaua X, poliţia a declarat că a trebuit să acţioneze pentru a opri manifestaţia şi să demonteze corturile care fuseseră instalate de protestatari. Aceştia au aruncat cu pietre şi petarde.
Toţi manifestanţii, cu excepţia a patru, au fost ulterior eliberaţi. Cei patru au fost reţinuţi mai mult timp sub acuzaţia de violenţă publică şi insultarea unui poliţist.
Un agent a suferit leziuni la nivelul timpanului, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, adăugând că încă nu este clar câte alte persoane sunt rănite.
Universitatea din Amsterdam a refuzat să comenteze, dar protestatarii au declarat că au cerut ca şcoala să rupă legăturile cu Israelul.
„Intervenţia poliţiei a fost necesară pentru a restabili ordinea. Vedem imaginile de pe reţelele sociale. Înţelegem că acele imagini pot apărea ca fiind intense", au declarat reprezentanții Poliției.
Ministrul educaţiei în exerciţiu, Robbert Dijkgraaf, a declarat că universităţile sunt un loc pentru dialog şi dezbatere şi că este trist să vadă că poliţia a trebuit să intervină.
Protestele studenţeşti privind războiul şi legăturile academice cu Israelul au început să se răspândească în Europa, dar au rămas la o scară mult mai mică decât cele din Statele Unite.
Vinerea trecută, poliţia din Paris a intrat în universitatea Sciences Po din Franţa şi a îndepărtat studenţii activişti care ocupaseră clădirile acesteia. Peste 100 de studenţi ocupă universitatea din Gand, în Belgia, cadrul unei manifestaţii atât pentru climă, cât şi pentru Gaza, pe care vor să o prelungească până miercuri.